Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2020: Bir Kitap Önerimiz

Çocuk Yasası

Çocuk Yasası

Yazarı: Ian McEwan

Tür: Roman

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2019

Sayfa Sayısı: 148

ISBN:
9789750836527                               


Londra’da yaşayan, Yüksek Divan Aile Hukuku Dairesi’nin en başarılı ve ünlü hâkimlerinden Fiona Maye, özel hayatındaki kriz karşısında çaresizdir: Kocası Jack onu genç bir kadın için terk etmektedir. Fiona tam bu sırada kendini Adam Henry davasının hâkimi olarak bulur. On yedi yaşında bir lösemi hastası olan Adam, tedavisi için elzem olan kan naklini günah olduğu gerekçesiyle reddetmektedir. Onun kişisel haklarına saygı göstermekle bu hakları çiğneyerek hayatını kurtarmak arasında kalan Fiona, bir sonuca varabilmek için Adam’la görüşmeye karar verir. Bu görüşme ikisinin de hayatını değiştirecektir.
“Çocuk Yasası”, inançlarla kanunların kırılganlığına ve insanlar arasındaki mesafelere dair, içe işleyen, unutulmayacak bir roman. Roza Hakmen’in Türkçesiyle.
“Hayatımın en sıradışı, güçlü ve dokunaklı okuma deneyimlerinden biri... Bütünüyle çarpıcı, hassas dengeler üstüne kurulmuş, kusursuz işlenmiş ve çok güzel yazılmış bir roman.” Alberto Manguel
 “Yaşayan en iyi yazarlardan biri olan Ian McEwan’dan önemli bir roman daha.” Washington Post

---

Her kitabında okuyucuya farklı bir bakış açısı kazandıran, tanınmış İngiliz romancı Ian McEwan'ın kitabını, uzun ve karmaşık cümleleri dahi anlaşılır bir şekilde Türkçeleştiren Roza Hakmen'in çevirisinden okuyoruz. Sayfa sayısı az olmasına rağmen, son derece etkileyici ve derinliği olan bir kitap: Özgürlükler, yaşama hakkı, dini inançlar, toplum baskısı, aile ilişkileri, sadakat, aşk, sevgi, hayal kırıklıkları, vicdan, adalet ve hukuk gibi bir çok önemli konularda sorgulamalar yaptırıyor, düşünmeye zorluyor. McEwan bunu yaparken kendi fikrini dayatmıyor aksine soruları soruyor ve cevapları okuyucuya bırakıyor. 

Toplumsal bir eleştiri kitabı olan Çocuk Yasası, aile hukuku konusunda uzman, tanınmış hakim Fiona Maye'nin reşit olmamış çocukların bir birinden ilginç olaylar karşısında haklarını gözeterek karar vermeye çalışmasını işliyor. Fiona'nın bunu yaparken, çelişkiler yaşaması ve yasalarla bir takım değerler arasında kalması ise kaçınılmaz. 

Bir mahkeme bir çocuğun... yetiştirilmesiyle ilgili ... herhangi bir hususta karar verirken öncelikle çocuğun refahını dikkate alacaktır.
Çocuk Yasası, madde 1. 

Fiona Maye'nin, bir yandan özel yaşamında kocası ile ilgili yaşadığı sorunları diğer yandan ise iş yaşamında karar vermek zorunda kaldığı davaları okuyoruz kitapta. Fiona ikilemler yaşadığı davalarında çok zorlu/hayati kararlar vermek zorundadır. Bunlardan en etkileyici olanı ise 17 yaşında lösemi hastası olan ve tedavisi için kan nakli yapılması gereken Adam Henry'nin inancı gereği (Yehova Şahitleri) kendisinin ve ailesinin kan naklini reddetmesi sonucu hastane tarafından açılan bir dava. Adam ile Fiona arasında ilginç diyaloglar geçiyor ve bu dava hem Fiona'nın hem de Adam'ın yaşamını etkiliyor.

Dava konularının Londra'da geçtiği kitapta; çocuklara taciz, çocukların eğitim ve yaşama hakkı gibi neredeyse tüm kültürlerde karşılaşılabilecek hikayeler sade ve sürükleyici bir dille anlatılmış. Karakter betimlemelerin ve ruh hallerinin çok başarılı ve gerçekçi bir şekilde yansıtıldığı kitapta olayların içine giriyor ve farklı duygular yaşıyorsunuz, sarsıcı bir kitap. Londra'da yaşayan, kariyer sahibi başarılı bir kadının (Fiona) aldğı kararlarda sosyal çevrenin ne derece etkili olduğunu görmek ise doğu ya da batı kadınlara dair bazı şeylerin ortak olduğunu gösteriyor.

Hukuki terimlerin de yer aldığı kitabı özellikle hukuk ve psikoloji alanına ilgi duyuyorsanız daha çok sevebilirsiniz. İlgi çekici konusu, şaşırtan sonu ile film tadında bir kitap. 2017 yılında filmi de çekilmiş. Yönetmenliğini Richard Eyre'in yaptığı filmin oyuncuları; Ben Chaplin, Emma Thompson, Fionn Whitehead, Jason Watkins, Rosie Cavaliero, Rupert Vansittart.

