Skip to Main Content

OpenAIRE: Webinarlar

"Araştırma Verisini Paylaşmak ve Açmak: Nasıl?" Web Semineri

 

Uluslararası Açık Erişim Haftası 25-31 Ekim 2021 tarihlerinde  “Bilgiye Açık Erişimde Yapısal Eşitliği İnşa Etmek” teması ile kutlandı. Hafta boyunca yapılan etkinliklerde bilgiye açık erişim altyapısı inşa edilirken tüm bilgi üreticilerine ve tüketicilerine eşit katılım olanağı sağlanmasının önemine dikkat çekildi. Açık Erişim Haftası kapsamında İYTE Kütüphanesi tarafından düzenlenen “Araştırma Verisini Paylaşmak ve Açmak: Nasıl?” başlıklı web semineri Daire Başkanı Gültekin Gürdal moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

"Bilgiye Açık Erişimde Yapısal Eşitliği İnşa Etmek" Web Semineri

Uluslararası Açık Erişim Haftası 25-31 Ekim 2021 tarihlerinde  “Bilgiye Açık Erişimde Yapısal Eşitliği İnşa Etmek” teması ile kutlandı. Hafta boyunca yapılan etkinliklerde bilgiye açık erişim altyapısı inşa edilirken tüm bilgi üreticilerine ve tüketicilerine eşit katılım olanağı sağlanmasının önemine dikkat çekildi. Açık Erişim Haftası kapsamında İYTE Kütüphanesi tarafından düzenlenen “Bilgiye Açık Erişimde Yapısal Eşitliği İnşa Etmek” başlıklı web semineri Daire Başkanı Gültekin Gürdal moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Web semineri kaydı: https://www.youtube.com/watch?v=PHxCZv9M_04

OpenAIRE İyi Uygulamalar Değişim Programı

OpenAIRE'in İyi Uygulamalar Değişim programı Hollanda-DANS (Data Archiving and Networked Services) tarafından 18 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Hollanda'da yüz yüze yapılması planlanan ancak Covid-19 nedeniyle çevrimiçi olarak farklı ülkelerden seçilmiş 11 katılımcı ile gerçekleştirilen programa Türkiye’den İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal katıldı. OpenAIRE Ulusal Açık Erişim Yardım Masası (NOAD)  olarak görev alanların açık bilim ile ilgili bilgilerini paylaşabilmeleri ve becerilerini arttırabilmeleri amacıyla gerçekleştirilen program Araştırma Verileri Yönetimi (AVY), veri arşivleri, FAIR ve açık veri, açık bilim politikası ile ilgili en iyi uygulamalar konularında oldu.

Program sunumların ve uygulamaların yer aldığı 3 farklı oturumda gerçekleştirildi:

1. Oturum - Ulusal girişimler Açık Bilim: Hollanda'daki yayın ve veri arşivlerinin tarihsel gelişimi anlatılarak bilimsel yayınların ve veri setlerinin depolandığı NARCIS
 hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Hollanda'daki Açık Bilim Toplulukları ile ilgili bilgiler paylaşıldı ve geliştirmiş oldukları Open Science Community Starter Kit ( Açık Bilim Topluluğu Başlangıç ​​Kiti) tanıtılarak, kit ile ilgili uygulamalar yapıldı.

2. Oturum - RDM ve FAIR:  Research Data Netherlands (RDNL) tarafından verilen eğitimler ve geliştirilen "Essentials 4 Data Support", "Delivering RDM servicesve birkaç ay içerisinde hazır olacak olan yeni modül  “the Essentials 4 Data Support on GDPR” hakkında bilgiler verildi. Ayrıca DANS liderliğindeki FAIRsFAIR projesi anlatıldı ve “FAIR Aware tool” ve 'Do I pass for FAIR?' araçlarıyla uygulamalar gerçekleştirildi.

3. Oturum - DANS veri hizmetleri: Hollanda'daki üniversiteler ve araştırma enstitüleri için arşiv hizmeti sunan DataverseNL ile ilgili bilgiler verildi. DANS arşivinde veri yöneticilerinin veri setleri ile ilgili görevleri anlatıldı ve arşiv sertifikasyonu  CoreTrustSeal ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

DANS veri testi yapılarak sona eren İyi Uygulamalar Değişim programındaki tüm sunumlara Hollanda Akademisi arşivinden erişilebilir.

