Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2013: Erasmus İzlenimlerimiz

Şükrü Merten İdin'in Minho Üniversitesi (Braga - Portekiz) Ziyareti

Erasmus Personel Hareketliliği kapsamında kütüphanecilik alanında eğitim almak ve incelemelerde bulunmak üzere 3-7  Haziran 2013 tarihleri arasında Portekiz’in Braga şehrinde bulunan Minho Üniversitesi’ni ziyaret ettim.

Milattan önce 20.yy’da kurulmuş olan Braga; Portekiz'in kuzeybatısında çok yüksek ve dağlık bir bölgede yer alıyor, okyanusa 30km uzaklıkta. Porto ve Lizbon’dan sonra Portekiz'in en büyük üçüncü, Minho Bölgesi'nin ise en büyük şehri konumunda. Nüfusu 175 bin civarında. Bölgenin ticaret ve iş merkezi olan Braga, İber yarımadasının hıristiyanlaşmasında önemli rol oynamış, ülkenin dinsel merkezi olarak geçiyor. Portekiz’in başkenti Lizbon olsa da dini anlamda Portekiz’in başkenti  Braga olarak kabul ediliyor.

1974’te kurulmuş olan Minho Üniversitesi iki kampüsten oluşuyor. Biri Braga Kampüsü diğeri ise Guimares (gümeraj) Kampüsü. Guimaraes kampüsünde mühendislik ve mimarlık fakülteleri yer alırken, Braga kampüsünde daha çok sözel bölümler ve tıp fakültesi yer alıyor. Üniversitenin öğrenci sayısı 18.000'in üzerinde. Özellikle Mühendislik ve tıp alanındaki eğitim kalitesi ile dikkat çekiyor.

Minho Üniversitesi Kütüphanesi 4 kattan oluşuyor. Zemin katta dergilerin eski sayıları yer almakta (Magazines, bulletins, newspapers...) 354 kişilik oturma kapasitesine sahip iki okuma salonu, 7 tane bireysel çalışma odası, iki tane de grup çalışma odası mevcut. Kütüphane binasından ayrı giriş çıkışı olan  çalışma alanları bulunuyor. Kütüphane 24 saat hizmet veriyor.

Decimal Classification System (Ondalık yani Dewey) ile sınıflamayı yapıyorlar. ALEPH otomasyon sistemini kullanıyorlar. Kitap sayıları 300.000'in üzerinde, süreli yayın sayıları ise  (journals, magazines, newspapers) yaklaşık 350.000 civarında.

Erasmus ziyaretim kapsamında birinci gün; Kütüphane Direktörü Eloy Rodrigues tarafından, “Universidade do Minho Library” ve üniversitede bulunan kütüphaneler, işleyişleri, sahip oldukları kaynaklar, kütüphanede kullandıkları teknolojiler, sistemler ve verdikleri hizmetler hakkında genel bilgi verildi. Ayrıca, kütüphane çalışanlarından Jose Carvalho tarafından, Portekiz’de ülke genelini kapsayan RCAAP (Scientific Open Access Repository of Portugal) açık erişim projesinin tanıtımı yapıldı. Portekiz hükümetinin de desteği ile 2008 yılında başlayan bu proje, tüm Portekiz üniversitelerinin katılımı ile oluşturulmuş ortak bir arşivi kapsıyor.  www.rcaap.pt adresinden kurumların ürettiği dökümanlara erişilebilir.

İkinci gün  kütüphane çalışanlarından Pedro Príncipe tarafından; OpenAIRE ve İzmir Yüksek Teknoloji Ensitüsü'nün de ortağı olduğu OpenAIREplus projeleri ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Aralık 2009’da Avrupa Birliği’nin desteği ile başlamış olan OpenAIREplus projesi açık erişim alt yapısının güçlendirilmesini amaçlıyor.  Ayrıca; Açık Erişim Arşivi kurma sürecinde dünyanın en çok kullandığı açık kaynak kodlu yazılım olan OpenAire ile uyumlu olan DSPACE’ten bahsedildi.

