Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2021: Kütüphanemizden Yenilikler

Kütüphane Sanal Turu ve Videolar

2021-2022 Akademik yılının başlamasının heyecanı ile öğrenci ve akademisyenlere daha fazla ulaşabilmek, İYTE Kütüphanesini, kütüphane hizmet ve olanaklarını tanıtabilmek amacıyla kütüphane sanal turu, tanıtıcı videolar ile bazı kütüphane işlemlerinin nasıl yapılabileceğine dair kısa videolar hazırlandı. 

Bilimsel İletişim Birimi

İYTE Kütüphanesi'nde 2021 yılında Bilimsel İletişim Birimi kuruldu. Bibliyometrik analizler, araştırma verilerinin yönetimi, açık erişim ve yayınların açık akademik arşive konulması, araştırmacı profili oluşturma vb. konularda destek vermek amacıyla oluşturulan Bilimsel İletişim Birimi'nde 2 öğretim görevlisi ve 2 kütüphaneci görev almaktadır.

2021 yılı itibari ile İYTE Kütüphanesinde çalışmaya başlayan Öğr. Gör. Begüm Yavuz Veri Yöneticisi (Data Steward) olarak çalışmakta ve araştırma verilerinin yönetimi konusunda araştırmacılarımıza destek olmaktadır. Yavuz, Türkiye'nin ilk Veri Yöneticisi'dir.  

 

GCRIS

İYTE’de yapılan akademik çalışmaların arşivlenerek tüm dünyadan erişilebilir kılındığı, 2013 yılında kurulan İYTE Açık Erişim Sistemi DSpace@IZTECH yerine 2021 yılından itibaren açık kurumsal akademik arşiv olmasının yanı sıra araştırma bilgi sistemi olan GCRIS kullanılmaya başlandı. 

GCRIS Nedir?

GCRIS, Üniversitenin araştırma eko sistemi içindeki tüm araştırma çıktılarını aramaya ve keşfetmeye olanak sağlayan, bu çıktıları araştırmacılarla ilişkilendirerek farklı metriklerle ileri düzey raporlama sunabilen ve kurumsal stratejik kararlara destek veren bir araştırma bilgi sistemidir. Bunun yanında araştırma faaliyetleriyle ilgili her türlü akademik çıktıyı bir araya getiren, düzenleyen ve uzun dönemli koruma sağlayarak tüm bilim dünyası ile paylaşıma izin veren uluslararası standartlarda bir açık kurumsal akademik arşivdir.

Neden GCRIS?

Türkiye’de üretilen uluslararası standartlarda olan dünyada benzer sistemlerle konuşabilen tek araştırma bilgi ve akademik arşivdir sistemidir.

Temel Özellikler

  • Uluslararası standartta veri yapısı  (EUROCRIS CERIF veri modeli) ve birlikte çalışabilirlik standartları
  • OAI-PMH standartları, harmanlama sistemlerine düzenli veri sağlama, İYTE araştırmalarına, araştırmacılarına ve İYTE’ye  görünürlük
  • Açık bilimi destekler nitelikte, OpenAIRE ve Avrupa Açık Bilim Bulutu (EOSC) ile köprü
  • Veri arşivi olarak kullanılabilir. Araştırma veri setleri ve veri makaleleri eklenebilir.
  • Tam senkronize ORCID entegrasyonu
  • Kolay Kurumsal raporlar (Araştırmacılar, bölümler ve araştırma çıktıları)

 

Kütüphane Akıl Oyunları Salonu

Sayın Canan Öner tarafından, İ.Cengiz Özer anısına yapılan bağış ile İYTE Kütüphanesi Akıl Oyunları Salonu yeniden dizayn edilerek, modern tasarımlı mobilyalar ve İYTE fotoğraflarının yer aldığı birbirinden güzel tablolarla son derece göz alıcı ve dikkat çekici bir görünüme kavuştu.

Akıl Oyunları Salonu'nun açılışı Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter, akademisyenler ve idari personel ile merhum Cengiz Özer’in ailesinin katılımı ile 31 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirildi.

Çok daha fonksiyonel ve estetik bir görünüme kavuşan Akıl Oyunları Salonunda sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilebilecek.

 

 

İYTE Kütüphanesi Tanıtım (2021-2022 Akademik Yılı)

The Library Video (2021-2022 Academic Year) (in English)