Açık Bilime Geçişte Üniversitelerin Vatandaş Bilimine Yaklaşımları Çalıştayı

OpenAIRE ile Avrupa Üniversiteler Birliği tarafından 9-10 Aralık 2020 tarihlerinde “Açık Bilime Geçişte Üniversitelerin Vatandaş Bilimine Yaklaşımları - Araştırma için açık ve kapsayıcı bir ortam oluşturmada kurumsal fırsatlar ve zorluklar” başlıklı iki günlük bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. (12. OpenAIRE çalıştayı - 2020)

Slayt ve kayıtlara ulaşmak için tıklayınız: https://www.openaire.eu/university-approaches-to-citizen-science

Verinizi Nasıl Anonimleştirirsiniz?

İYTE Kütüphanesi'nin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE'in veri anonimleştirme aracı olan Amnesia ile ilgili "Verinizi Nasıl Anonimleştirirsiniz?" başlıklı web semineri 26 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Web semineri OpenAIRE Türkiye Yardım Masası olarak İYTE Kütüphanesi tarafından düzenlenmiştir.

Web semineri kayıtlarına ulaşmak için tıklayınız.

Sunum İngilizce

Sunum Türkçe

Amnesia k-anonimliği ve km-anonimliği sağlamak için original verileri dönüştüren veri anomimleştirme aracıdır. Orijinal veriler anonimleştirme güvencelerinin gerektirdiği istatistiksel özelliklere ulaşmak için genelleştirilerek (yani, bir değer daha soyut olanla değiştirilerek) ya da değerler bastırılarak dönüştürülür. Amnesia, uzman olmayan kullanıcıların ilişkisel ve nesne-ilişkisel verileri anonimleştirmesini sağlamak için görselleştirme araçları ve destekleyici mekanizmalar kullanır.

Amnesia java ve javascript'te uygulanır ve bağımsız bir uygulama veya hizmet olarak kullanılabilir. Amnesia anonimleştirme motorunun diğer bilgi sistemlerine dahil edilmesine izin vermek için ReST API'si sağlar. Bu araç, OpenAIRE aracılığıyla kullanılabilir ve MEDAMyHealthMyData dahil olmak üzere çeşitli araştırma projelerinde kullanılmıştır.

Konuşmacı: Dr. Manolis Terrovitis, Athena Araştırma Merkezi Bilgi Yönetim Sistemleri Enstitüsü'nde (IMSI) araştırmacıdır. Araştırma çalışmaları büyük veri analizi, veri gizliliği ve anonimleştirme yöntemlerini içermektedir. Doktora derecesini Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nden aldı (2007) ve Hong Kong Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu (2007-2008). Doktora sonrası araştırmacı, daha sonra ise araştırmacı olarak 2009 yılında IMSI'ye katıldı.  Veri yönetimi araçları ile ilgili (VLDB, VLDBJ, TKDE vb.) yayınları vardır ve bu yayınlar 1900’den fazla atıf almıştır. Terrovitis; Yunan Akreditasyon Sistemi Başkanı ve Bilgi Toplumu S.A. Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Atina Araştırma Merkezi’nde Amnesia geliştirme bölümünün başkanıdır ve çeşitli ulusal ve AB tarafından finanse edilen Ar-Ge projelerinde yer almıştır. Şu anda AB tarafından finanse edilen MORE araştırma projesinin (ICT-51-2020) proje koordinatörüdür. Bilgi sistemlerinin tasarımı ve performans optimizasyonu konusunda özel ve kamu sektöründe danışman olarak görev almıştır ve Ulusal Kardiyoloji ve Onkoloji Hassas Tıp Ağı Veri Koruma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca bilgi ekosistemlerinde gizlilik ilkelerinin uygulanması konusunda geniş deneyime sahiptir. 

Uluslararası Açık Erişim Haftası (19-25 Ekim 2020)

"Uluslararası Açık Erişim Haftası" bu yıl, 19-25 Ekim 2020 tarihleri arasında "Yapısal Eşitlik ve Kapsayıcılık İnşa Etmek Amacıyla Açık Erişim" temasıyla kutlanıyor.  Her yıl düzenli olarak yapılan "Açık Bilim Konferansı" bu yıl pandemi nedeniyle maalesef fiziki olarak gerçekleştirilemiyor. Ancak hafta boyunca Türkiye'de ve dünyada çevrimiçi etkinlikler olacaktır. Etkinliklerden bazı başlıklar ve ilgili sayfalara linkler aşağıda yer almaktadır: 

  • Açık Erişim Webinarı : Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) tarafından organize edilen Webinarın konusu Açık Erişim nedir? Türkiye’de Açık Erişimin Güncel Durumu. 19 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
    Webinar kaydına ulaşmak için: TurkMSIC Youtube kanalı
    Webinar katılımcıları:

– Sıla Alemdaroğlu, TurkMSIC Ulusal Tıp Eğitimi Direktörü
– Orçun Madran, Hacettepe Üniversitesi
– İlkay Holt, Açık Erişim Arşivleri Konfederasyonu
– Gültekin Gürdal, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

  • Açık Bilim Ekosistemi Paneli: OpenAIRE Türkiye Yardım Masası tarafından 22 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Panel Kaydı: Creative Commons Türkiye YouTube Kanalı

Moderatör: Gültekin Gürdal, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Konuşmacılar: 

"Tübitak ve Açık Bilim" - M.Mirat Satoğlu, TÜBİTAK ULAKBİM Slaytlar

"Küresel Sorunlara Yönelik Açık, Katılımcı ve Yenilikçi Yaklaşımlar" - Leyla Arsan - TAGES

"Copyright mı, Copywrong mu? Akademisyenler Kendi Ürettikleri Yayınların Telif Hakkı Konusunda Ne Kadar Bilgili?" - Doç. Dr. Gökhan Kiper, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü   Slaytlar

  • Akademiden Notlar

Tarih ve Saati: 23 Ekim, Cuma, 15:00

Platform: Akademiden Notlar YouTube Kanalı
Etkinlik Açıklama: Her hafta Cuma günleri saat 15:00’de canlı olarak yayınlanan Akademiden Notlar’da bu hafta Açık Erişim Haftası özel yayını var. Yaşar Tonta ve Orçun Madran’ın bu yayındaki konukları İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Gültekin Gürdal ve Açık Erişim Arşivleri Konfederasyonu’ndan İlkay Holt.

Açık erişim haftası ile ilgili Türkiye'de düzenlenen etkinliklerin yer aldığı web sitesi linki: http://ae2020.acikerisim.org/

İTYE Kütüphanesi'in proje ortaklarından olduğu OpenAIRE, her yıl olduğu gibi bu yıl da hafta boyunca web seminerleri düzenliyor. Açık Erişim Haftası kapsamında OpenAIRE tarafından düzenlenen web seminerleri:

  • 20 Ekim Salı, saat 16.00 "Public release of the OpenAIRE-DARIAH Community gateway" - Miriam Baglioni (ISTI-CNR, OpenAIRE) ve Erzsébet Tóth-Czifra (DARIAH) Slaytlar  - Kayıtlar  
  • 21 Ekim Çarşamba, saat 17.00 "PANEL: Equity and inclusion: community-owned infrastructures for open science" - Moderatör : Kathleen Shearer (COAR) Kayıt
  • 22 Ekim Perşembe, saat 15.00 "OpenAIRE: Towards a scholarly commons" - Jochen Schirrwagen (UniBi, OpenAIRE) ve Andreas Czerniak (UniBi, OpenAIRE) Kayıt
  • 22 Ekim Perşembe, saat 17.00 "Open Science Ambassadors" - Oleksandr Berezko (General Board Member at Eurodoc) ve Sara Pilia (Equality Working Group Co-coordinator at Eurodoc) Kayıt
  • 23 Ekim Cuma, saat 13.00 "PANEL: Equity and inclusion: open science policies" - Moderatör : Iryna Kuchma (EIFL) Kayıt

OpenAIRE etkinlikleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Dünya çapında Açık Erişim Haftası etkinlikleri hakkında daha fazla bilgi için  http://openaccessweek.org/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

OpenAIRE Genel Kurulu (12-16 Ekim 2020)

OpenAIRE Genel Kurulu bu yıl 12-16 Ekim haftası öğleden sonraki oturumlar herkese açık olarak gerçekleştirilmiştir. OpenAIRE, OpenAIRE'in Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC)'ndaki rolü, içerik sağlayıcılar ve araştırmacılar için OpenAIRE hizmetleri hakkında bilgiler sunulmuştur. 

12 Ekim Pazartesi,  "Açılış: UNESCO Açık Bilim tavsiyeleri, OpenAIRE'in EOSC'deki rolü, OpenAIRE NOAD'lardan beş Ulusal perspektif", Saat 15:00 - 17:00

Slaytlar 

Kayıtlar  

13 Ekim Salı,  "Panel: Avrupa - Ulusal - Uluslararası uyum", Saat 15:00 - 17:00

Slaytlar 

Kayıtlar  

14 Ekim Çarşamba, "OpenAIRE PROVIDE hizmetlerinde ve birlikte çalışabilirlik ilkelerinin uygulanmasında bir kullanıcı yolculuğu", Saat 15:00 - 17:00

Slaytlar 

Kayıtlar 

15 Ekim Perşembe, "Araştırmacılar için OpenAIRE ve ötesi", Saat 15:00 - 17:00

Slaytlar 

Kayıtlar  

16 Ekim Cuma, "Araştırma sonuçlarını açmak ve ilişkilendirmek için Açık Bilim Ağ Geçitleri oluşturma", Saat 15:00 - 17:00

Kayıtlar 

 

Detaylı bilgi ve kayıt için: https://www.openaire.eu/openaire-week-2020

Pandemi Süreci ve DergiPark

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 21 Mayıs 2020, Perşembe günü "Pandemi Süreci ve DergiPark" başlıklı web semineri gerçekleştirildi.

Web seminerinde, ülkemizin yüz akı projelerinden olan, pandemi sürecinde Türkçe içerik konusunda son derece önemli ve kritik bir görev üstlenen DergiPark konuşuldu. Yoğun kullanım nedeniyle sistemlerinin zorlanma noktasına gelmesi ve gelecek planları ile ilgili bilgiler verildi.

Pandemi Süreci ve DergiPark
Konuşmacı: Fatma BAŞAR, Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK ULAKBİM 
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 21 Mayıs 2020, Perşembe
Saat: 11:00-12:00
undefined

OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları Web Semineri

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 20 Mayıs 2020, Çarşamba günü "OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları" başlıklı web semineri gerçekleştirilemiştir. Özellikle kurumsal Akademik Arşiv yöneticilerine yönelik olan web seminerinde, akademik arşivlerdeki kayıtların zenginleştirilmesi, istatistikler, kayıtların otomatik olarak gözden geçirilmesi vb. konularda bilgiler verilmiştir.

OpenAIRE Akademik Arşiv Yöneticileri Kontrol Paneli ve Kurumlara Faydaları 
Konuşmacı: Pedro PRINCIPE, Minho Üniversitesi, Portekiz 
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 20 Mayıs 2020, Çarşamba 
Saat: 11:00-12:00
NOT: Sunum dili ingilizce'dir. Ancak slaytlar Türkçe'ye çevrilmiştir ve web semineri esnasında paylaşılan bilgiler moderatör Gültekin Gürdal tarafından Türkçe olarak özetlenmiştir.
undefined

Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC) ve Türkiye Web Semineri

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK (Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği) işbirliği ile 18 Mayıs 2020, Pazartesi günü "Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC) ve Türkiye" başlıklı web semineri gerçekleştirilmiştir.

Web seminerinde, açık bilimin Avrupa düzeyinde önemli bir alt yapısı olacak "Avrupa Açık Bilim Bulutu” tüm yönleri ile konuşuldu.

Konuşmacı: Dr. Burcu ORTAKAYA,  Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK ULAKBİM
Moderatör: Gültekin Gürdal, İYTE KDDB ve OpenAIRE Türkiye NOAD
Tarih: 18 Mayıs 2020, Pazartesi  
Saat: 11:00-12:00

Webinar kaydına erişmek için tıklayınız. 

undefined

OpenAIRE Türkiye ve ÜNAK Web Seminerleri

undefined

 

Yapay Zekanın Gıdası Veri

İYTE Kütüphanesi ve OpenAIRE Türkiye Yardım Masası işbirliğiyle 6 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen "Yapay Zekanın Gıdası: Veri" isimli web seminerinin video kaydına erişmek için tıklayınız.

Ayrıca Konuşmacı Dr. Şebnem Özdemir'in sunumunda kullandığı Yapay Zeka ile ilgili bilgilere ve çok daha fazlasına Sayın Özdemir'in "Geleceğin Meslekleri" isimli kitabından ulaşabilirsiniz.

OpenAIRE Youtube kanalına abone olabilirsiniz.

OpenAIRE Yasal Politika Web Seminerleri Serisi - İki Yeni Web Semineri

İYTE Kütüphanesi'nin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE tarafından, Yasal Politika Web Seminerleri Serisi kapsamında 29 Nisan 2020 ve 4 Mayıs 2020 tarihinde olmak üzere iki web semineri gerçekleştirilmiştir. Bu web seminerlerinde, araştırma veri yönetimi konusunda hem teorik hem de pratik olarak yasal bir bakış açısı sunulmuştur.

Mevcut sağlık krizi göz önüne alınarak, biyomedikal bilimler ve tıbbi veriler üzerine uygulamalı örneklere odaklanılan web seminerleri sosyal bilimler ve beşeri bilimler dahil tüm alanlardan araştırmacılara ve araştırma yöneticilerine yönelik gerçekleştirilmiştir.

Daha fazla bilgi için: https://www.openaire.eu/item/openaire-legal-policy-webinars

Kayıtlar: Recording 29/4

Recording 4/5

Slaytlar: Flores 29/4
Tsiavos 29/4
Margoni 29/4
Tsiavos 4/5
Margoni 4/5
Flores 4/5

undefined

Delft Teknik Üniversitesi (TU Delft) Açık Bilim Stratejik Planı 2020-2024

OpenAIRE Türkiye yardım masası tarafından 20 Nisan 2020 tarihinde düzenlenen web seminerinde Delft Teknik Üniversitesi’nden Yasemin Türkyılmaz-van der Velden, TU Delft’in yeni açık bilim programını  paylaştı. Webinar farklı profillerden 137 katılımcı tarafından izlendi.

Web Semineri Hakkında Blog Yazısı (Orçun Madran - Hacettepe Üniversitesi ) 

Sunuma ulaşmak için: 

DOI

 

OpenAIRE İçerik Sağlayıcıları Yöneticileri İçin Web Konferansları

OpenAIRE içerik sağlayıcıları yöneticilerini hedef alan her ayın ilk Çarşamba günü gerçekleştirilen web konferansları.

İçerik sağlayıcısı iseniz ve sorularınıza cevaplar arıyorsanız bu konferans görüşmeleri tam size göre.

OpenAIRE, Açık Bilimi uygulamak için çeşitli hizmetler sunmaktadır. En önemli hizmetlerinden birisi, tüm içerik sağlayıcıları yöneticilerinin (akademik arşivler, veri arşivleri, dergiler, toplayıcılar, CRIS sistemleri) OpenAIRE ile etkileşime girdiği süreçlerin tamamının yürütüldüğü web hizmeti olan "İçerik Sağlayıcı Paneli (Content Provider Dashboard)" dir. On yıldan bu yana OpenAIRE, 1300'den fazla içerik sağlayıcısından, yönergeleri ve doğrulayıcıları aracılığıyla yayınlardan, araştırma verilerinden ve yazılımlardan bir dizi üst veri toplamaktadır. Artık; kayıt ve doğrulama işlemleriyle etkileşime geçmek, broker servisler ile üst veri zenginleştirmelerini görmek ve katkıda bulunmak, arşiv erişiminin toplu temizlenmiş kullanım istatistiklerini görüntülemek ve arıca OpenAIRE'deki veri kaynağı koleksiyonunu izlemek mümkün.

Bu web konferansları; OpenAIRE'deki son gelişmeleri sunmak ve üzerinde konuşmak, özellikle birlikte çalışabilirlik sorunları ve OpenAIRE altyapısı hakkında görüş alış verişinde bulunmak için bir fırsat olacaktır.  1 saat sürecek olan web konferanslarının yapısı aşağıdaki gibi planlanmaktadır:

1.) İlgili güncellemeler (5 dak.),

2.) Ana konu sunumu (30 dak.),

3.) Topluluk soruları ve yorumları üzerine açık tartışma (25 dak.).

Detaylı Bilgi İçin: https://www.openaire.eu/provide-community-calls

Web Konferans Tarihleri:

  • 6 Kasım 2019 Çarşamba
  • 4 Aralık 2019 Çarşamba
  • 5 Şubat 2020 Çarşamba
  • 4 Mart 2020 Çarşamba
  • 1 Nisan 2020 Çarşmaba
  • 6 Mayıs 2020 Çarşamba
  • 3 Haziran 2020 Çarşamba

Notlar ve Kayıtlar:

6 Kasım 2019:

4 Aralık 2019

Acik Erisim Haftasi OpenAIRE Web Seminerleri - 2019

"Uluslararası Açık Erişim Haftası" bu yıl, 21-27 Ekim 2019 tarihleri arasında "Kimin için Açık? Açık Bilimde Eşitlik" temasıyla kutlanıyor.  OpenAIRE, her yıl olduğu gibi bu yıl da hafta boyunca OpenAIRE faaliyetleri, servisleri ve araçları ile ilgili web seminerleri düzenliyor.

Açık Erişim Haftası kapsamında OpenAIRE tarafından düzenlenen web seminerleri:

- 21 Ekim Pazartesi, saat 12:00  "OpenAPC - Açık erişim yayıncılığın maliyet şeffaflığı" - Christoph Broschinski ve Andreas Czerniak (UNIBI)
- 21 Ekim Pazartesi, saat 15: 00 "Araştırma Veri Yönetimi" - S. Venkataraman (DCC) ve Thomas Margoni (CREATe)
- 22 Ekim Salı, saat 11: 00 "Ufuk 2020 Açık Bilim Politikaları ve ötesi" Emilie Hermans (OpenAIRE)
- 25 Ekim Cuma, saat 12: 00 "Açık Erişim Dergileri için Plan S Uyumu - şu ana kadar ne bildiğimiz ve varacağımızı düşündüğümüz yer" - Dominic Mitchell (DOAJ)
- 25 Ekim Cuma, saat 15: 00 "Açık Bilim'den Kapsayıcı Bilime" - Paola Masuzzo

Daha fazla bilgi için https://www.openaire.eu/open-access-week-2019-is-coming-up

COAR 2019 Izlenimleri Web Semineri

Gültekin Gürdal (İYTE) ve İlkay Holt (COAR) 21-23 Mayıs 2019 tarihlerinde Lyon, Fansa’da gerçekleşen COAR 2019 Yıllık Toplantısı’na dair izlenimlerini, 24 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilmiş olan bir web semineri ile paylaşmışlardır.
Web seminerinde; COAR toplantı programında yer alan bölgesel arşiv topluluklarından gelişmeler, yeni nesil arşivler, akademik arşivler üzerine yapılandırılan overlay (katman) dergiler, hakemlik hizmetleri, kurumsal ve tematik arşivler ile araştırma yönetiminde açık arşivler gibi konulara yer verilmiştir.

Konu: COAR 2019 İzlenimleri
Tarih: 24 Haziran 2019, Pazartesi 
Saat: 14:30

Web semineri sunumuna ulaşmak için tıklayınız.

FAIR Veri Prensipleri ve Araştırma Verilerinin Yönetimi

Creative Commons Türkiye ve OpenAIRE Advance Türkiye Yardım Masası ortaklığı ile 26 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen web seminerinde araştırma hayat döngüsünün her bir aşamasında veri yönetiminin (veri isimlendirme, belgelendirme, lisanslandırma ve arşivleme gibi) nasıl yapılabileceği anlatıldı ve veri yönetimi yapmayı sağlayan mevcut kaynak ve araçlardan bahsedildi.

Web seminerinin slayt ve video kaydına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Makale İşlem Bedeli ve Araştırma Verileri ile İlgili Yasal Konular

OpenAIRE tarafından "Makale İşlem Bedeli - MİB (Article Processing Charge - APC) ve OpenAPC Projesi" ve "Araştırma Verileri ile İlgili Yasal Konular" başlıklı iki web semineri düzenlemiştir. Seminer bilgileri aşağıda yer almaktadır:

1- "Makale İşlem Bedeli - MİB (Article Processing Charge - APC) ve OpenAPC Projesi":  Makale İşlem Bedeli (MİB) hakkında bilgilerin yer aldığı bu seminerde MİB olanakları anlatılarak,  gerçek yaşamdan bir örneğe de yer verilmiştir. Ayrıca; OpenAPC projesi tanıtılmış ve uygulamada nasıl çalıştığı ile ilgili bilgilerin yanı sıra katılımın kurum için faydalarına yer verilmiştir.

Tarih: 25 Mart 2019 Pazartesi / Saat: 16:00 (Türkiye Saati)

Web Semineri İle Video Kayıt ve Sunumlara Ulaşmak İçin: https://www.openaire.eu/item/webinar-about-apcs-and-the-openapc-project

2- "Araştırma Verileri ile İlgili Yasal Konular":  Araştırma verileriyle ilgili yasal konular hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen araştırmacılar için OpenAIRE tarafından 3 yeni rehber hazırlanmıştır. Bu rehberlerin temel alındığı seminerde; hangi araştırma verilerinin telif hakları ile korunduğu ve hangilerinin korunmadığı, korunan verilerin yeniden nasıl kullanılacağı ve araştırma verilerinin uygun şekilde lisanslanması ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır. 

Tarih: 29 Mart 2019 Cuma / Saat: 13:00 (Türkiye Saati)

OpenAIRE tarafından hazırlanan 3 rehberin erişim linkleri:
https://www.openaire.eu/how-do-i-know-if-my-research-data-is-protected
https://www.openaire.eu/how-do-i-license-my-research-data
https://www.openaire.eu/can-i-reuse-someone-else-research-data

Web Semineri Video kaydı ve sunumlara erişimek için: https://www.openaire.eu/item/openaire-legal-issues-in-dealing-with-research-data

ORCID Web Semineri

 ANKOS Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Grubu ile OpenAIRE Advance Türkiye Masası organizasyonu ile 20 Mart 2019 tarihinde düzenlenen “ORCID Türkiye Topluluğu Web Semineri - 1 ” ne ilişkin sunuma aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

https://doi.org/10.23640/07243.7871813.v1

2018 Açık Erişim Haftası Etkinlikler

2011 yılından bu yana her yıl Ekim ayının son haftası tüm dünyada ve ülkemizde Açık Erişim Haftası olarak kutlanıyor. 22-28 Ekim 2018 tarihleri arasında “Açık Bilgi İçin Adil Yapıların Tasarlanması” teması ile kutlanmış olan Açık Erişim Haftasındaki etkinlikler aşağıda yer almaktadır:

  1.  İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün proje ortağı olduğu OpenAIRE Advance ve Creative Commons (CC) Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş ortak web semineri
  2. OpenAIRE ve FOSTER tarafından hafta boyu sürmüş olan (22-26 Ekim); öğreticiler, destekleyici materyaller ve Soru-Cevaplarla beş bölümden oluşan etkinlikler
  1.  OpenAIRE Advance ve Creative Commons (CC) Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş  “Açık Bilim, Açık Erişim ve Creative Commons” başlıklı ortak web semineri detaylar:

Tarih:  25 Ekim 2018 Perşembe günü - Saat: 14:00 

Konuşmacılar:

  • Gültekin Gürdal, “Açık Erişimin Ötesinde: Açık Bilim ve OpenAIRE” | İYTE KDDB, OpenAIRE Advance Türkiye Proje Yürütücüsü
  • İlkay Holt, “Creative Commons ve Açık Bilim için Önemi” | Creative Commons Türkiye Şube Temsilcisi
  • Öğr. Gör. Orçun Madran, “Creative Commons Açık Lisansları Nasıl Kullanılır” | Hacettepe Üniversitesi, Creative Commons Türkiye Şube Lideri

Blog post: http://creativecommons.org.tr/aehaftasi-creative-commons-turkiye-openaire-ortak-webinari/ 

            ​2. ​ OpenAIRE ve FOSTER tarafından; öğreticiler, destekleyici materyaller ve Soru-Cevaplarla beş bölümden oluşacak etkinliklere
                  ilişkin detaylar:

Bölüm 1- Açık Erişim, Açık Veri, Açık Bilim: Bilmeniz Gerekenler ve Ufuk 2020 Politikaları Nelerdir?

Bölüm 2- FAIR (Bulunabilir, Erişilebilir, Birlikte Çalışabilir, Yeniden Kullanılabilir) Verileri, Veri Arşivleri, Metin ve Veri Madenciliği ve Araştırma Veri Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Bölüm 3- Araştırma Verilerinin Paylaşılmasında Yasal ve Etik Hususlar

Bölüm 4- Açık Bilim Politikaları: Bilmeniz Gerekenler, İyi Politika Üretme Konusunda Tavsiyelerde Bulunma ve Avrupa'daki Politikalar Hakkında Bilgi / Eğilimler

Bölüm 5- OpenAIRE ve FOSTER Projeleri: Hizmetler ve Etkinlikler, Bize Sorun

Yukarıdakilere ek olarak; OpenAIRE, FOSTER ve OpenMinted ile ilgili üç kişisel web semineri gerçekleştirilmiştir.

Web seminerleri ve öğrenim materyalleri tam program ve detaylar için: https://www.openaire.eu/open-access-week-2018

OpenAIRE 2018 Web Seminerleri

OpenAIRE tarafından Mayıs 2018'de aşağıda ayrıntıları verilen web seminerleri düzenlemiştir.

H2020 requirements for Open Access to Publications

Hedef Kitle: Proje Koordinatörleri

Konusu: U2020'de yayınlar için Açık Erişim zorunluluklar, araştırma yöneticilerinin dikkate alması gereken gereksinimlerin neler olduğu ve OpenAIRE'in ne tür destekler sağlayabileceği.

Tarih: 08 Mayıs 2018 Salı - Saat 12.00 (Türkiye Saati)

Web Semieri Kaydıhttps://webinars.eifl.net/2018-05-08_OpenAIRE_OAtoPublicationsInH2020/index.html

Sunumhttps://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/webinar-open-access-to-publications-in-horizon-2020

 

----------------

H2020 requirements for Research Data

Hedef Kitle: Proje Koordinatörleri

Konusu: U2020'de araştırma verileri için Açık Erişim zorunluluklar, gereksinimler ve yardımcı araçlar/bilgiler.

Tarih: 09 Mayıs 2018 Çarşamba - Saat 12.00 (Türkiye Saati)

Web Semieri Kaydı: https://webinars.eifl.net/2018-05-09_OpenAIRE_OpenResearchDataInH2020/index.html

Sunum: https://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/09052018-webinar-h2020data-1/OpenAIRE_eu/09052018-webinar-h2020data-1

 

---------------

FAIR and Open RDM

Hedef Kitle: Araştırmacılar, Araştırma Destek Personeli, Veri Kütüphanecileri

Konusu: Veri Yönetim Planlaması, Açık Veri ve FAIR Verileri arasında denge.

Tarih: 15 Mayıs 2018 Salı - Saat 14.00 (Türkiye Saati)

Web Semieri Kaydı: https://webinars.eifl.net/2018-05-15_OpenAIRE_FairAndOpenRDM/index.html

Sunum: https://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/20180515-how-to-manage-your-data-to-make-them-open-and-fair-public

Proje Koordinatörleri ve Araştırma Yöneticileri İçin OpenAIRE Web Seminerleri

WEBINAR 1: OPEN ACCESS TO PUBLICATIONS IN HORIZON 2020

Konusu: Ufuk2020 Açık Erişim zorunluluklar, Ufuk2020’de AE politikaları ile ilgili projelerden ne beklendiği ve OpenAIRE’in nasıl yardımcı olabileceği.

Tarih: 29 Mayıs 2017 Pazartesi Saat: 15:00

Presentation: https://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/openaire-webinar-open-access-to-publications-in-horizon-2020-may-2017

WEBINAR 2: OPEN RESEARCH DATA IN HORIZON 2020

Konusu: Ufuk2020’de Araştırma Veri Yönetimi gereksinimleri, Veri Yönetim Planı ve OpenAIRE’in nasıl yardımcı olabileceği.

Tarih: 30 Mayıs 2017 Salı Saat: 15:00

Presentation: https://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/20170530open-research-data-in-horizon-2020

WEBINAR 3: FP7 POST-GRANT OPEN ACCESS PILOT

Konusu: 7.ÇP Hibe Sonrası Açık Erişim Pilotun süresinin uzatılması: Hangi projeler ve yayınlar uygundur ve nasıl başvurulur?

Tarih: 1 Haziran 2017 Perşembe Saat: 15:00

Presentation: https://www.slideshare.net/OpenAIRE_eu/20170601-openaire-spring-webinars-the-fp7-postgrant-open-access-pilot

Webinarlar hakkında bilgi için : https://www.openaire.eu/open-access-webinars-for-project-coordinators

Veri Yönetim Planı Nasıl Yazılır?

EUDAT- OpenAIRE webinar “Veri Yönetim Planı Nasıl Yazılır?”

Bu webinarda Ufuk 2020 Veri Yönetim Planı gereklilikleri anlatılmış ve Veri Yönetim Planlanı örneklerine yer verilmiştir.

Araştırma Veri Yönetimi ile ilgili tanıtıcı bilgilerin yer aldığı daha önceki webinar kayıt ve slaytlarına ulaşmak için: "Research Data Management: An introductory Webinar from OpenAIRE and EUDAT"

Webinar ile ilgili ayrıntılı bilgi için: https://www.openaire.eu/events/eventdetail/404/53%7C54%7C55%7C56%7C57%7C58/joint-eudat-openaire-webinar-how-to-write-a-data-management-plan

Makale İşlem Ücreti (Article Processing Charge, APC) almaksızın Açık Erişim yayın yapan dergi ve platformlara fon sağlanması

7.ÇP Hibe Sonrası Açık Erişim Pilot