Skip to Main Content

Koronavirüs (COVID-19) Rehberi / Coronavirus (COVID-19) Guide: Web Seminerleri

COVID-19 salgını sebebiyle eğitimi desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. / It has been prepared to support education due to the COVID-19 outbreak.

Açık Bilime Geçişte Üniversitelerin Vatandaş Bilimine Yaklaşımları Çalıştayı

OpenAIRE ile Avrupa Üniversiteler Birliği tarafından 9-10 Aralık 2020 tarihlerinde “Açık Bilime Geçişte Üniversitelerin Vatandaş Bilimine Yaklaşımları - Araştırma için açık ve kapsayıcı bir ortam oluşturmada kurumsal fırsatlar ve zorluklar” başlıklı iki günlük bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. (12. OpenAIRE çalıştayı - 2020)

Slayt ve kayıtlara ulaşmak için tıklayınız: https://www.openaire.eu/university-approaches-to-citizen-science

Yapay Zekanın Gıdası Veri

İYTE Kütüphanesi ve OpenAIRE Türkiye Yardım Masası işbirliğiyle 6 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen "Yapay Zekanın Gıdası: Veri" isimli web seminerinin video kaydına erişmek için tıklayınız.

Ayrıca Konuşmacı Dr. Şebnem Özdemir'in sunumunda kullandığı Yapay Zeka ile ilgili bilgilere ve çok daha fazlasına Sayın Özdemir'in "Geleceğin Meslekleri" isimli kitabından ulaşabilirsiniz.

OpenAIRE Youtube kanalına abone olabilirsiniz.

Web of Science Core Collection - Keşif Burada Başlıyor!

“Web of Science Core Collection: Keşif burada başlıyor!” başlıklı web semineri gerçekleştirilmiştir. 

Eğitim İçeriği:

• Web Of Science özelliklerini kişiselleştirme, tarama ve filtreleme seçenekleri

• En iyi yazarları, dergileri, kurumları, yayınları bulmak için tarama sonuçlarının analizi

• Atıf analizi ve raporları, yazarların ve kurumların H-Indeksi ve Impact Factor- etki faktörüne giriş

OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları Web Semineri

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 20 Mayıs 2020, Çarşamba günü "OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları" başlıklı web semineri gerçekleştirilemiştir. Özellikle kurumsal Akademik Arşiv yöneticilerine yönelik olan web seminerinde, akademik arşivlerdeki kayıtların zenginleştirilmesi, istatistikler, kayıtların otomatik olarak gözden geçirilmesi vb. konularda bilgiler verilmiştir.

OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları 
Konuşmacı: Pedro PRINCIPE, Minho Üniversitesi, Portekiz 
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 20 Mayıs 2020, Çarşamba 
Saat: 11:00-12:00
NOT: Sunum dili ingilizce'dir. Ancak slaytlar Türkçe'ye çevrilmiştir ve web semineri esnasında paylaşılan bilgiler moderatör Gültekin Gürdal tarafından Türkçe olarak özetlenmiştir.
undefined

Pandemi Süreci ve DergiPark

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 21 Mayıs 2020, Perşembe günü "Pandemi Süreci ve DergiPark" başlıklı web semineri gerçekleştirildi.

Web seminerinde, ülkemizin yüz akı projelerinden olan, pandemi sürecinde Türkçe içerik konusunda son derece önemli ve kritik bir görev üstlenen DergiPark konuşuldu. Yoğun kullanım nedeniyle sistemlerinin zorlanma noktasına gelmesi ve gelecek planları ile ilgili bilgiler verildi.