Yazarı Hakkında - Ian McEwan


Eserleri

Roman:

  • 1978 - The Cement Garden
  • 1981 – The Comfort of Strangers (Yabancı Kucak)
  • 1987 – The Child in Time
  • 1989 – The Innocent
  • 1992 – Black Dogs (Siyah Köpekler)
  • 1997 – Enduring Love (Sonsuz Aşk)
  • 1998 – Amsterdam (Amsterdam’da Düello)
  • 2001 – Atonement (Kefaret)
  • 2005 – Saturday (Cumartesi)
  • 2007 – On Chesil Beach (Sahilde)
  • 2011 - Solar (Solar)

Kısa Hikâyeler:

  • 1975 – First Love, Last Rites (İlk Aşk, Son Törenler)
  • 1978 – In Between the Sheets
  • Çocuk Kitapları:
  • 1985 – Rose Blanche
  • 1994 – The Daydreamer (Düş Yolcusu)

Oyun:

  • 1981 - The Imitation Game

Senaryo:

  • 1985 – The Ploughman’s Lunch
  • 1989 – Sour Sweet
  • 1993- Good Son

Oratoryo:

  • 1983- or Shall We Die?

Opera:

  • 2008 – For You

Film Uyarlamaları:

  • 1993- The Cement Garden
  • 1990 – The Comfort of Strangers
  • 1993 – The Innocent
  • 2004 – Enduring Love
  • 2007 – Atonement                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Ian McEwan (d. 21 Haziran, 1948, -), Man Booker Ödülü sahibi İngiliz roman yazarı.

Hayatı:

İngiltere’nin Aldershot kasabasında doğan McEwan çocukluğunun büyük bir kısmını subay olan İskoç babası David McEwan’ın atandığı Doğu Asya, Almanya ve Kuzey Afrika’da geçirdi. Woolverstone Hall School, University of Sussex ve University of East Anglia’da öğrenim gören yazar, Malcolm Bradbury’nin öncülük ettiği “Yaratıcı Yazarlık Kursu”nun ilk mezunlarından biri oldu.

İki kere evlenen McEwan’ın ikinci eşi olan Annalena McAfee The Guardian’ın eleştiri bölümünün eski editörlerindendir. 1999 yılında ilk eşi olan Penny Allen, vesayeti tıpkı 15 yaşındaki abisi gibi babaları McEwan’a verilen 13 yaşındaki küçük oğulları ile birlikte kaçtı.

2004’ün Mart ve Nisan aylarında -Britanya Devleti, yazarı Amerika’nın First Lady’si Laura Bush’la yemek yemeye davet ettikten hemen sonra- McEwan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne girişi uygun vizeye sahip olmadığı için reddedildi. Britanya basınında yapılan yayınların arkasından McEwan Birleşik Devletler’e “Sizi hâlâ kabul etmek istemiyoruz ama dışarıda olmanız pek çok uygunsuz yayına sebep oluyor” açıklaması ile kabul edildi. Daha sonra Birleşik Devletler kendisine bir özür mektubu yolladı.

Royal Society of Literature, Royal Society of Arts, American Academy of Arts and Science McEwan’ın üye olduğu bazı gruplardır. 1999 yılında Hamburg’da Alfred Toepher Vakfı tarafından Shakespeare Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca British Humanist Association’ın seçkin destekçilerinden olan McEwan 2000 senesinde İngiliz Şövalyelik Ödülü ile ödüllendirildi.

Ian McEwan, 2002 yılında II. Dünya Savaşı sırasında başka bir aileye evlat olarak verilen bir erkek kardeşi olduğunu öğrendi ve bu hikâye 2007 yılında kamuoyu tarafından duyuldu. McEwan’dan altı yaş büyük olan duvar ustası David Sharpe, ebeveynleri evlenmeden önce dünyaya gelmişti. McEwan’ın annesi âşığıyla ilk kocası savaşta öldükten sonra evlenmiş, Ian ise bu nikâhtan birkaç sene sonra dünyaya gelmişti.

Eserleri

McEwan’ın yayınlanan ilk eseri 1976 yılında Somerset Maugham Ödülü’nü kazandığı kısa hikâyelerinden oluşan İlk Aşk, Son Törenler (First Love, Last Rites, 1975) isimli kitabıdır. Bu kitabı ilk roman sayılabilecek The Cement Garden (1978) ve Yabancı Kucak (The Comfort of Strangers, 1981) isimli eserler takip etti. Bu iki roman McEwan’ın edebiyat dünyasında “Ian Macabre” olarak anılmasına sebep oldu.

1997’de yayınlanan ve erotomani hastalığına yakalanmış bir insanı konu alan Sonsuz Aşk (Enduring Love) isimli romanı Man Booker Ödülü aday listesinde yer almamasına rağmen pek çokları tarafından bir başyapıt olarak nitelendirildi. McEwan Booker Ödülü’nü 1998 yılında Amsterdam’da Düello (Amsterdam) isimli romanı ile aldı. Bir sonraki romanı Kefaret (Atonoment, 2002) de ilgi ile karşılandı. Time Dergisi eseri 2002 yılının en iyi romanı ilan etti ve roman Booker Ödülü aday listesine girdi.

2005 yılında yayınlanan romanı Cumartesi’de (Saturday, 2005) başarılı bir beyin cerrahının bir cumartesi günü yaşadıklarını işledi. Romanın ana karakteri olan cerrah Henry Perowne’un evi Londra’nın merkezinde ünlü bir meydandadır. McEwan da Oxford’dan Londra’ya geri taşındıktan sonra aynı meydanda bulunan evinde yaşamaktadır. “Cumartesi” James Tait Black Memorial Prize ile ödüllendirildi. On Chesil Beach ise, 2007 senesinde çıktı ve aynı sene Booker Ödülü adaylarından biri oldu.

McEwan ayrıca pek çok film senaryosuna, bir adet sahnelenmiş oyuna ve bir oratoryaya imza atmıştır. 

 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ian_McEwan adresinden alınmıştır.