Skip to Main Content

GCRIS : Google Scholar ID

Bu rehber, İYTE'nin Kurumsal Akademik Arşiv ve Araştırma Bilgi Sistemi olan GCRIS hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Google Scholar ID Niçin Kullanılır?

Google Scholar profili;

  • Bilim camiasında bireysel ve kurumsal olarak görünürlüğü,
  • Akademik çalışmaların daha hızlı ve daha çok kişiye kolayca ulaştırılmasını,
  • Yeni çalışmalar için kaynaklara kolay erişim ayrıcalığını,
  • Daha önce aynı konuda neler yapıldığının kolayca belirlenmesini,
  • Araştırmacıların ve kurumlarının saygınlıklarının artırılmasını,
  • Akademik birikimlerin kolayca takip edilmesi ve güncel tutulmasını,
  • Yayınlara daha çok atıf yapılmasını ve sistematik olarak izlenmesini,
  • Profildeki yayınlarla aynı konulardaki diğer çalışmaların izlenmesini sağlamak gibi nedenlerden dolayı önemlidir.

Google Schoar ID Profili

Google Scholar ID Oluşturma

Google Akademik profili şahsi Gmail hesabı ile oluşturulmalı, doğrulaması ise kurumsal e-posta hesabı ile yapılmalıdır. Gmail hesabı ile Google Akademik profili oluşturulmasının nedeni, kurum değişikliği durumunda profilin kişinin kontrolünde olmasını sağlamasıdır. Doğrulama hesabının kurumsal hesap olarak kullanılması ise ilgili kişiye ait profili kurum profilinde listelemeye yarar. Kurum değişikliği durumunda, Google Akademik profilindeki doğrulama hesabının ve kurum adının değiştirilmesi durumunda profil yeni kuruma otomatik olarak taşınır.

UYARI: Eğer hali hazırda kişisel Gmail hesabınıza giriş yapmışsanız tarayıcınızın adres satırına http://scholar.google.com.tr yazmanız yeterlidir. Google G Suite üzerinden hizmet veren kurumsal bir hesaba giriş yapmış durumdaysanız çıkış yapınız ve 1 ve 2 numaralı adımı izleyiniz.

Google Scholar Profili Oluşturma

1. Adım: Tarayıcınızın adres satırına http://scholar.google.com.tr yazarak Google Akademik sayfasına gidiniz.

2. Adım: Oturum Açın seçeneğini tıklayınız.

3. Adım: Gmail hesabınız ile oturum açınız.

4. Adım: “Profilim” seçeneğine tıklayarak profil düzenleme sayfasına gidiniz.

5. Adım: “(1) Profil” düzenleme sayfasını aşağıdaki örneğe uygun olarak düzenleyiniz. Üniversite adı kurumunuzun tercih ettiği yazım biçiminde olmalıdır (Ör.; Izmir Institute of Technology). “Doğrulama e-postası” için kurumsal e-posta hesabı kullanılmalıdır (Ör.; aysenbinen@iyte.edu.tr).

6. Adım: Profil oluşturmanın bu aşamasında doğrulama e-postası olarak belirtilen hesaba Google Akademik aşağıdaki gibi bir e-posta gönderir. Bu e-posta içindeki “E-posta adresini doğrula” butonuna basarak profilinizin bağlı oluğunuz kurum altında temsil edilmesini sağlayınız.

7. Adım: “(2) Makaleler” adımında Google Scholar benzer isimli yazarlara ait yayın gruplarını listeleyecektir. “Makaleler” terimi tüm yayınları ifade eder. Size ait olan yayın grubunu işaretleyin.

8. Adım: İşaretlediğiniz yayınların profilinize eklenmesi için “ok”a tıklayınız.

9. Adım: “(3) Ayarlar” aşamasında “İncelenmek üzere güncellemeleri e-postayla gönder” seçeneğini mutlaka işaretleyiniz.

10. Adım: “Profilimi herkese açık yap” seçeneği ile profilinizi yayınlayınız. Uyarı: Size ait herhangi bir yayın veya yayın grubu listede yoksa listedeki rastgele bir yayını işaretleyerek bir sonraki aşamaya geçin. Ancak sonra bu yayını profilinizden silmeyi unutmayın!

Uyarı: “İncelenmek üzere güncellemeleri e-postayla gönder” seçeneğini işaretlemezseniz benzer isimli başka yazarların yayınları profilinize kontrolsüz olarak eklenir.

Profil Düzenleme

11. Adım: Bu aşamada aşağıdaki gibi bir ekran çıktısı alacaksınız. “Fotoğraf ekleyin” seçeneği ile profilinize resim yükleyebilirsiniz.

12. Adım: “Katkıda bulunan yazar ekle” seçeneği ile ortak çalışma yaptığınız yazarların isimlerini işaretleyerek profilinize dahil edebilirsiniz.

Yayın Ekleme ve Düzenleme

13. Adım: Profilinizde olmayan yayınları “Makale ekleyin” seçeneği yardımı ile arayın ve işaretleyerek profilinize ekleyin.

14. Adım: Google Scholar'da “Makale ekleyin” seçeneği ile bulamadığınız yayınınızı “El ile makale ekle” seçeneği yardımı ile ekleyebilirsiniz.

15. Adım: Profilinizde yer alan yayınların bibliyografik bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Bunun için profilinizdeki yayının başlığına tıklamanız ve detayına ulaşmanız gerekir. Aşağıdaki detay ekranında “kalem” resmine tıklayarak yayının düzenleme sayfasına erişebilirsiniz.

16. Adım: Düzenleme ekranında her bir yayının öncelikle türünü işaretleyin ve bibliyografik bilgilerinin düzenleyerek çek işaretine tıklamak suretiyle kaydını gerçekleştirin.

Profil Ekran Çıktısı

17. Adım: Profilin ve yayınların düzenlenmesinin ardından profil ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır. Profilinizdeki yayınların başlıkları mutlaka cümle yazım düzeninde olmalıdır. Çünkü Mendeley gibi kaynakça yazım sistemleri ilgili biçime göre dönüştürmeyi otomatik yapar.

Atıf Uyarıları

18. Adım: Google Scholar yayınlarınıza yeni atıf/atıflar yapıldığını tespit edince “Makalelerimden yapılan yeni alıntılar” konusuyla aşağıdaki gibi postalar göndererek sizi bilgilendirir.

Uyarı: Profilinizdeki bazı yayınlar birden çok kaynak tarafından harmanlandıysa çift görünecektir. Çift görünen yayınları sol tarafındaki kutuyu işaretledikten sonra belirecek olan “Birleştir” seçeneği ile birleştiriniz. Birleştirmede yazım biçimi düzgün olanı tercih ediniz.

Yeni Yayın Önerileri

19. Adım: Google Scholar size ait yeni yayınları tespit edince “Google Akademik profiliniz için güncellemeler var” konusu başlıklı e-postalar göndererek kontrol etmenizi isteyecektir. Mesaj içindeki “Profil Güncellemeleri” butonuna basarak önerileri inceleyiniz. Açılacak ekranda onay vermeniz halinde yayın otomatik olarak profilinize eklenecektir.

Google Akademik Profili Silme

Uyarı: Profil silme iki şekilde yapılır: 

  • Birincisi erişilebilen hesaptan “Profilim -> Ayarlar -> Hesaplar” yolunu izleyerek “Akademik hesabınızı silme veya kurtarma” seçeneğini kullanmaktır.
  • İkincisi ise erişim hakkının bir şekilde kapatıldığı Google Scholar hesabını silmektir. Bunun için yapılması gereken yeni bir Google Scholar hesabı oluşturmak ve Google Scholar'dan “Yinelenen profiliniz var” mesajını beklemektir. Mesaj yaklaşık iki hafta içinde gelecektir.

20. Adım: Eğer başka bir hesabınızda Google Scholar profiliz var ise “Yinelenen profiliz var” konusuyla e-posta alacaksınız.

21. Adım: “Yinelenen profilleri yönet” butonuna basarak profil düzenleme sayfasına giderek istemediğiniz profili iptal etmek üzere Google Scholar'a iptal bildirimi gönderebilirsiniz.
22. Adım: Kapanmasını / silinmesini istediğiniz profili “Benim değil” seçeneğini işaretledikten sonra “Tamamlandı” seçeneğini onaylayarak Google Scholar'a iletebilirsiniz.

Uyarı: Bu seçenek erişemediğiniz hesaptaki Google Scholar profilini silmenin tek yoludur.

Yayın Bilgilerini İhraç Etme (Export)

Uyarı: Google Scholar profilinizdeki yayınları BibTeX EndNote, RefMan ve CSV formatında dışarı atarak referans yönetim sistemlerine veya Excel’e topluca atabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken dışarı atmak istediğiniz yayınları sol taraftaki kutu yardımıyla seçmek ve “Dışa Aktar” seçeneğini kullanmaktır.

24. Adım: İhraç etmek istediğiniz yayınları seçiniz.
25. Adım: Aktarma biçimini seçiniz.