Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2017: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Whiplash

Whiplash

Yönetmen: Damien Chazelle

Yapımcı: Couper Samuelson

Senaryo: Damien Chazelle

Oyuncular:  J.K. Simmons,  Miles Teller,  Paul Reiser,  Melissa Benoist,  Austin Stowell

Film Müziğinin Bestecisi: Justin Hurwitz

Film Müziği: Whiplash

Türü: Dram

Yapımı: 2014 - ABD

Filmin Süresi: 105 dk.

Konusu:

Prestijli müzik okulu Shaffer'da 1. sınıfta okuyan 19 yaşındaki Andrew Neiman (Miles Teller), hırslı bir davulcudur ve günün birinde efsaneler arasına girmeyi hayal etmektedir. Buranın en önemli orkestrasının şefi ise Terrence Fletcher (JK Simmons) adında, oldukça katı eğitim prensipleri uygulayan bir müzisyendir. Günün birinde Neiman'ın yeteneği Fletcher tarafından farkedilir ve okulun ana orkestrasına alınır. Fletcher'ın gözüne girebilmek için insanüstü bir çalışma sergileyen, ailesini ve özel hayatını bile bir kenara atan Neiman ile Fletcher'ın arasında tansiyonu hiç düşmeyecek bir öğretmen-öğrenci ilişkisi başlayacaktır.

1985 doğumlu genç yönetmen Damien Chazelle'in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği Whiplash, Amerika’ nın en prestijli müzik okulu Shaffer'de öğrenci olan Andrew ile başarısı kadar katı disiplini ve acımasızlığı ile dikkat çeken aşırı sert orkestra şefi Fletcher arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Müzik dehası mı yoksa psikopat mı diye anlamaya çalıştığımız Fletcher, öğrencilerinin kapasitelerini sonuna kadar zorlamaktan kaçınmayarak, öğrencilerini zorlu bir psikolojik savaşın da içine sürüklüyor. Fletcher ise filmde kendisini "İnsanlar beni yanlış anlıyor. Benim amacım sadece İnsanın sınırlarını zorlamak yapabileceğinin daha fazlasını yaptırabilmek." cümlesi ile savunuyor.

19 yaşındaki Andrew ise kendini kanıtlamak, büyük bir sanatçı olabilmek için her şeyi yapmaya hazır. Sonucunda; gerek senaryosu gerekse oyuncuların müthiş performanslarıyla son derece başarılı, temposu hiç düşmeyen, gerilimi yüksek ve sert bir film ortaya çıkmış.

İkinci uzun metrajlı çalışmasında üstün bir yönetmenlik performansı sergileyen Damien Chazelle'in Whiplash ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Müzik hakkında tıpkı savaş ya da gangster filmleri gibi yapıya sahip olan bir öykü anlatmak istedim. Silahların yerini enstrümanlar alacaktı ve aksiyonlar savaş alanı yerine bir okul odasında ya da konser salonlarında geçecekti.” 


Başından sonuna kadar etkisi altına alan filmde ince mizah, dram, gerilim ve müzik öğeleri çok iyi harmanlanmış. J.K. Simmons ve Miles Teller'in oyunculukları muhteşem. Filmdeki duygu ve ritimde seyirciye geçiriyor, sıkılmadan izliyorsunuz.

Aldığı Ödüller:

Whiplash Fragman: