LibreOffice (Open Office): LibreOffice, Windows, Macintosh ve Linux için güçlü, açık kaynak ve ücretsiz bir ofis yazılımıdır. LibreOffice, bir ofis yazılımı olmanın ötesinde sunduğu bileşenlerle, tam anlamıyla bir kişisel üretkenlik takımıdır [8]. Libre Office paketi; Writer (Kelime İşlemci), Calc (Hesap Tablosu), Impress (Sunum), Draw (Çizim), Math (Matematik) ve Base (Veritabanı) uygulamalarının zengin özellikleriyle, bütün belge oluşturma ve veri işleme ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Özelikle Impress (Sunum) aracı ile etkileşimli içerikler hazırlayıp bunları HTML olarak web sitelerinde kullanmak son derece kolaydır.
Xerte: Xerte içerik geliştirme konusunda uzman olmayan kişilerin bile hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilirlik düzeyi yüksek olan zengin, interaktif ve ilgi çekici içerikler oluşturmasına olanak sağlayan açık kaynak içerik oluşturma aracıdır. EBA tarafından Türkçeleştirilmiş Xerte
eXe Learning: eXe Learning bir XHTML editörüdür. Bu programı kullanarak ders içeriği hazırlamak web sayfası hazırlamaya benzer. İçerik boyunca konular birbirine bağlı sayfalar şeklinde hazırlanır.
Gimp: GIMP (GNU Image Manipulation Program) ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir resim düzenleme ve oluşturma yazılımıdır.
Wink: Wink bir sunum ve rehber yapma yazılımıdır, birincil hedefi bir yazılımın nasıl kullanılacağının rehberini oluşturmaktır. Wink kullanarak ekran görüntüsü yakalayabilir, anlatım kutuları ekyebilir, fare imlecini kaydedebilir, düğmeler, başlıklar vs. oluşturabilirsiniz ve kullanıcılar için çok kulanışlı rehberler yapabilirsiniz.
JeLSIM: Builder seti, eğitim benzetimleri (simülasyonları) üretmek için kullanılabilecek ücretsiz bir araçtır. JeLSIM araçları Java dili kullanılarak yazılmışlardır.
Audacity: Audacity ücretsiz, kullanımı kolay bir ses düzenleyicisi ve kaydedicisidir.
HotPotatoes: Etkileşimli alıştırma hazırlamak isteyen içerik geliştiricilerin kullanabileceği en önemli programlardan birisi HatPotatoes aracıdır. HotPotatoes ile hızlı ve kolay bir şekilde klasik, çoktan seçmeli vb. testler hazırlanabilmekte ve hazırlanan içerikler web ortamına aktarılabilmektedir. HatPotatoes aracı herhangi bir programlama bilgisi gerektirmez. Temel düzeyde bilgisayar kullanma becerilerine sahip herkes HatPotatoes kullanarak kısa sürede beş değişik türde etkileşimli alıştırmalar hazırlayabilmektedir. Bu araç aynı zamanda SCORM desteğine de sahiptir. Ayrıca bu araç Moodle ve diğer birçok öğrenim yönetim sisteminde eklenti olarak kurulabilmekte ve kullanılabilmektedir.
CamStudio: CamStudio açık kaynak ve ücretsiz bir içerik geliştirme aracıdır. Bu yazılım ile yazılım ile bilgisayar ekranında yapılan tüm işlemler flash video teknolojisi kullanılarak. .avi uzantılı olarak kaydedilebilmektedir. Video dosyaları oluşturulurken ses özelliği de eklenerek sunum dosyaları hazırlanabilmekte veya çevrimiçi olarak izlenen bir TV kanalındaki görüntüler ve sesler kaydedilebilmektedir.
Kaynak: Uzaktan Eğitimde İçerik Geliştirme İçin Açık Kaynak Yazılımların Kullanımı