Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2019: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film Hakkında

                 

Bridge of Spies : Casuslar Köprüsü


Yönetmen: Steven Spielberg


Yapımcı: Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger


Senarist: Matt Charman, Joel Coen, Ethan Coen

Oyuncular:
Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda

Tür: Dram, Gerilim

Yapım yılı, ülkesi: 2015 - ABD

Süre: 141 dakika

Dil: İngilizce                                                              

Konusu: 

Film soğuk savaş döneminde geçmektedir. Amerikalı bir pilot Sovyetler’de tutsak duruma düşmüştür. Tutsak pilotu kurtarabilmek için Amerikalı bir avukat CIA tarafından görevlendirilir. Bu görev oldukça zorlu ve tehlikelidir. Filmde Tom Hanks’ın yanı sıra Amy Ryan ve Billy Magnussen gibi isimlerde rol alıyorlar. Filmin yönetmen koltuğunda ise usta yönetmen Steven Spielberg oturuyor.

​Dramatik gerilim türündeki "Casuslar Köprüsü", soğuk savaş döneminde James B. Donovan adında bir avukatın yaşadığı gerçek bir olaydan esinlenerek, 2010 yılında yazılan ​aynı isimli romandan, Steven Spielberg yönetmenliğinde ve Coen Kardeşler (Ethan Coen ve Joel Coen) ile Matt Charman'ın senaristliğinde sinemaya uyarlanmış.

Yönetmeninin Oscar ödüllü Steven Spielberg, senaristinin Coen Kardeşler ve oyuncularının da Oscar ödüllü efsane oyuncu Tom Hanks ile Mark Rylance olması filmi izlemek için başlı başına yeterli bir neden. Tom Hanks Brooklyn’li avukat James B. Donovan’ı canlandırırken, Mark Rylance ise Sovyet ajanı Rudolf Aben'i canlandırıyor.

İnsan hakları konusunda duyarlı, hümanist başarılı avukat James B. Donovan (Tom Hanks), soğuk Savaş döneminde ABD’de tutsak düşmüş bir Sovyet ajanı olan Rudolf Abel’in (Mark Rylance) avukatlığına atanır. Donovan, Abel'i idam cezasından kurtararak otuz yıl gibi bir hapis cezası verilmesini sağlar. Bu durum Amerikan halkının Donovan'ı ülkesine ihanet etmekle suçlamasına yol açsa da, CIA tarafından görevlendirilmiş bir casus olan Francis Gary Powers'ın SSCB devleti tarafından yakalanması sonucu Abel ile takası gündeme gelir. Takas anlaşmasını yapmak üzere Danovan görevlendirilerek Berlin'e gönderilir. ABD vatandaşı, Berlin’de doktora yapan Frederic Pryor’un da yanlış zamanda yanlış yerde bulunduğu için Alman Demokratik Cumhuriyeti tarafından hapse atıldığını öğrenen Donovan, Abel karşılığında her iki devletten iki vatandaşını geri alabilmek için uğraş verir.



Ağır ilerlemesine rağmen, soğuk savaş döneminin atmosferini gerçekçi bir şekilde yansıtması, konunun başarılı bir şekilde işlenmesi ve  oyunculuklarıyla dikkat çeken bir film. Yönetmen Steven Spielberg "Casuslar Köprüsü" ile ilgili verdiği bir röportajda oyuncu kadrosu ile ilgili “Bu yapım, toplu bir oyunculuk eseri. Bu filmde harika olan yalnızca Tom Hanks ya da Mark Rylance değil. Bu gerçek öykülerden derlenmiş hikayede rol alan her bir oyuncu senaryoyu yüceltiyor. Aktörlerin ön planda olduğu böylesi bir filme imza attığım için kendimi harika hissediyorum.” açıklamasını yapmıştır.

Ödülleri:

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ı

2016 - Mark Rylance

New York Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü

2015 - Mark Rylance

BAFTA En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü

2016 - Mark Rylance

Satellite En İyi Sanat Yönetmenliği ve Yapım Tasarımı Ödülü

2016 - Adam Stockhausen

ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü

2016 - Mark Rylance

Uluslararası AACTA En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü

2016 - Mark Rylance

David di Donatello En İyi Yabancı Film Ödülü
 
2016 - Steven Spielberg

Festival Film Bandung untuk Film Impor Thriller Terpuji

2016 - Steven Spielberg, 20th Century Fox, DreamWorks, ..

Bridge of Spies : Casuslar Köprüsü