Pandemi Süreci ve DergiPark
Konuşmacı: Fatma BAŞAR, Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK ULAKBİM 
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 21 Mayıs 2020, Perşembe
Saat: 11:00-12:00
undefined

Pandemi Sürecinde Üniversite Kütüphaneleri Web Semineri

İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Gültekin Gürdal, Koç Üniversitesi Kütüphane Direktörü Tuba Akbaytürk Çanak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve E-Kaynaklar Direktörü Sami Çuhadar,MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü Ertuğrul Çimen pandemi sürecinde üniversite kütüphanelerindeki mevcut durum ve sonrasında geri dönüş ve kütüphanelerin açılması ile ilgili bilimsel bir çalışma için Türkiye'deki Üniversite kütüphanelerine yönelik bir anket yapmışlardır.

Yapılan araştırma ve anket çalışmasının değerlendirilmesi 15 Mayıs 2020 Cuma günü Saat 14:00'te zoom platformu üzerinden ve ÜNAK Youtube kanalından gerçekleştirilmiştir.
Webinar kaydını izlemek için tıklayınız.
 
undefined

Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC) ve Türkiye Web Semineri

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 18 Mayıs 2020, Pazartesi günü "Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC) ve Türkiye" başlıklı web semineri gerçekleştirilmiştir.

Web seminerinde, açık bilimin Avrupa düzeyinde önemli bir alt yapısı olacak "Avrupa Açık Bilim Bulutu” tüm yönleri ile konuşuldu.

Konuşmacı: Dr. Burcu ORTAKAYA,  Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK ULAKBİM
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 18 Mayıs 2020, Pazartesi  
Saat: 11:00-12:00

Webinar kaydına erişmek için tıklayınız. 

undefined

Etkin Bilimsel Araştırma Hazırlık Süreci

Elsevier 5N1K EKUAL Araştırmacı Online Seminer Serisi

•20 Mart 2020 – Etkin Bilimsel Araştırma Hazırlık Süreci

Videoya buradan ulaşabilirsiniz  >> Şifre: 9f?k#M30

Total Materia Eğitim Semineri - Her Perşembe

Aboneliklerimiz arasında bulunan geniş kapsamlı malzeme veri tabanı Total Materia ile ilgili her hafta Perşembe günü eğitim semineri gerçekleştirilecektir. Seminer dili Türkçe olacaktır.

Tarih: Her hafta Perşembe günü

Saat: 13:30 - 14:30 

Kayıt Linki: https://register.gotowebinar.com/rt/1395034377756768269 (Sizin için uygun olan tarihi seçebilirsiniz.)

Total Materia'ya gerek kampüs içinden gerekse kampüs dışından erişmek için hesap oluşturmanız gerekmektedir. Bilgi için tıklayınız.

JoVE Videolarının Cloud-LMS entegrasyonu ve JoVE Eğitim Semineri

Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle JoVE videolarının Cloud-LMS entegrasyonu gerçekleştirilmiştir. Makale ve ders içeriklerinin yer aldığı dünyanın ilk hakem heyetli yeni nesil video platformu olan JoVE’nin abone olduğumuz paketlerini görmek için tıklayınız. Ayrıca; JoVE Core Molecular Biology ve JoVE Core Chemistry 15 Haziran 2021 tarihine kadar ücretsiz olarak erişimimize açılmıştır.

14 Nisan 2021 tarihinde gerek JOVE videolarının ders programları ile eşleştirilmesi gerekse JoVE hakkında genel bilgilerin verildiği eğitim semineri gerçekleştirilmiştir. 

Eğitim Semineri Video Kayıt Linki: https://drive.google.com/file/d/1PpO_3ZX-oz565EoSR0-zdmjAb0RLtMcy/view?usp=sharing

JoVE videolarının derslerde kullanılabilmesi için İYTE e-posta adresi ile JoVE hesabı oluşturulması gerekmektedir. Eğitim öncesi hesap oluşturmanız yararlı olacaktır. Veritabanları sayfasından erişimimize açık olan JoVE paketlerine erişebilir, JoVE platformundan sağ üst köşede yer alan "Sign-in" linkine tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.

Verinizi Nasıl Anonimleştirirsiniz?

İYTE Kütüphanesi'nin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE'in veri anonimleştirme aracı olan Amnesia ile ilgili "Verinizi Nasıl Anonimleştirirsiniz?" başlıklı web semineri 26 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Web semineri OpenAIRE Türkiye Yardım Masası olarak İYTE Kütüphanesi tarafından düzenlenmiştir.

Web semineri kayıtlarına ulaşmak için tıklayınız.

Sunum İngilizce

Sunum Türkçe

Amnesia k-anonimliği ve km-anonimliği sağlamak için original verileri dönüştüren veri anomimleştirme aracıdır. Orijinal veriler anonimleştirme güvencelerinin gerektirdiği istatistiksel özelliklere ulaşmak için genelleştirilerek (yani, bir değer daha soyut olanla değiştirilerek) ya da değerler bastırılarak dönüştürülür. Amnesia, uzman olmayan kullanıcıların ilişkisel ve nesne-ilişkisel verileri anonimleştirmesini sağlamak için görselleştirme araçları ve destekleyici mekanizmalar kullanır.

Amnesia java ve javascript'te uygulanır ve bağımsız bir uygulama veya hizmet olarak kullanılabilir. Amnesia anonimleştirme motorunun diğer bilgi sistemlerine dahil edilmesine izin vermek için ReST API'si sağlar. Bu araç, OpenAIRE aracılığıyla kullanılabilir ve MEDAMyHealthMyData dahil olmak üzere çeşitli araştırma projelerinde kullanılmıştır.

Konuşmacı: Dr. Manolis Terrovitis, Athena Araştırma Merkezi Bilgi Yönetim Sistemleri Enstitüsü'nde (IMSI) araştırmacıdır. Araştırma çalışmaları büyük veri analizi, veri gizliliği ve anonimleştirme yöntemlerini içermektedir. Doktora derecesini Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nden aldı (2007) ve Hong Kong Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu (2007-2008). Doktora sonrası araştırmacı, daha sonra ise araştırmacı olarak 2009 yılında IMSI'ye katıldı.  Veri yönetimi araçları ile ilgili (VLDB, VLDBJ, TKDE vb.) yayınları vardır ve bu yayınlar 1900’den fazla atıf almıştır. Terrovitis; Yunan Akreditasyon Sistemi Başkanı ve Bilgi Toplumu S.A. Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Atina Araştırma Merkezi’nde Amnesia geliştirme bölümünün başkanıdır ve çeşitli ulusal ve AB tarafından finanse edilen Ar-Ge projelerinde yer almıştır. Şu anda AB tarafından finanse edilen MORE araştırma projesinin (ICT-51-2020) proje koordinatörüdür. Bilgi sistemlerinin tasarımı ve performans optimizasyonu konusunda özel ve kamu sektöründe danışman olarak görev almıştır ve Ulusal Kardiyoloji ve Onkoloji Hassas Tıp Ağı Veri Koruma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca bilgi ekosistemlerinde gizlilik ilkelerinin uygulanması konusunda geniş deneyime sahiptir. 

Elsevier Mayıs Ayı Web Seminerleri

Elsevier Türkiye tarafından Mayıs ayı içerisinde web seminerleri düzenlenmiştir. Video linkleri ve katılım sertifikası ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:

Elsevier 5N1K EKUAL Araştırmacı Seminer Serisi Video Linkleri:

• 11 Mayıs 2020 - Mendeley Eğitimi (Başlangıç Seviyesi)
Video Linki: https://us02web.zoom.us/rec/play/vZV8fuqp_
Tk3HNOTuQSDAKNxW9S9La6sgScXqfEJyE3kUXEHZ1ChN7BBM-q0v-KrygBqw6MYWBLHaYmB

Sertifika ve Sunum Dosyasını İndirebileceğiniz Sayfa: https://researcheracademy.elsevier.com/workshop/7862f9c9-755d-476e-949e-e6ad368b02b4

• 15 Mayıs 2020 -  Uluslararası İşbirliği ve Fon Fırsatları Keşfi
Video Linki: https://us02web.zoom.us/rec/play/v8Etf-uhqjM3GdecsASDVqB5W47oLf-shiEWq6YFnx7gB3dSY1qhN7MUMOZ148JYtZrhHCETPAIvYx3I  
Sertifika ve Sunum Dosyasını İndirebileceginiz Sayfa: https://researcheracademy.elsevier.com/workshop/94f030cc-5215-4a0e-bfba-a158e9debdc2

Sertifikamı Nasıl İndirecegim?  İlgili seminer için iletilen sertifika sayfa linkine tıkladığınızda açılan penceredeki “Claim Your Certificate” kısmına seminer esnasında (videosunda) verilen kodu girip, Submit tuşuna basıp ilerleyiniz. Kayıt ve anket sorularının yanıtlanmasi sonrasında verdiğiniz isim ve soyada göre oluşturulmus e-sertifikanızı indirebileceksiniz.

Daha önceki Elsevier web seminerleri kayıtlarına Youtube kanalından ulaşılabilir:

Elsevier Sosyal Medya Hesapları:

Bilim okuryazarlığı ile öğrencileri başarıya hazırlamak / Setting students up for success with science literacy

 

"Öğrenci, öğretim üyesi ve kütüphanecilerin gözünden ScienceDirect nasıl yardımcı olur" 21 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Video kaydını izleyebilirsiniz.

Perusall

undefined

Sınıf dışı deneyimi otomatik olarak yöneterek öğrencilerin hazırlanmasını garanti eden ücretsiz bir platform olan Perusall tarafından belli aralıklarla web seminerleri düzenlenmektedir. ​

Web seminerleri hakkında bilgi almak için kayıt olabilirsiniz. 

Koronavirüs (COVID19) salgını sonrasında aşağıda isimleri yazılı olan yayınevleri kitaplarına Perusall üzerinden dönem sonuna kadar ücretsiz erişim izni vermiştir. 
  • Broadview Press
  • Cambridge University Press
  • Hackett Publishing Company
  • McFarland
  • McGraw-Hill Education
  • Oxford University Press
  • Princeton University Press
  • SAGE
  • Springer
  • Taylor and Francis (including Routledge and CRC Press)
  • University Science Books
  • Wiley
  • W. W. Norton & Company

(Yayıncıya bağlı olarak bazı kısıtlamalar uygulanabilir.)

Yararlanmak istenilen dersler için hangi kitapların kullanılmak istendiğine ve kaç öğrenci için olduğuna dair support@perusall.com adresine e-posta gönderilebilir. Yayıncının izin vermesi durumunda en erken 25 Mayıs tarihine kadar geçerli olacak erişim kodu verilecektir. (Dönemin daha ileriki bir tarihe kadar devam etmesi durumunda ayrıca bilgi verilebilir.)

Bir web seminerini izlemek için tıklayınız.

IEEE eLearning Teknik ve Örnekleri Web Semineri

30 Haziran 2020 tarihine kadar deneme erişimimize açılmış olan IEEE eLearning (e-Öğrenme) paketlerinin kullanımı, teknik ve örnekleri hakkında web semineri 8 Nisan Çarşamba günü saat 17:30’da gerçekleştirilmiştir.

Seminer Kaydını İzlemek için;

Erişim Adresi:

https://event.on24.com/wcc/r/2225226/89EBD5BD0C8DD26A867E82E9061E6E28?partnerref=salesoutreach

(Paylaşılan link üzerinden kayıt oluşturulması yeterlidir.)

JSTOR Overview

Son kullanıcıya yönelik olarak hazırlanan JSTOR kullanımının anlatıldığı  "JSTOR Overview" webinar videosuna aşağıdaki adresten kayıt olarak Türkçe alt yazılı olarak erişebilirsiniz. 

Kayıt Adresi: https://register.gotowebinar.com/recording/4302371813055653121