Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2013: En Çok Okunan Kitap Hakkında

En Çok Okunan Kitap

EMPATİ = EMPATHY

Yazarı: Adam FAWER

Çeviren: Murat KAYI

Tür: Roman

Yayınevi: A.P.R.I.L. Yayıncılık           

Yayın Yeri: Ankara

Yayın Tarihi: 2008

Sayfa Sayısı: 639 s.

ISBN: 9789756006238

Arka Kapak:

Yaşamınızın kontrolü sizde değil!
Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.
Bu kitabı kapatabilirsiniz.
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz.
Ne isterseniz yapabilirsiniz.
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz.
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o
kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz.
Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.
Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın.
Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı
gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.

Edebiyat, Bilim Ve Felsefe Ruhunuza Akacak,
Okudukça Bağlanacak, Bağlandıkça Okuyacaksınız...

***

Kitabın Konusu:

İnsanların duygularına, düşüncelerine hükmedebilen psişik güçlere sahip olan çocukları istediği şekilde yetiştirip, kendi çıkarları için kullanmak isteyen bir organizasyon için çalışan Darian, bu tür çocukları para karşılığı bulmaktadır. Kendisi de psişik güçlere sahip olan Darian, aldığı görevlerde farklı kimliklere bürünerek hedefine ulaşmaktadır. Şimdiki hedefi ise bir okulda öğretmen olan Laszlo Kuehl'i baştan çıkartarak, sınıfında bulunan iki çocuğu ele geçirmektir. Bu çocuklardan biri popüler, pozitif elektrik yayan Winter Zhi isimli kız çocuğu; diğeri ise Winter'ın aksine içine kapanık, yaşıtları tarafından dışlanan Elijeh Kohan isimli erkek çocuktur. Dünyada kendisi gibi insanların olduğunu öğrendiği günden itibaren bu tür çocukları bulup, eğitmekte olan Laszlo'nun Darian tarafından baştan çıkartılıp, aşık olması uzun sürmeyecektir. Yaşadığı aşkın da etkisiyle; Darian'ın söylediklerine inanan Laszlo, çocukların başka bir eyalette, organizasyon tarafından daha iyi bir eğitim alacaklarını kabullenecektir.

Diğer iki karakterden çok daha büyük psişik güçlere sahip olan, kitabın ana karakterlerinden Jill, manastırda eğitim alan bir yetimdir. Bir olay sonucu manastırdaki zindana kapatılır ve Peder, Jill'in içerisine girdiğini idda ettiği şeytanı çıkartmak için günlerce Jill'e işkence yapar. Bu işkenceler esnasında organizasyonun Jill'den haberi olur ve Darian Jill'i getirmek üzere görevlendirilir.

Kitap çocukluk yılları ile Winter ve Elljeh'ın çocukluk yıllarını hatırlamadığı olgunluk dönemlerinin anlatıldğı bölümlerden oluşuyor ve bu dönemler içerisinde beş ana karakter üzerinden kitap ilerlemeye devam ediyor. 

Elijah ve Winter'ın boyunlarındaki kolyenin gizemi, ikisinin de geçmişlerine dair hatırlayamadıkları ama hissettikleri giz nedir? Geçmişlerini öğrenemeden, başlarına gelen şeyden ve Kader gününden kaçamayacaklardır!

****

Empati, geçmişte yaşanan bazı olayların akılcı bir biçimde birleştirildiği; gnostisizm, empati, sinestezi gibi konuların ekseninde bir roman. Olasılıksız isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken ve bu türde yazılan kitaplar arasında çıtayı yükselten Fawer, Empati ile de başarısını bir kez daha sergiliyor. Fawer'ın Olasılıksız'dan sonra okuyucu karşısına çıktığı ikinci kitabı olması dolayısıyla, yapılan değerlendirmelerde Empati çoğunlukla Olasılıksız ile karşılaştırılıyor. Bazı okuyucular Olasılıksız kadar beğenmediklerini, Olasılıksız'daki güçlü temponun ve aksiyonun Empati'de olmadığını ifade ederlerken, karşıt görüşteki okuyucular ise Olasılıksız'dan çok daha başarılı ve ilgi çekici, daha anlaşılır ve sürükleyici olduğu şeklinde beğenilerini dile getirmekte, Olasılıksız'dan çok daha iyi bir kurgu ve çok daha özel bir kitap olduğunu belirtmekteler. Her iki kitabın da yerinin ayrı olduğu ve her ikisinin de güzel, akıcı ve zekice hazırlanmış olduğu şeklinde değerlendirmeler de mevcut.

Empati'de yer alan bilimsel bilgiler, Adam Fawer'in ciddi bir bilimsel araştırma yapmış olabileceğini düşündürtmesinin yanı sıra kitaba gerçekçilik de katıyor. Muhteşem kurgusu ve başarılı karakter analizleri ile merak öğesi sürekli canlı tutularak, öğretici, bilimsel, felsefi ve fantastik öykü tadında yazılan kitap son derece sürükleyici ve ilginç. Olasılıksız'da olduğu gibi konu olarak psişik güçleri ele alan Fawer'in muhteşem fantastik hayal gücü ve zekası okuyucuyu etkisi altına alıp, sürüklüyor. Aksiyon, duygusallık ve süprizlerle dolu olan Empati, insan beyninin akıl almaz gücüne yaptığı göndermelerle psikolojiye ilgiyi arttırıp, soluk kesiyor.

Bazı bölümlerin özellikle belli okuyucu kitlelerine yönelik olması, gereğinden fazla uzatmalar bulunması, yer yer konunun dağıldığı hissi yaratmasına rağmen heyecan ve zevkle okunacak bir kitap.

Yazarı Hakkında - Adam Fawer

ADAM FAWER

 Eserleri

  • Olasılıksız
  • Empati

Adam Fawer (d. New York, 1970), ABD'li roman yazarı.

İlk romanı Olasılıksız, onsekiz dile çevrilmiş ve en iyi ilk roman dalında 2006 International Thriller Writers Ödülünü kazanmıştır. 2008 Nisan ayında da ikinci kitabı olan Empati çıkmıştır. Empati, 2008 yılında Almanca, Japonca ve Türkçe yayımlanmıştır.

Fawer, Pennsylvania Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü derecelerini tamamlamıştır. Stanford Graduate School of Business'da MBA'ini yapmıştır. Kariyeri esnasında Fawer; Sony Music, J.P. Morgan ve son olarak da About.com gibi türlü şirketler için çalışmıştır.

Fawer, hayat arkadaşı ve oğullarıyla New York'ta yaşamaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Adam_Fawer

adresinden alınmıştır.