Skip to Main Content

City and Regional Planning: Program & Software

ArchiCAD

Graphisoft tarafından mimarlar için üretilen 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programıdır. Apple bilgisayarları için üretilmeye başlayan program daha sonra Windows platformu için de üretilmiş, Türkçe dil desteği bulunan, birçok fonksiyon ve modülü olan kullanışlı bir mimamri çizim programıdır. Ayrıca Türkçe kullanım kitabı ve eğitim merkezleri de bulunmaktadır.

Mimari Render yazılımları arasında en popüler seçenek arasında olan Archicad, iç mimarların da doğru inşaat detayları oluşturmasını ve gereken yapı malzemelerinin miktarlarını kolayca tahmin etmesini sağlıyor. Bu yazılım, ayırca mühendisler tarafından da kullanılmaktadır.

Maya

Autodesk firmasının bir diğer ürünü olan Maya, Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde çalışabilen, grafik tasarım ve animasyon programıdır. Tasarım ve görsel efekt olarak geniş bir program olan Maya, mimarlar tarafından da kullanılmakta olup, eklenti ve script desteği çok olan bir programdır. Ayrıca, program için internet üzerinden birçok eğitim materyali ve destek bulabilirsiniz.

ArchiSnapper

Uzun ve detaylı bir iş olan saha raporlarını hazırlamak ArchiSnapper (https://archisnapper.com/) ile artık daha kolay.  Bu uygulama size rapor taslağını oluşturmak, gözlem, fotoğraf, not ve lokasyon bilgisini çizimlere ekleme imkanı sunuyor. Böylece raporlama için gereken tüm bilgiyi yazılı ve görsel olarak mobil cihazınızdan organize etmeniz mümkün oluyor. Raporları, iş planlarını bulut teknolojisi ile masaüstü bilgisayarınız ile senkronize kullanabiliyorsunuz. Bu sayede gerekli değişiklik ve düzenlemeleri her yerde yapabiliyorsunuz. Gerekli bilgi, ölçü, el çizimi, fotoğraf, not ve listelerin tümünü bu uygulamada bir araya getirmek ve organize etmek artık çok kolay. Raporunuzun sunum formatını oluşturmaktan, eski rapor ve sunumları kopyalayarak üzerinden devam etmeye, gözlem ve iş listelerinin kontrolü ve kategorize edilmesi gibi birçok özelliği olan bu uygulamayı aynı hesabı kullanan iş arkadaşlarınız ile birlikte aynı dosyalar üzerinde çalışmanız da mümkün. Uygulama İOS, Android ve web üzerinden kullanılabiliyor.

Kaynak: ArchiSnapper Blog

Photoshop

Photosop'tan plan boyama, sunum hazırlama, render çıktıları ve planlarınızı zenginleştirme konusunda yararlanabilirsiniz. Photosop'la görsel şovlar hazırlayabilirsiniz.

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

O zamandan beri, yazılım sadece raster grafik düzenlemede değil, bir bütün olarak dijital sanatta endüstri standardı haline geldi. Photoshop; raster görüntülerini birden çok katmanda düzenleyebilir ve maskeleri, alfa kompozisyonlarını ve RGB, CMYK, CIELAB, spot renk ve çift ton gibi çeşitli renk modellerini destekler. Raster görüntü, metin ve vektör grafiklerini düzenleme veya oluşturmaya ek olarak, limitli de olsa 3D grafik ve video düzenleme yeteneklerine de sahiptir. Kendi içinde entegre biçimde çalışan ve yeni veya gelişmiş özellikler sunan, Photoshop'tan bağımsız olarak geliştirilen ve dağıtılan eklentiler (plug-ins) yüklenerek özellik seti genişletilebilir.

Kaynak: Vikipedi

AutoCAD

Autodesk firmasının geliştirdiği bir diğer çizim programı AutoCAD, mühendisler ve mimarlar tarafından en çok kullanan programlardan biri. Vektör tabanlı olan program, teknik çizim, tasarım ve modelleme programı olup, ayrıca mimarlar için AutoCAD Architecture isimli özel sürümü de bulunmaktadır.

AutoCAD aracılığıyla 3D çizim yapmanız mümkün. Teknik resim çizimi olarak plan kesit ve görünüşleri rahatlıkla çizilebilir ve sunum paftası hazırlanabilir. Koordinat bilgilerini girerek çizim yapma imkanı sağlar.

Windows ve Mac ile tam entegrasyonlu çalışmakta olan program, sezgisel kullanıcı arabirimi ile daha hızlı çalışmayı destekliyor.

 

AutoCAD Mobile

AutoCAD Mobile, dwg formatındaki çizimleri mobil cihazlarda görüntüleme, düzenleme ve paylaşmayı sağlayan bir uygulama. AutoCAD masaüstü programınız ile senkronize ederek tüm çizimlere ulaşma ve farklı platformlardan paylaşma imkanı sunuyor. Bu sayede bir toplantı veya sahada çizime ulaşmak, kontrol etmek, gerekli değişiklikleri yapmak ya da çizim üzerine gerekli notları almak mümkün oluyor. Uygulama, Ios, Android ve Windows ile uyumlu çalışabiliyor.

Kaynak: Autodesk Blog

Autodesk Revit

Bu yazılımın genel olarak mimarlık üzerine kullanıldığını biliriz. Ancak son yıllarda iç mimari ve peyzaj mimarilerinde de sık sık kullanıldığını görüyoruz. Tasarım amacınızı verimli ve doğru bir şekilde yakalama taraftarıysanız Autodesk Revit'i tercih edebilirsiniz.

Revit Autodesk firması tarafından üretilen sadece Microsoft Windows’ta kullanılan Yapı Bilgi Sistemi (İngilizcesi: Building Information Modeling veya BIM) yazılımıdır. Revit’in en önemli özelliklerinden birisi üç boyutlu (3D) modelleme ile iki boyutlu (2D) çizim unsurlarını birarada kullanılabilmesidir.

Autodesk firması ABD’nin Massachusetts eyaletinde yer alan Revit Technology Corporation adlı firmayı 2002 yılında almasıyla bu yazılım o tarihten itibaren Autodesk firmasının öncülüğünde piyasaya çıkmaya başlamıştır.

Kaynak: AutoDesk Revit

Autodesk Sketchbook

Autodesk popüler Sketchbook uygulamasını “Çizim yapmayı seven her seviyeden kullanıcı için sezgisel bir çizim ve boyama programı’’ sloganı ile tanıtıyor. Gelişmiş çizim ve boyama araçları ile bir profesyonel gibi eskiz yapmanızı sağlıyor. Kalem ve marker çizim araçlarının yanında 190 çeşit ihtiyaca göre değiştirilebilen fırça aracına, 16 sektör radyal simetri ve Predictive Stroke (çizgileri yumuşatma ve şekilleri düzeltmeye yarayan araç) özelliklerine sahip. Uygulama sahip olduğu time laps recording tool sayesinde ise çiziminizin aşamalarını kaydetme ve videoya dönüştürme imkanı sağlıyor.

Kaynak: SolidSmack

BIMX

BIMx,  çizim ve modelleme yapmak için ArchiCAD programını tercih eden mimarların sahada ve ofis dışındaki işlerde imdadına yetişiyor. Graphisoft’un mobil cihazlar için geliştirmiş olduğu bu uygulama 2016 A+Awards’da hem jüri hem katılımcı oylamalarından en yüksek oyu almayı başardı. Uygulama çalışmakta olduğunuz ya da size gönderilen bir modele tüm özellikleri ile mobil cihazınızdan ulaşma ve üzerinde değişiklik yapmayı mümkün kılıyor. IOS ve Android işletim sistemleri ile uyumlu çalışabilen bu uygulamanın BIMx versiyonunu ücretsiz kullanmak mümkün.

Kaynak: Graphisoft, BIMx

Blender

Tamamen ücretsiz, özgür ve açık kaynak kodlu bir 3D modelleme programı olan Blender, Windows dışında Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde de çalışabilen bir programdır. Birçok eklenti desteği olan ve açık kaynak kodlu olduğu için sürekli katkıda bulunulan program, mimari çizimler için de son derece pratik bir 3D modelleme programlarından biri.

Dynamo

Revit üzerinden çalışan programdır. Daha hesaplamalı olan tasarım yöntemi ile çalışır.

Dynamo görsel programlama ara yüzü ile kod bilgisi olmadan otomatik veya karmaşık modeller oluşturan bir araçtır. 3D modeller ile girilen parametreler arası ilişkiler kurarak parametrik modelleme yapılması sağlanır. Parametrik modelleme çalışmalarının artmasıyla birlikte popülerleşen Dynamo aracı kendi kendine (ayrı bir program olarak) ve eklenti olarak çalışmaktadır. Revit, Civil 3D, Alias Design, Formit, Advance Steel araçları ile eklenti şeklinde çalışabilen yazılım, Revit ( 2019 sürümü ve sonrasında) içinde kurulu gelmektedir.

