Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2020: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Interstellar= Yıldızlararası

Interstellar= Yıldızlararası

Yönetmen:  Christopher Nolan

Yapımcı: Emma Thomas, Christopher Nolan, Lynda Obst

Yazar: Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Oyuncular: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Bill Irwin, Ellen Burstyn

Görüntü Yönetmeni: Hoyte van Hoytema

Müzik: Hans Zimmer

Türü: Bilim Kurgu, Dram

Yapımı: ABD, Birleşik Krallık

Vizyon Tarihi: 26 Ekim 2014 (Prömiyer)
5 Kasım 2014 (Kuzey Amerika)
7 Kasım 2014 (Birleşik Krallık)

Filmin Süresi: 169 dk.

Konusu:

Yıldızlararası'nda, teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...

Christopher Nolan'ın, Jonathan Nolan ile kaleme aldığı ve yönetmenliğini sırtladığı filmin yıldız oyunculardan oluşan oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Bill Irwin, John Lithgow ve Michael Caine gibi isimler yer alıyor. Bilim kurgunun yanı sıra dramatik öğeler de içeren filmin senaryosu Fizikçi Kip S. Thorne'nun evrendeki 'Solucan Delikleri' teorisinden ilham alıyor.

---

Chris Nolan’ın kardeşi Jonathan Nolan’ın 2008’de yazdığı senaryo, 2014’de Christopher Nolan tarafından gözden geçiriliyor ve Christopher Nolan'ın yönetmenliğinde; Oscar ödüllü Matthew McConaughey, Anna Hathaway ve Michael Caine'in oyunculuklarıyla seyirci karşısına çıkıyor.

Dünyada doğal kaynakların tükenmesi sonucu, ​insanlığın geleceğini kurtarmak için Cooper (Matthew McConaughey) isimli bir pilotun çok sevdiği kızını ve ailesini geride bırakarak, yeni dünyalar keşfedebilmek amacıyla solucan deliğinden geçmesi üzerine kurulu olan fillmi izlerken, uzay, yerçekimi, solucan deliği, izafiyet teorisi hakkında az da olsa bilgi sahibi olmak filmi anlamayı kolaylaştıracaktır.

Bilim kurgu filmi olmasının yanı sıra dramatik öğelerin de yer alığı filmde duygusal sahneler etkileyici. Bir yanda uzayın genişliği ve bilinmezliği diğer yanda sevginin gücü...

Memento, Prestige, Inception gibi dikkat çeken filmlerin yönetmeni olan Christopher Nolan'ın her yaptığı film şaşırtıyor, zihinleri zorluyor ve çokça kendisinden bahsettiriyor. Nolan'ın fim için teorik fizikçi Kip Thorne'dan danışmanlık almış olması da filmin temelini bilimsel anlamda sağlamlaştırmış ve uzayı olabildiğince gerçekçi bir biçimde betimlemesini sağlamış.

Adından söz ettiren bir yönetmenin yanı sıra oyuncuların da oldukça başarılı olduğu filmde, Matthew McConaughey'in performansı olağanüstü, özellikle dram sahnelerinde muhteşem. Anne Hathaway, Michael Caine, Matt Damon, Jessica Chastain'de oldukça başarılı ve filmdeki duyguları yansıtmayı başarıyorlar.

Yaratıcı senaryosu, kurgusu ve görsel / ses efektleriyle muhteşem, uzay sahneleri çok başarılı. Hans Zimmer imzalı film müzikleri büyüleyici, filme ayrı bir etkileyecilik katıyor. Uzun bir açılıştan sonra film, ilerledikçe sizi içine çekmeye başlıyor ve ilerleyen sahnelerde, müzikler, görsellik muhteşem bir atmasfor yaratarak büyülüyor, filmin akışa kapılıyorsunuz, final sahnesiyle şaşırtıyor. 169 dakika gibi uzun bir süresi olmasına rağmen sıkılmadan merakla izliyorsunuz.

İzleyenlerin ufkunu açacak ve hafızalardan kolay kolay silinmeyecek olan film, zekice yapılmış ve büyüleyici sahneler içeriyor. Fakat izleyiciyi düşünmeye zorlayan bilimsel ve duygusal olarak ağır olması nedeniyle filmin anlaşılamaması, karmaşık gelebilmesi de mümkün. Özellikle uzaya ilgi duyanlar çok daha fazla keyif alacaktır.

Ödülleri:

En İyi Görsel Efekt Oscar'ı
2015 - Paul Franklin, Scott R. Fisher, Andrew Lockley, ve Ian Hunter

Empire En İyi Yönetmen Ödülü
2015 - Christopher Nolan
Film Eleştirmenleri En İyi Bilim Kurgu/Korku Filmi Ödülü
2015
Empire En İyi Film Ödülü
2015
BAFTA En İyi Özel Görsel Efekt Ödülü
2015 -Paul Franklin, Scott R. Fisher, Andrew Lockley, ve Ian Hunter

Film Eleştirmenleri MVP Ödülü
2015 - Jessica Chastain                                                                           

Interstellar= Yıldızlararası