Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Koronavirüs (COVID-19) Rehberi / Coronavirus (COVID-19) Guide: Yayınevleri Kaynaklarını Açıyor

COVID-19 salgını sebebiyle eğitimi desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. / It has been prepared to support education due to the COVID-19 outbreak.

COVID-19

Dünya çapında yayılan COVID-19 salgını sebebiyle zorunlu olarak eğitime ara verilmesinden dolayı, Uluslararası Kütüphane Konsorsiyumu Birliği (ICOLC) 13 Mart’ta yayıncılara yönelik olarak bir bildiri yayınladı. ICOLC tarafından yapılan çağrıya pek çok yayıncı olumlu yanıt vermeye başladı  ve uzaktan eğitime destek vermek amacıyla yayınevleri içeriklerini açık erişimli hale getirmeye başladı. 

Scite Deneme Erişimi

Bilimsel yayınların birbirinden nasıl alıntı yaptığına dair nicel ve nitel içgörü sunan bir araç olan Scite, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar deneme erişimimize açılmıştır. Veritabanları sayfasından erişebileceğiniz Scite'ı kulllanabilmek için "sign up" a tıklayarak hesap oluşturmanız gerekmektedir. 

Scite aşağıda yer alan çeşitli özelliklere sahiptir:

Belirli bir yayının başkaları tarafından nasıl alıntılandığını hızlı bir şekilde görmenizi sağlayan Rapor Sayfası (Scite rapor sayfasını nasıl kullanırım?)

• Bir makaleyi yüklemenize ve kullanılan referansların başkaları tarafından nasıl alıntılandığını ve herhangi birinin geri çekilip çekilmediğini veya editoryal uyarı olup olmadığını hızlı bir şekilde görmenizi sağlayan Referans Kontrolü (Site Referans Kontrolünü nasıl kullanırım?)

• Gelişmiş Arama, iddiaların ne kadar iyi desteklendiğine veya karşıtlıklara sahip makalelere ilişkin bilgilere göre ayrıntılandırma özelliğine sahip konuları aramanıza olanak tanır.

• Sağladığınız DOI'lere dayalı olarak makale grupları hakkında bilgi toplamanıza izin veren Özel Gösterge Tabloları (Özel Gösterge Tablolarını nasıl oluşturur ve kullanırım?)

• Scite'ın gücünü kitaplığınıza getiren Zotero Eklentisi (scite Zotero Eklentisi)

• Diğer sitelerde gezinirken bir makalenin aldığı destekleyici, bahseden ve zıt alıntıların hesaplarını gösteren tarayıcı uzantısı (scite Tarayıcı Uzantısı)

JoVE Core - Molecular Biology ve Chemistry

JoVE'nin yeni koleksiyonu "Jove Core: Chemistry", 15 Haziran 2021 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

NOT: Tüm veritabanlarına kampüs dışından Ezproxy aracılığı ile Enstitü email adresiniz ve şifrenizle erişebilirsiniz.

JSTOR Primary Resources, Thematic Collections and Global Plants

TÜBİTAK-EKUAL kapsamında erişimimiz olan JSTOR Arşiv dergilerinin (JSTOR Archive Journals) yanı sıra JSTOR - Primary Sources, JSTOR - Thematic Collections ve JSTOR - Global Plants; 30 Haziran 2022 tarihine kadar ücretsiz erişime açılmıştır.

JSTOR - Primary Sources: 

  • 19th Century British Pamphlets: Britanya’nın 19. yüzyıl müzakerelerinin ve ihtilaflarının arkasında yatan politik ve sosyo-ekonomik konuları, evrensel oy hakkı, sömürgecilik ve eğitim reformu gibi konuları kapsayan dokuz alt koleksiyon halinde sunmaktadır. 
  • Struggles for Freedom: Southern Africa: Bu koleksiyon altı Güney Afrika ülkesindeki sömürge yönetimi, sürgünlerin dağılımı ve uluslararası müdahale gibi konuları ele alan bağımsızlık hareketlerini belgelemektedir.
  • World Heritage Sites: Africa: Bu koleksiyon, Afrika mirası sit alanlarının ve kaya sanatı sit alanlarının görsel, bağlamsal ve mekansal belgelerini bir araya getirmektedir.

JSTOR - Thematic Collections:

  • Security Studies: Dünya çapındaki perspektifleri kapsayan, uluslararası ve ulusal güvenlik sorunları ve dış politika konularında akademik ve politik araştırmaları bir araya getirmektedir.
  • Lives of Literature: Temel edebi akımlarla ilişkili yazarların ve metinlerin derinlemesine incelendiği akademik dergileri bir araya getirir.
  • Sustainability: Çevresel ve gelişimsel sorunlar ve bunların toplum üzerindeki etkisini ele alan araştırmaları ve akademik literatürü kapsayan bir koleksiyondur.

JSTOR - Global Plants; bu alanda çalışan kişilerin katkılarıyla hazırlanmış ve botanik, ekoloji ve koruma çalışmaları konularındaki öğretim ve araştırmalar için temel bir kaynaktır. İçeriğinde yüksek çözünürlüklü numunelerin yanı sıra referans çalışmaları ve yazışmalar, günlükler, resimler ve fotoğraflar gibi birincil kaynaklar dahil olmak üzere iki milyondan fazla nesne bulunmaktadır.

NOT: Tüm veritabanlarına kampüs dışından Ezproxy aracılığı ile Enstitü email adresiniz ve şifrenizle erişebilirsiniz.

Artstor Digital Library Erişimi

Covid-19 salgını nedeniyle akademisyen ve öğrencilere destek olmak amacıyla, Artstor Digital Library 31 Aralık 2021 tarihine kadar erişimimize açılmıştır.

Artstor Digital Library, birçok nadir ve önemli koleksiyon da dahil olmak üzere, önde gelen müzelerden, fotoğraf arşivlerinden, akademisyenlerden ve sanatçılardan 3 milyon görsel içermektedir.

Görselleri indirmek için hesap oluşturmanız gerekmektedir.

COVID-19 İle İlgili ASTM Standartları

ASTM International üreticileri, test laboratuarlarını ve sağlık profesyonellerini desteklemek için yüz maskeleri, tıbbi önlükler, eldivenler ve el dezenfektanları dahll olmak üzere kişisel koruyucu ekipmanların üretiminde ve test edilmesinde kullanılan ASTM stadartlarına ücretsiz erişim sağlamaktadır.

Erişmek için TIKLAYINIZ.

NOT: Standartlara erişmek için kayıt olunması gerekmektedir.

 

Dergiler OverDrive (İYTE Dijital Kütüphanesi) Platformunda

Aboneliğimiz kapsamında RB Digital platformundan eriştiğimiz aşağıda isimleri yer alan dergiler OverDrive (İYTE Dijital Kütüphanesi) platformuna taşınmıştır. Platform değişikliğinden dolayı 2021 yılı sonuna kadar 3.300'ün üzerinde dergi de OverDrive platformundan erişimimize açık olacaktır. Dergi listesini görmek için tıklayınız.

  • a+u Architecture and Urbanism a+u
  • Architectural Review Asia Pacific
  • Detail
  • Time Magazine International Edition
  • Topos
  • Watercolor Artist 
E-kitap ve dergilere OverDrive platformundan erişilebildiği gibi hem mobil hem de internet sitesi üzerinden Libby aracılığıyla da erişilebilmektedir. https://libbyapp.com/welcome adresinden bağlanarak (Enstitü eposta adresi ve şifre) kitap / dergi ödünç alınabilir. Libby kullanımı ile ilgili https://www.overdrive.com/apps/libby/ adresini ve broşürü inceleyebilirsiniz.

Public Books Database

undefined

COVID-19 salgını sebebiyle birçok akademik yayınevi yüzlerce başlığını online olarak erişime açmıştır. Public Books Database bu tür kaynakları tek bir yerde kataloglamıştır. 

Ek materyaller sunuldukça liste düzenli olarak güncellenmektedir.

​University of Michigan Press

1400'ün üzerinde kitaba erişmek için TIKLAYINIZ.

Ohio State Universtiy Press

The Ohio State University monograf ve textbooksları erişime açtı. Erişmek için TIKLAYINIZ.

Project MUSE

Sosyal ve beşeri bilimler alanlarında Dünyanın seçkin üniversite ve dernek yayınevileri tarafından yayınlanan e-kitapları ve e-dergileri barındaran Project Muse bünyesinde kaynaklarını erişime açan yayınevlerini görmek ve kaynaklara ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Coronavirus Research Database

ProQuest Coronavirus Research Database oluşturulmuştur. Disiplinlerarası bu kaynak, araştırmacıların önemli yayıncılardan sağlanan tam metin makaleleri, tezleri ve diğer içerikleri tek bir yerden aramasını ve keşfetmesini sağlar.

ICE Publishing 2020 Ödüllü Makalelere Ücretsiz Erişim

undefined

İnşaat mühendisliği ile ilgili kaynaklar sunan ICE Publishing, her yıl Londra'daki One Great George Street'te düzenlenen ICE Publishing Awards töreninde ICE dergilerinde yayınlanan en iyi makale çalışmalarını duyurmaktadır. ICE Virtual Library platformundan bu sene ve geçmişte ödül alan yayınlar ücretsiz olarak erişime sunulmaktadır.
Bu sene ödül alan yayınları okumak için tıklayınız.
Daha önceki yıllarda ödül alan yayınları okumak için tıklayınız.