Kaynak: Dynamo

Infurnia

Web tabanlı çizim programı olarak karşımıza çıkan Infurnia, son zamanlarda iç mimarların en çok tercih ettiği çizim programları arasında yerini bulmuş durumda. 2D olarak oluşturulan planları, 3D olarak görüntüleyebiliyor, projeleri detaylı bir şekilde çizebiliyor.

Infurnia, Tasarımlarda BIM'in sorunsuz bir şekilde uygulanmasına, işlevler arasında kolayca işbirliği yapılmasına ve verilerin verimli bir şekilde yönetilmesine olanak tanıyan bulut tabanlı mimari bir yazılımdır. 

Kaynak: Infurnia

iHandy Level

iHandy Level mobil cihazınızdan yatay ve düşeyde yüzeyleri kontrol etmenizi sağlıyor. Oldukça basit olan uygulamanın ölçüm ara yüzü de su terazisi şeklinde. IOS ve Android işletim sistemli mobil cihazlar ile uyumlu.

Kaynak: ArchiSnapper Blog

Softwares in Architecture

 

3D Studio Max

Birçok mühendisin kullandığı bu program, mimarlar için de ideal bir program. Autodesk firması tarafından geliştirilen 3D Studio Max, sürekli yenilenen ve güncel tutulan, eklenti desteği yüksek ve Material Editor'u gelişmiş olan popüler 3D modelleme programlarından biridir. Mimari tasarımlar için duvar, kolon, kapı, pencere ve merdiven gibi eklentileri kolayca eklemek, ölçülerini belirlemek ve düzenlemek mümkündür. Ayrıca yüzey modelleme gibi teknikler de bulunmaktadır. Farklı eklentiler ile kişiselleştirme imkanı da olan programdır.

Lumion

Dünyanın en büyük mimarlık şirketleri tarafından tercih edilen program, diğer çizim programları ile tam entegrasyonlu çalışmaktadır. Sahip olduğu lumion render motoru sayesinde gerçekçi render alabiliyor, projeleri kaliteli bir hale getirebiliyor. Lumion da ülkemizde en çok kullanılan çizim programları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Lumion, mimarlara özel, dünyanın en hızlı 3D render yazılımıdır. Saniyeler içerisinde, CAD modellerini bir videoya veya foto gerçekçi çevreler ve sanatsal dokunuşlarla görsellere dönüştürme imkanı sunmaktadır.

Modeli Revit, 3ds Max, SketchUp, AutoCAD, Rhino, Cinema 4D, Allplan veya ArchiCAD’den, ve pek çok diğer modelleme programından aktarıp, Lumion tasarımlarına gerçekçi peyzaj elemanları, stil efektleri, içerik ve binlerce kütüphane obje ve malzemesi eklemeyi sağlamaktadır.

Eğitime ihtiyaç duyulmaksızın, sadece 15 dakika içerisinde, son derece hızlı bir şekilde kaliteli görseller, animasyonlar ve 360 panoromik görüntüler oluşturmaya imkan sağlar.

Kaynak: Lumion

Allplan

Allplan programı, mimari projeleri, çizimleri ve görselleri kısa sürede ortaya çıkarmanıza ve sunum haline getirmenize yardımcı olan 3D modelleme ve mimari çizim programıdır. Çok sayıda yapı bileşenleri içeren program, yapı maliyeti hesaplaması, görselleştirme, renklendirme ve kolay öğreniminin olması programı mimarlar için ilgi çekici yapan özelliklerden bazıları.

MagicPlan

MagicPlan, mimarlar için geliştirilmiş en pratik uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulama sayesinde telefonunuzun kamerasını kullanarak bulunduğunuz mekanda ihtiyacınız olan ölçüleri almak mümkün. Buna ek olarak, plan elemanlarının tümünü; duvar köşeleri, pencere ve kapı boşluklarını uygulamada işaretledikten sonra odanın ortasında çektiğiniz bir fotoğraf üzerinden size %95 doğruluk oranında plan çizimini oluşturabilecek kadar işi ileri götürüyor. Hızlı saha kontrolleri için çok yardımcı olan bu MagicPlan, kesin ölçüler gerektiğinde lazer metre ile senkronize edilerek size doğru sonuçlara göre çizim oluşturabiliyor.  15 milyondan fazla indirilmiş olan bu uygulama kat planlarını size sağlamanın dışında çizime fotoğraf, not ekleme özellikleri ile raporlamalara yardımcı oluyor. Oluşturduğu plan çizimlerini PDF ve CAD formatında kaydetmek ve paylaşmak mümkün.

