Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2013: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi - Devrim Arabaları

DEVRİM ARABALARI

Yönetmen: Tolga Örnek

Yapımcı: Tolga Örnek, Türker Korkmaz

Senarist: Mustafa Dişli,Tolga Örnek

Oyuncular: Haluk Bilginer, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal, Selçuk Yöntem, Vahide Perçin, Uğur Polat, Sait Genay, Murat Serezli

Müzik: Demir Demirkan

Yapım Ülkesi: Türkiye

Filmin Türü: Tarih, Drama

Yapım Yılı: 2008

Filmin Süresi: 100 dk.

Devrim Arabaları, Tolga Örnek'in yazıp yönettiği dram türündeki Türk filmi, 1961 yılında yapılan Devrim adlı otomobilin üretimini konu almakta.

Film Özeti

1960 yılında, 27 Mayıs darbesi sonucu göreve gelen Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Otomotiv Endüstri Kongresi sonrası verilen davette iş adamları, gazeteciler ve bürokratlar ile ülkenin kalkınmasının durumunu tartışmaktadır. Cemal Gürsel tartışma esnasında sinirlenerek, bu ülkenin otomobil bile imal edebileceğini söyler. Bu iddianın ciddi bir meydan okumaya dönüşmesi sonucu Gürsel, tümüyle yerli üretim bir otomobil yapılmasını emrederek görevin TCDD işletmesine verildiği bildirilir. İlk yerli otomobil, çok kısa bir zaman kalan Cumhuriyet Bayramı'na yetişecektir. Neredeyse imkansız bu görevi hem gerçekleştirebilecek hem de kabul edecek kişi olarak Gündüz Serter'de karar kılınır. Gündüz Bey'in güvendiği mühendislerden oluşturduğu 23 kişilik ekip; bu emri 'Türk insanının makûs talihine karşı bir meydan okuma' olarak algılarlar. En küçük bir tereddüt ya da endişe sergilenmeksizin derhal işe başlanır.Yaklaşık 130 günde sıfırdan bir otomobil imal edeceklerdir.
 
 
Otomobilin gösterileceği 29 Ekim tarihine kadar neredeyse hiç görüşmemek üzere ailelerinden ayrılan ekip, çalışma mekanı olarak Devlet Demiryolları'nın Eskişehir'deki Cer Atölyesi'nde bir araya gelir. Araba yapmak için gerekli özel bir makine, tesisat olmadığı gibi basit bir vinç ve küçük el aletleri dışında hiçbir şeyleri yoktur. Uzun araştırmalar ve teknik toplantılardan sonra nasıl bir araba yapılacağına karar veren ekip, imalata geçtiğinde makine parkı eksikliğini fazlasıyla hisseder. Aslında arabadan önce yapılması gereken, arabayı yapacak makinelerin yapılmasıdır. Ancak buna zaman yoktur. Arabayı üretmek için 23 mühendis el ele vererek, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak zamanla, yoklukla, politikayla, karşılarına çıkan sayısız engelle baş etmek zorunda kalırlar. Nihayetinde; pratik çözümlerle, şartları zorlayarak ilk arabanın marşına basılır. Uykusuz geçen son hafta ile birlikte bir araba daha imal eden ekip, ertesi gün Ankara'da Paşa'nın huzuruna çıkacak arabaları 28 Ekim gecesi trene yüklerler. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olacak eserin adı da konmuştur: “Devrim”. Devrim, ilk ve son yolculuğuna hazırdır.

 
Yakın tarihimiz sürükleyici bir hikaye ile sade ve dolaysız bir şekilde anlatılıyor. Mekan ve canlandırmalar, karakterlerin hikaye içine yerleşimi son derece başarılı. Öykünün gelişimi ve kurgusu ile karakterlerin kişisel dünyası dengeli bir yol izliyor.

"Devrim Arabaları", trajik sonuna rağmen bu süreci bir "başarı" olarak sunuyor. "Devrim" yürüyor ve proje amaçladığı sonuca ulaşıyor fakat arabaya benzin koymayı unutuyorlar. Mühendisler arabada benzin olmadığını fark ediyor ancak korkudan söyleyemiyorlar ve Cemal Gürsel benzinsiz otomobile biniyor. Bu durum; Cemal Gürsel tarafından "Garp kafasıyla araba yaptık, şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk" mizahi tabirine de konu olmuştur.


Benzini bitti diye yolda kalan araba etiketiyle unutulan Devrim'in hazin hikayesinin bilinen ve bilinmeyenlerinin anlatıldığı Devrim Arabaları filminin senaryosunu, Murat Dişli ve Tolga Örnek 2 yıllık bir araştırma sonucunda oluşturmuşlar.

Tolga Örnek sinema dünyasına "Hititler" ve "Gelibolu" gibi belgesellerle adım atmış bir yönetmen. "Devrim Arabaları" yönetmenin ilk kurmaca ve uzun metrajlı filmi.

Cemal Gürsel'i Sait Genay'ın canlandırdığı filmde, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Vahide Gördüm, Seçil Mutlu, Uğur Polat, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal, Selçuk Yöntem rol alıyor ve başarılı bir oyunculuk sergiliyorlar. Kısa bir prestij rolüyle yer alan Haluk Bilginer ve Altan Erkekli fime ayrı bir tat katıyor.

Demir Demirkan tarafından hazırlanan müzikler Prag Flarmoni Orkestrası tarafından canlı çalınıyor ve filmin tüm ses tasarım, efekt ve miksajı İngiltere'de Zound Ses Tasarım tarafından gerçekleştiriliyor.

''ÖDÜLLER'' Devrim Arabaları'', 14. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri'nde sinema dalında ''7 Başrol, 7 Unutulmaz Performans'' yorumuyla ''En iyi erkek oyuncu'' ödülünü aldı. Ödülü oyuncular; Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Onur Ünsal ve Selçuk Yöntem paylaştı.41. Sinema Yazarları Derneğince verilen ''Türk Sineması Ödülleri''nde de filmin müziklerini yapan Demir Demirkan ''En İyi Müzik'' ödülünün sahibi oldu.20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde sanat yönetmeni Veli Kahraman ise ''En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'' alırken, film, yurt içindeki birçok festivalden ödülle döndü.

“Adı devrim olan bir arabanın sokaklarda dolaşmasına zaten izin vermezlerdi”

''Devrim'', yaklaşık 10 yıldır Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş'nin (TÜLOMSAŞ) bahçesindeki camlı özel bölmede sergileniyor. ''Devrim''i, filmin gündeme gelmesinden ve Eskişehir-Ankara arasında hızlı tren seferlerinin başlamasından sonra 10 bin kişi ziyaret etti.

Devrim Arabaları - Fragman: