Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2019: Bir Kitap Önerimiz

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları: Hava

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları: Hava

Yazarı: Buket Uzuner

Tür: Roman

Yayınevi: Everest Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2018

Sayfa Sayısı: 327

ISBN:
 9786051852973                               

 

Gazeteci Defne Kaman hakkında ‘Neden Nükleer Enerji Değil?” yazısı nedeniyle soruşturma açılmıştır. Duruşmanın yapıldığı Kayseri’de Defne Kaman’a Türkiye’nin önemli çevre hukukçuları, gazeteciler, çevre ve hayvan hakları aktivistleri, STK temsilcileri destek vermektedir.

Kayseri’ye 13. yüzyılda hastaları müzikle tedavi eden bir şifahâne ve dünyanın ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu kadın sultanı Gevher Nesibe’nin şehrin merkezindeki büstü gazeteci Defne Kaman şehre geldiği gün gizemli bir şekilde kaybolur. Duruşma sabahı yaşanan bir sürpriz gelişme sonrası bu kez Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının Kapadokya’da bir sıcak hava balonunda görüldüğü haberi üzerine tüm dostları onu aramaya giderler.

Buket Uzuner, iklim değişikliğinin neden olduğu tabiat felaketlerinin sürdürülebilir temiz enerji çözümleriyle engelleneceğini savunan, hayvan, çocuk, kadın ve çevre hakları destekçisi kadın gazeteci Defne Kaman karakteriyle edebiyata bir iz düşüyor. Yazar, okuru binlerce yıllık kadim Kam  geleneğimizin insanı tabiattaki tüm diğer canlılarla eşit kabul eden özünü hatırlamaya davet ediyor.

“Hava, Buket Uzuner’den biyotik dengeleri bozulan gezegenimizde nefesimize nefes katacak çarpıcı bir iklim-kurgu romanı.”

- Serpil Oppermann -  EASLCE Başkanı (Avrupa Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Derneği)

“Buket Uzuner, [Tabiat Dörtlemesi] romanlarında bir eko-şaman gibi, Anadolu kültürü, mitoloji ve tarihten yararlanıp, günlük varoluşumuzla çevremizdeki dünyayı algılayışımız konusunda yüzleşmek için bir keşfe çıkıyor.”

- Pınar Batur, Vassar  - College, USA Ufuk Özdağ, Hacettepe Üniversitesi

(Tanıtım Bülteninden)

---
"Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları: Hava"; Buket Uzuner'in, bugün Anadolu'da yaşayan her kültürü derinden etkilemiş kadim Kamanlık (Şamanizm) geleneğinin dört unsuru olan Su, Toprak, Hava, Ateş'ten ilham alarak yazdığı Tabiat Dörtlemesinin üçüncü kitabı.

Buket Uzuner titiz araştırmaları sonucu arkeoloji, tarih, sanat, mitoloji, nükleer enerji, yenilenebilir temiz enerji ve daha birçok konuda dikkat çeken bilgileri kaynaklarıyla paylaşıyor. Uzuner; Anadolu kültürü, insana, doğaya, farklı fikirlere saygı, farkındalık, dayanışma gibi değerlere vurgu yaparken Şamanizm geleneklerine de göndermelerde bulunuyor.
 
Tabiat dörtlemesinin ilki olan "Su "kitabının kapak fotoğrafı yunus, ikincisi "Toprak" kitabının geyik iken üçüncü Hava kitabının sembolü adaletin simgesi olarak nitelendirilen kartal oluyor. 

Kayseri ve Kapadokya'da geçen "Hava" sürükleyici anlatımı ve akıcı dili ile hikayenin içerisine çekerek, kendi içimizde buruk bir yolculuğa çıkarıyor

Yazarı Hakkında - Buket Uzuner

Eserleri

Hikâye

- Benim Adım Mayıs (1986)
- Ayın En Çıplak Günü (1988)
- Güneş Yiyen Çingene (1989)
- Karayel Hüznü (1993)
- Şairler Şehri (1994)
- Şiirin Kız kardeşi Öykü (2003)
- Yolda (2009)
- Kumral Ada Mavi Tuna
- İstanbullular
- Gallipoli
- Bir Yılbaşı Hikâyesi (2013)

Roman

- İki Yeşil Susamuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri (1991)
- Balık İzlerinin Sesi (1992) (1993 Yunus Nadi Roman Ödülü)
- Kumral Ada Mavi Tuna (1997) (1998 İ.Ü. İletişim Fakültesi Ödülü)
- Uzun Beyaz Bulut - Gelibolu (2001)
- İstanbullular (2007)
- Su- Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları (2012)
- Toprak- Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları (2015)

Gezi

- Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları (1989)
- Şehir Romantiğinin Günlüğü (1998)
- New York Seyir Defteri (2000)

Otobiyografi

- Gümüş Yaz, Gümüş Kız (2002)

Deneme

- Selin ve Cem'le Yolculuklar (2004)
- Benim Adım İstanbul (2011)

Buket Uzuner (d. 1955, Ankara), Türk roman, öykü ve gezi edebiyatı yazarıdır.

Hayatı:

Biyoloji ve Çevre Bilimi eğitimi alan Uzuner, Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'de, ayrıca Norveç, ABD ve Finlandiya'daki üniversitelerde çalışmalarda bulundu. Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa'da uzun yıllar geçiren Buket Uzuner, şimdi İstanbul'da yaşamaktadır.

Başarıları

Kitapları 1992'den bu yana Türkiye'de Ulusal En İyi Satış listelerinde yer almaktadır ve sekiz ayrı dilde yayımlanmıştır. Remzi Kitabevi için 1990'larda yabancı edebî yayımlar konusunda editörlük yaptı. 1980'lerde tek başına sırtçantalı inter-rail seyahatleri sırasında yazdığı Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları 300.000'den fazla satarak Gezi Edebiyatı alanında Kadın Gezgin olgusuna dikkat çekmiştir.

Balık İzlerinin Sesi romanı ile 1993 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü' ne lâyık görülen Uzuner, Kumral Ada Mavi Tuna romanı ile 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Yılın Romanı ödülünü aldı. 1996 yılında Iowa Üniversitesi tarafından onur üyeliğine kabul edildi.

Diğer dillere çevrilen eserleri

Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanı, Mediterranean Waltz adı ile Yunanistan, İsrail, Romanya ve Güney Kore'de, Ada d'Amber adıyla İtalya, Ambar Ada adıyla İspanya'da yayımlandı. İstanbullular romanı ise ABD ve İspanya'da yayımlanmış olup Bulgaristan, Macaristan ve Arnavutluk'ta yayına hazırlanmaktadır. Ayrıca İngiltere'de kısa öykülerden oluşan A Cup of Turkish Coffee adlı kitabı yayımlandı. Yazarın Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu romanı da Yunanca yayımlanmıştır.

 

 

http://tr.wikipedia.org/wiki/Buket_Uzuner

adresinden alınmıştır.