Kaynak: Aura Blog

Planimeter

Planimeter, zaman ve enerji kaybetmeden alan ölçümü ve hesaplaması yapmaya yarayan bir uygulama Programı mobil cihazınızdan her yerde bir alanın uzunluklarını ölçmek, alan hesabı, mesafe ve açıları bulmak için kullanabilirsiniz. GPS takip özelliği ile bulunduğunuz yer ya da herhangi bir arazinin koordinatlarını bulma ve harita üzerinden ölçümlerini yapmaya yardımcı oluyor.

Kaynak: Planimeter – GPS area measure, Youtube

Rhinopceros - Grasshopper

Program mesh tabanlı bir çizim programıdır. Parametreler doğrultusunda sınırsız sayıda proje çizme imkanını da tanır. Diğer üç boyutlu modelleme programlarına göre parametrelere göre işlemlerinizin yapılması ve revize alınması çok daha kolaydır.

Rhinoceros 3D, özellikle sanayi için 3B modelleme ve prototipleme için tasarlanmış bir CAD/CAM yazılımıdır. Modellemede Kafes (Mesh) modelleme yerine NURBS modelleme kullanıldığı için, 3B prototipleme için uygundur.

Rhinoceros 3D, NURBS tabanlı ticari bir modelleme programıdır. İlk olarak Robert McNeel & Associates şirketi tarafından, Autodesk şirketinin Autocad programı için geliştirilmiş bir eklenti olarak ortaya çıkması düşünülen program daha sonra bundan vazgeçerek kendi adında özgün bir yazılım olarak gelişmiştir. Genellikle endüstri tasarımı, mimarlık, deniz araçları tasarımı, takı tasarımı, otomotiv tasarımı, CAD/CAM, seri üretim, tersine mühendislik ve multimedya ve grafik tasarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

NURBS tabanlı olması dolayısıyla özellikle sanayi üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mesh (ağ) tabanlı olan 3ds max gibi programlardan bu yönüyle ayrılır. Çok yüksek bir hassasiyete sahiptir.

Rhino 3d özellikle serbest formlu NURBS modelleme de uzmanlaşmıştır. Robert McNeel & Associates şirketi tarafından yazılmış Rhinoceros programına eklenebilen birçok yardımcı program vardır. Bu programlar Flamingo (görüntüleme eklentisi), Penguin (foto gerçekçi olmayan görüntüleme) ve Bongo (hareketlendirme) programlarıdır. Ayrıca birçok üçüncü şahıs tarafından yazılmış eklenti bulunmaktadır. Rhino 3D’nin, Visual Basic tabanlı RhinoScript isminde bir de kodlama programı vardır.

Rhino 3D birçok farklı endüstri tarafından çeşitliliği, kullanışlı komutları ve düşük maliyeti nedeniyle tercih edilmektedir. Çok çeşitli import (içeri alma) ve export (dışarı verme) özelliği sayesinde diğer programlar arasında bilgi alışverişi nedeniyle de beğenilmektedir. Rhino’nun birçok farklı çeşitte dosyaya destek vermesi programlar arasındaki açık bulunan iş akışını hızlandırır.

Rhino 3d programı ücretsiz olarak deneme sürümüyle dağıtılmaktadır. Program geniş bir topluluk tarafından açıkları taranarak ve yeni özellikler eklenerek geliştirilmektedir. Rhino’nun en çekici özelliklerinden biri kullanıcı arayüzüdür. Özellikle AutoCAD ile karşılaştırıldığında Rhinoceros her zaman daha çabuk sonuç verici adımlar atmıştır. Mouse’a büyük bir kullanım getirmiştir, sağ tıklama ile birçok komut işlemi yapılabilir. Mouse tekerliği zoom yapma ve alt pencere işlemleri için kullanılır. Rhino 3D’nin ücretsiz deneme sürümleri 25 kayıt hakkı tanır ve kendi sayfasından indirme olanağı vardır.

Kaynak: Rhino

Shapr3D

Shapr3D iPad ve Apple kalem ile kullanılabilen üç boyutlu CAD uygulaması. Tasarımcılara hızlı eskiz yapma ve kolayca 3 boyutlu çalışma imkanı sunuyor. Shapr3D diğer CAD programları ile uyumlu çalışabilidiği gibi, masaüstü CAD programları ile aynı hassasiyette çizim yapma imkanı sağlıyor. XT, STEP, IGES, SHAPR uzantılı modelleri bu uygulamada açıp üzerinde çalışmak mümkün. Shapr3D’de hazırladığınız modeli program üzerinden 3D printera yollayabilirsiniz. Tipik CAD yazılımlarının aksine ara yüzü ve kullanım kolaylığı sayesinde programı öğrenmek ve adapte olmak çok kolay.

Kaynak: Shapr3D – Think & Design in 3D, Youtube

Sketchup

SketchUp, mimarlık, mühendislik, animasyon, film yapımı, oyunlar ve 3 boyutlu modellemeler için kullanılabilen çok geniş bir modelleme programıdır. Önceleri Google tarafından üretilen program daha sonra Trimble tarafından satın alınmıştır. Son derece basit bir arayüze sahiptir. Eklentiler aracılığı ile diğer programların yaptığı işlemlerin aynısını yapar, diğer 3D çizim programlarının da dosyalarını açabilir  ve geliştirilebilir hale gelmiştir.

SketchUp kullanan tasarımcılar için Trimble tarafından geliştirilmiş olan mobil uygulama SketchUp Viewer, çalışmış olduğunuz model üzerinde ölçüm yapmaya, hazır modele, ölçülere sahnelere, yazılara, kesit görüntüleriniz ya da hazır sahnelere mobil cihazınız ile her yerden ulaşma imkanı sunuyor. Modelleri SketchUp Warehouse, Trimble Connect ya da Dropbox üzerinden mobil cihazınıza indirip, offline görüntülemeniz mümkün. Uygulama İOS ve Android ile uyumlu çalışabiliyor.

Çok basit bir arayüzünün olması, kolay öğrenilmesi ve 3D Warehouse seçeneği ile binlerce hazır eleman sunması SketchUp'ın avantajları arasındadır. Aynı zamanda animasyon seçeneğinin olması, animasyon videoları hazırlamaya da imkan sağlamaktadır.


Stencil

Morpholio’nun geliştirmiş olduğu Stencil uygulaması ile şablon ile görselleştirmeyi her zamankinden daha kolay ve eğlenceli bir hale getiriyor. Herhangi bir çizim ya da fotoğrafın üzerine istediğiniz şablonu kullanarak eklemeler yapmak artık çok kolay.

Kaynak: Inhabitat

SunSeeker

ozPDA’nın geliştirmiş olduğu SunSeeker yeni bir arazide çalışmaya başladığınızda uygun yerleşimi bulmak için eşsiz bir uygulama. Kullanıcının bulunduğu lokasyonda GPS ve manyetik ölçer ile güneş analizi yapabilen ve yıllık güneş yörüngelerini gösteren uygulama aynı analizleri Dünya’da lokasyonunu girdiğiniz herhangi bir yer için de oluşturabiliyor. Çok katmanlı 3 boyutlu görselleri ile bulunduğunuz noktada binanın alacağı ışığı anlamak, doğru yerleşim ve mekan kurgusunu yapmak artık daha kolay. Uygulamayı IOS ve Android işletim sistemli mobil cihazlarda kullanmak mümkün.

Kaynak: GarcesBros

TurboCAD

Genel olarak mimari projelendirmelerde karşımıza çıkan bir yazılım. Hem Mac hem de Windows işletim sistemlerinde kullanabiliyorsunuz. Bu program, iç mimari projelerinde sıkça tercih edilmektedir. Son zamanlarda AutoCAD LT'ye güçlü bir alternatif olarak görülüyor.

TurboCAD, MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalışan 2D ve 3D tasarım ve çizim için bir CAD yazılım uygulamasıdır.

Kaynak: Wikipedia & TurboCAD

Viewer

Viewer, mobil cihazınızdan tüm formatlardaki üç boyutlu modelleri görüntülemenizi sağlayan bir uygulama. openNURBS (3DM), Wavefont (OBJ), 3D Systems (STL), Stanford Triangle Format (PLY) ve Autodesk (3DS, DXF, DWF) formatlarındaki tüm model dosyalarına bu aplikasyon ile ulaşmanız ve görüntülemeniz mümkün. Özellikle farklı programlar kullanarak çalışan mimar ve tasarımcılar için bu uygulama oldukça yardımcı. Bu uygulama yalnızca Android işletim sistemli mobil cihazlarda kullanılabiliyor.

Kaynak: Google Play