İYTE’nin uluslararası standartlarda hazırlanmış Araştırma Verilerinin Yönetimi (AVY) Yönergesi, İYTE Senatosu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. İYTE AVY Yönergesi, Ülkemizde araştırma verilerinin yönetimi konusunda onaylanmış ve uluslararası standartlardaki ilk yönergedir.
Bu yönerge; İYTE’deki Araştırma verilerinin uygun şekilde düzenlenmesini ve yönetimini kolaylaştırmak, araştırma verilerinin uzun vadede bulunabilir, erişilebilir, birlikte çalışabilir ve yeniden kullanılabilir (FAIR) olması için uygulanacak usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır ve İYTE ’deki araştırma verilerinin yönetimi sürecinde rol ve sorumluluklar ile uygulama esaslarını kapsamaktadır.
Yönerge Erişim Linki: https://hdl.handle.net/11147/12515
Enstitümüz kütüphanesinin abone olduğu veritabanlarına/e-kaynaklara erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları gereği IP adresi kontrollü sağlanmaktadır. Bu nedenle kampüs içerisinde iken abone olunan kaynaklara Veritabanları sayfasından bağlanılarak, erişilmek istenen veritabanı başlığına tıklamak yeterlidir.
Kampüs dışında iken ise; veritabanlarına erişebilmek için daha önce kullandığımız sistemlerin yanı sıra Ulusal Akademik Ağı ULAKNET Kimlik Federasyonu YETKİM’ de kullanılmaya başlanmıştır.
Veritabanlarına kampüs dışından erişebilmek için YETKİM dahil üç farklı yöntem sunulmaktadır:
1. Ulusal Akademik Ağı ULAKNET Kimlik Federasyonu YETKİM ile: YETKİM, web kaynakları için Tek Oturum Açma (TOA) yöntemi ile kimlik doğrulama ve yetkilendirme altyapısı sağlar. Aşağıda isimleri yer alan veritabanlarına YETKİM ile erişimimiz vardır ve her bir veritabanına nasıl erişilebileceğine dair bilgi ve görsellerin yer aldığı bir rehber hazırlanmıştır. Rehberin erişim linki: https://libguides.iyte.edu.tr/yetkim
YETKİM ile erişimimiz olan veritabanları:
2- EzProxy aracılığı ile: Veritabanları sayfasından bağlanılarak, erişilmek istenen veritabanı başlığına tıkladığınızda ara bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Karşınıza gelen ekranda “Enstitüsü e-mail adresiniz” ve “şifrenizi” yazarak veritabanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.
3- Tarayıcılarınızda Proxy ayarları yaparak: proxy2.iyte.edu.tr/proxy.pac otomatik ayarı yapılması gerekmekte olup; explorer, firefox ve chrome için bu ayarın nasıl yapılacağına dair bilgilere ulaşmak için tıklayınız.
Mayıs 2022'den itibaren “İzmir’de Kültür & Sanat” rehberini yayınlanmaya başladık.
Aylık olarak yayınlanan rehberimizde ilgili ay içerisinde İzmir'de gerçekleşecek olan çeşitli kültür sanat etkinliklerine (festivaller, şenlikler, konserler, tiyatro ve gösteriler, opera ve bale, sinema, sergiler, yarışmalar vb.) ilişkin bilgiler yer almakta. Görsellerle desteklenen etkinliklerin linklerine de rehberimizden erişilebilmekte.
Aralık 2011'den Şubat 2021 tarihine kadar OpenAIRE Projelerinin çeştili fazlarında yer alan İYTE Kütüphanesi 2022 yılında da Horizon Europe - HORIZON - WIDERA – 2022 – ERA - 01 çağrısı kapsamında kabul alarak 13 farklı ülkeden 19 kurumun yer aldığı PATTERN (Piloting Open and Responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks) projesinin ortaklarından oldu.
American Chemical Society (ACS) ile Oku ve Yayınla (Read and Publish) anlaşması kapsamında açık erişim olarak yayınlanan yayınlar akademik arşiv ve araştırma bilgi sistemimiz GCRIS'e eklendi. Oku - Yayınla anlaşması kapsamında tüm akademisyenlerimiz ACS dergilerinde makale işlem bedeli ödemeksizin açık erişim yayın yapabilirler.
Anlaşma kapsamında 2022 yılında ACS'de açık erişim olarak yayınlanan makaleler:
Yeni çalışma arkadaşımız Nisa Sezer; Eylül 2022'den itibaren Kütüphanemizde çalışmaya başladı. 2013 yılından bu yana İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde görev yapan Nisa, Anadolu Üniversitesi - İktisat Fakültesi - Maliye Bölümü mezunudur. Bilgisayar ve teknolojilerine özel ilgisi olan Nisa bu alanda kendini sürekli geliştirebilmek, gelişmeleri yakından takip edebilmek için Ahmed Yesevi Üniversitesi - Açık Öğretim Fakültesi - Bilgisayar Programcılığı'nın yanı sıra Yönetim Bilişim Sistemleri programlarını okumaktadır. Eğitime ve kişisel gelişimine önem veren Nisa, güzel konuşma ve diksiyon eğitimleri almış, okuma ve anlama becerilerinin gelişmesi için okuma kurslarına katılmıştır.
Bisiklete binmeyi ve doğa yürüyüşlerine katılmayı seven Nisa, bundan sonraki çalışma yaşamında mutluluğumun kaynağı dediği kitaplara daha yakından erişebilecek ve kütüphane dostlarına yardımcı olacak.
Kullanıcı Hizmetleri birimimizde görev yapan Şeyhmus Gölbaş 40 yıllık çalışma hayatını noktalayarak emekli oldu. Kütüphane personelinin katılımı ile düzenlenen emeklilik yemeğinde kendisine hediyesi takdim edilerek, bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür edildi.