Üçüncü gün kütüphane çalışanlarından Ricardo Saraiva tarafından; Minho Üniversitesi kurumsal arşivleri olan RepositoriUM’un tanıtımı yapıldı. Kurumsal açık erişim arşivine sahip olan Minho Üniversitesi; açık erişim arşivi kurma sürecinde dünyanın en çok kullandığı, OpenAire ile uyumlu açık kaynak kodlu yazılım olan DSPACE’i kullanıyor. 2007’de oluşturulmaya başlanmış olan arşivde 5.000 civarı doküman yer alıyor ve 1 milyon doküman indirilmiş durumda.  Rektörün onayı ile oluşturulmuş olan açık erişim arşiv politikalarında "Tüm akademik personel ürettiği yayınların bir kopyasını arşive vermek zorundadır." ifadesi yer almakta.

Kurumsal arşivleri olan "RepositoriUM"a http://repositorium.sdum.uminho.pt/ adresinden erişilebilir. Bu arşivde yer alan dökümanların %81’ine açık erişim ile ulaşmak mümkün.

Dördüncü gün kütüphane çalışanlarından Clara Boavida tarafından; MedOAnet projesinden bahsedilerek projenin tanıtımı yapıldı. MedOAnet (Mediterranean Open Access Network) 6 Akdeniz ülkesi;  Yunanistan, Türkiye, İtalya, Fransa, İspanya  ve Portekiz’i kapsayan bir açık erişim projesi. Akdeniz ülkelerinde açık erişim politika ve stratejilerinin geliştirilmesini (MEDOANET) amaçlamakta.

Programın son gününde Guimares Kampüsü ve kampüsteki kütüphane gezilerek Kütüphane Direktörü Eloy Rodrigues tarafından kütüphane, kütüphane web siteleri, mimarlık-mühendislik alanında oluşturulan konu rehberlerinden bahsedilerek, yapılan ve yapılması planlanan projeler anlatıldı.

Şükrü Merter İdin

Önder Tatar'ın Rouen Üniversitesi (Rouen - Fransa) Ziyareti

Rouen Üniversitesi Kütüphane girişi

23 haziran 2013 sabahı tüm hazırlıklarımızı tamamlamış bir şekilde SKS Dairesi Başkanı Bahattin Tayanç ile birlikte yola çıktık. Ögle saatlerinde Paris Orly havalimanına indiğimizde, İzmir’e göre bayağı soğuk ve yağışlı bir hava bizleri bekliyordu. Paris’e vardığımızda, Brezilya'daki olayları halk demokratik bir şekilde protesto ettiğinden meşhur opera meydanının kalabalığı ile karşılaştık.Bir süre protestoları izleyip, resim çektikten sonra Rouen'e gitmek üzere Paris'ten ayrıldık.
                                                                       

Rouen, Paris'e 140 km mesafede çok güzel bir ilçe. Çoğunlukla Fransızların yaşadığı gerek kilise ve şatolarıyla gerekse de peynirleriyle ünlü, doğa ile iç içe bol yeşil alanlı harika bir yer. Rouen Üniversitesi şehir merkezine yakın sayılabilecek bir mesafede, tren ve otobüslerle ulaşım mümkün.

Rouen Universitesi Kütüphanesinden sorumlu yetkili sorularımıza cevap veriyor.

Bizimle aynı gurupta Almanya, Litvanya, Romanya ve Kıbrıs gibi farklı ülkelerden gelen personelle birlikte 5 gün boyunca seminer ve eğitim programlarına katıldık. Özellikle Alman ve Fransız üniversiteleri arasındaki farkların konuşulduğu seminerlerde, biz de Enstitümüzün tanıtımını hem İngilizce tanıtım cd'si hem de sunumlarla gerçekleştirerek sorulan sorulara yanıt verdik.


Roue Horlage

Rouen de bizi en çok etkileyen Normandiya bölgesi üzerinde kurulu olan yeri oldu.Tarihi dokusu insanı büyülüyor: 100 yılda inşası tamamlanan Catheadrale Notre Dame, Musee Jeanne d’Arc, Le Gros Horlage bunlardan bazıları...

Roue Horlage bulunduğu cadde

Rouen'de Erasmus kapsamındaki programımızı tamamladıktan sonra, dönüş yolculuğu öncesi Paris'e geçtik. Paris'te; Musee de Louvre, Eiffel Tower, Musee de O’rsay, Champs-Élysées, Strasburg Saint Denis ve  Notre Dame Katedrali gibi tarih kokan yerleri görme fırsatı bulduk.

Eiffel  Tower


Catheadrale Notre Dame

Önder Tatar