Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2019: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film Hakkında

                 

Scarface: Yaralı Yüz


Yönetmen: Howard Hawks


Yapımcı: ​Howard Hughes


Senarist: Ben Hecht, Howard Hawks ve Howard Hughes

Oyuncular:
 Paul Muni, Ann Dvorak, George Raft, Karen Morley

Tür: Gangster Filmleri

Yapım yılı, ülkesi: 1932 -ABD

Süre: 93 dakika

Dil: İngilizce                                                              

Konusu: 

Scarface, Howard Hawks tarafından 1932 yılında çekilen sinema tarihinin en ünlü gangster filmlerinden biridir. Scarface: the Shame of the Nation yahut The Shame of a Nation adlarıyla da bilinen film, Kara film (film-noir) olarak sınıflandırılabilir. Filmde acımasız bir insan olan Antonio 'Tony' Camonte' nin kurduğu çete ile yükselişi, çöküşü ve kızkardeşi ile olan tartışmalı ilişkisini anlatmaktadır. Scarface 1983'te senaryosu Oliver Stone'a ait olmak üzere Brian De Palma tarafından başrolü Al Pacino'ya verilerek yeniden çekilmiştir.

"Yaralı Yüz", 1994 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

1929'da başlayıp, 1930'lu yıllar boyunca devam eden dünya ekonomik buhranının yaşandığı yıllar aynı zamanda büyük mafya, gangster çetelerinin etkilerinin çok fazla olduğu bir dönem. Sicilya kökenli Tony Camonte, kural tanımaz, gözü kara, hırslı biri. Chicago yeraltı dünyasının en büyüğü olmak için kendi patronu başta olmak üzere herkes bir araçtır onun için. Camonte'de dönemin ünlü gangsteri Al Capone'dan izler görmek mümkün.

Camonte'nin hayatındaki en önemli kişi kız kardeşi Cesca. Normalin dışında bir koruma ve hastalıklı bir bağlılığının olması ensest bir sevgiyi çağrıştırıyor. 

Paul Muni Tony Camonte rolünü müthiş canlandırmış. Kız kardeşi Cesda rolünde Ann Dvorak yüz ifadeleri ve vücut diliyle rolünün hakkını fazlasıyla vermiş. Tüm oyuncular mükemmel bir oyunculuk sergilemiş. 

Ve dönemin en büyük yönetmenlerinden Howard Hawks ile Scarface sinema tarihinde önemli bir yer edinmeyi başarmış: Senaryodaki gerçeklik, mükemmel sinema teknikleri, üzerinde ayrıntılarıyla düşünülmüş kurgusu, gölge unsurunun kullanılması... 1930'larda çekilen filmi zamanın ötesine taşımayı başarmış. 

Filmde gerçek mermiler kullanılarak gerçek silahlı çatışmalar yer almış. Film üzerine onlarca şehir efsanesi üretilmiş. Aynı zamanda sansür kurulunun baskılarıyla alternatif son çekilmesi, büyük bir sinema şirketine bağlı olmadan gerçekleştirilmesi, gelecek kuşakları aktarılması 70'li yılların sonunu bulması filmi gizemli hale getirmiş.

Filmin açılış cümlesi o dönemi ve fimi anlatmaya yetiyor: 

SCARFACE – 1932 Açılış

“İzlemekte olduğunuz bu yapım ulusumuzun güvenliği ve bağımsızlığını günden güne zora sokmakta olan gangsterlerin yöntemlerini anlatmaktadır.

İzlemekte olduğunuz her olay günümüzde yaşanan olayların tekrar yorumlanmasıdır.

Hükümete soruyoruz; “Bunları engellemek için ne yaptınız? ”

Hükümet demek halk demektir, sizlere soruyoruz; “Bunları engellemek için ne yaptınız?”

Scarface: Yaralı Yüz