Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2021: Açık Eğitim Kaynakları: AEK - Türkiye

İYTE Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

YÖK Dersleri Projesi ve YÖK Dersleri Platfomu

YÖK Dersleri projesi kapsamında üniversiteler tarafından üretilen dijital ders içerikleri YÖK Dersleri Platformu (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) ara yüzle açık erişime sunulmaktadır. Şu anda platformda Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ders içeriklerine ilişkin PDF kitap, sunum ve video kayıtlarını içermektedir. 

YÖK Dersleri Platformu

Aşağıda yer alan fakülte ve meslek yüksekokullarına ilişkin açık dersler bulunmaktadır.

        

TÜBA Açık Ders Malzemeleri Projesi ve Portalı

Açık Ders, tüm dünyadaki öğretim elemanları, öğrenciler ve kendi kendine öğrenenler için hazırlanmış ücretsiz ve açık eğitsel kaynaklara sahip olan derslerdir.

TÜBA Açık Ders Malzemeleri Portalı: Mühendislik Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Temel Bilimler alanlarında 80'in üzerinde açık ders yer almaktadır.


Proje Hakkında: Türkiye Bilimler Akademisi, Massachusetts Institute of Technology'de (MlT) 2000 yılından beri yürütülmekte olan Açık Ders Malzemeleri Projesi'nin Türkiye'de de uygulanması için 2006-2011 yılları arasında yürütülmüştür.

Proje tanıtım kitapçığı:

 

Bilgeİş Projesi

Bilgeİş (Bilişimle Gelişen İş Dünyası) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından, hayata geçirilmiş, ücretsiz, açık ve çevrim-içi bir eğitim portalı oluşturma projesidir. Bu kapsamda, 100 adet çevrim içi ders geliştirilmiş ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açılmıştır. Dersler özel olarak Türkiye'de çalışan ve işverenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ihtiyaçlarına yönelik olarak hazırlanmış olsa da, aslında bilgeis.net öğrenme portali öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen herkese, her zaman açıktır. Dersleri bitirip ödev ve sınavlarını başarıyla tamamlayanlar ODTÜ Rektörü imzalı sertifikaya hak kazanmaktadırlar.

Bilgeiş Projesi, Türkiye’de işçi ve işverenlerin uyum yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlanması, teknolojiye uyumu geliştirilmiş bir işgücü piyasası oluşturulmasının desteklenmesi, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımın ve etkinliğinin artırılması, işçi ve işveren düzeyinde kapasite geliştirilmesi doğrultusunda uygulanmaktadır. Bu çerçevede, Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep olarak belirlenen 5 pilot ilde üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, sürekli eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri gibi paydaşlarla işbirliği protokolleri imzalanması, pilot illerde yaşayan işçi ve işverenlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, işletmelerin ihtiyacına yönelik 100 çevrim içi ders oluşturulmasına yönelik faaliyetler yürütülmesi planlanmıştır. 

https://bilgeis.net/tr