Researcher ID'nin Kullanılması;
Researcher ID, Web of Science tarafından sağlanan ücretsiz bir araştırmacı kimlik numarasıdır. Web of Science, 2019 yılında araştırmacıların akran değerlendirmesi ve editörlük kapsamında gerçekleştirdiği işlemleri takip edip doğruladıkları bir platform olan Publons ile Clarivate Analytics ana şemsiyesi altında birleşmiştir. İsim yazımlarındaki farklılıklar, kurum değişiklikleri vb. nedenlerle tekilleştirilemeyen yayınların Researcher ID ile ilişkilendirerek tek bir profil altında toplanmasını sağlar.
Web of Science Üzerinden Researcher ID Oluşturma, Yayın Tanımlama ve PUBLONS Profili
Web of Science Kullanıcı Hesabı Oluşturma:
1. Adım: Kütüphanemizin web sayfasında yer alan Veri Tabanları sekmesinde alfabetik sıralı veri tabanlarımızdan Web of Science’a tıklayınız ya da direkt https://webofknowledge.com/ adresini tıklayınız.
NOT: Bu işlemleri kampüs dışında gerçekleştirmek için Kampüs Dışı Erişim ayarlarınızı gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Daha önceden Web of Science şifresi alıp unutmuş iseniz “Sign In–Forgot Password” seçeneğine tıklayınız. Hangi mail adresinizle kayıt yaptıysanız aynı mail adresinizi giriniz ve e-postanıza gelen doğrulama koduyla hesabınızı aktifleştiriniz.
2.Adım: Yeni kayıt yapıyorsanız Sign In–Register tıklayınız. Aktif olarak kullandığınız e-posta adresinizi giriniz.
3.Adım: e-posta adresinize gelen doğrulama kodunu giriniz ve “Continue” butonuna tıklayınız.
4. Adım: Formdaki bilgileri doldurunuz ve şifrenizi not ediniz. “Submit changes” tıklayınız.
5. Adım: Web of Science kullanıcı hesabınız oluşturulmuştur.
B) Researcher ID Oluşturma, Yayın Tanımlama ve PUBLONS Profili
6. Adım: WoS’ta aktif kullanıcı olarak tanımlandığınızı (adınızı) sağ üst köşede görebilirsiniz. Tools altında veya üstteki siyah çubukta yer alan Publons’a tıklayınız.
Publons’u ilk defa kullanacak olan araştırmacılarımıza Web of Science giriş e-posta ve şifreleriyle LOG IN yapmaları önerilir. WoS ana sayfasında üstteki siyah çubukta yer alan bütün platformlar Web of Science giriş e-posta ve şifreleriyle kullanılabilmektedir. Ayrıca e-posta ve şifre tanımlamaya gerek yoktur.
7. Adım: Publons ana sayfasında yeni kayıt yapmak yerine LOG IN’i tıklayarak WOS e-posta ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.
8. Adım: Publons’a Web of Science hesabı ile giriş yapıldıktan sonra 4 adımda sistemin yeni özelliklerinin tanıtım adımları geliyor. “Continue” seçeneğine tıklayarak devam ediniz.
9. Adım: Son adımda Kontrol paneline (profile) gitmek için “Take Me To My Dashboard” butonuna tıklayarak işleme devam edebilirsiniz.
10. Adım: Sağ üst köşede Researcher ID’nizi görebilirsiniz. Web of Science’da yer alan yayınlarınızı Researcher ID’nize ve Publons profilinize tanımlamak için sol tarafta “My records” altındaki “Publications” butonuna tıklayınız.
Açılan sayfada “Import from Web of Science” altındaki “See My Web of Science Publications” tıklayınca sistem sizin soyad, adınız ile yayın taraması yaparak ilgili sonuçları ekrana getirir.
11. Adım:
Researcher ID Temini: Researcher ID profili, Publons Profili olarak değişmeden önce alınan Researcher ID’ler sağ üst köşede görüntülenmektedir.
Daha önceden Researcher ID almayan araştırmacılar Publications bölümünden en az bir yayını seçerek profillerine tanımladıktan 2-3 gün sonra sistem otomatik olarak Researcher ID tanımlayacaktır. Size ait olan yayın(ları) seçerek “Import Selected Publications” tıklayınız.
12. Adım: Yayın listenizi görmek için “Continue to Your Publications List” tıklayarak devam edebilirsiniz.
13. Adım: Yayın listeniz ekrana gelecektir. Yeni Researcher ID almak için rastgele eklenen veya yanlışlıkla eklenen/size ait olmayan yayınları sağ tarafta bulunan çöp kutusunu çift tıklayarak silebilirsiniz.
14 Adım: Sol tarafta yer alan “Settings” altındaki “Affiliations” kısmında Izmir Institute of Technology Department kısmına kendi bölümünüzü yazmanız enstitümüz altında listelenmeniz açısından son derece önem taşımaktadır.
Web of Science Ana Sayfasından Researher ID’ye Yayın Tanımlama Nasıl Yapılır?
Bir diğer alternatif yayın tanımlama yöntemi de Web of Science Platformu ara yüzünden yapılabilir. Yazar adından tarama yapıldığında ekrana gelen yayınlarınızın başındaki kutucuğu tıklayınız. “EXPORT“ altında yer alan “Claim on Publons–track citations “ alanına tıklayınız.
Publons’a aktarmak için kaç yayın seçmişseniz uyarı verir. “Export “, ardından “Tamam”ı seçiniz. “Tamam”ı tıklayarak yayınların size ait olduğunu onaylamış olursunuz.
Bu noktadan sonra Publons sayfasına geçiş yapıyor. Web of Science’den aktarım işlemini onaylamanız için “Begin import” seçeneğini seçiniz.
My record-publications bölümü ekrana gelerek ana sayfada eklediğiniz yayınları görebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT 1: Researcher ID’nizin ilgili sistemden verilebilmesi için kişinin Web of Science (WoS)’ta en az bir yayınının olması ve bu yayınını hesap açtıktan sonra aşağıdaki belirtilen işlemi yaparak kendisine tanımlaması gerekmektedir.
WoS’ da hiçbir yayınınız yok ise Researcher ID’nizde oluşmayacaktır. Yayınınız olmasa da lütfen hesaplarınızı oluşturunuz.
Researcher ID’lerin Publons Profiline taşınmasının ardından, araştırmacılar tek bir ara yüzden hakemlik, editörlük, çalışmalarını ve yayınlarını takip edebilmektedirler.