Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2016: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film Hakkında

                                                                                      

Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi)​

Yönetmen: Alejandro G. Iñárritu

Yapımcı: Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, Arnon Milchan, James W. Skotchdopole

Senarist: Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr., Armando Bo

Oyuncular: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watts

Müzik: Antonio Sánchez

Görüntü Yönetmeni: Emmanuel Lubezki

​Kurgu: Douglas Crise, Stephen Mirrione

Tür: Kara Mizah ve Dram

Yapım yılı, ülkesi: 2014 - ABD

Süre: 119 dakika

Dil: İngilizce                                                                 

Konusu:

Birdman veya Cahilliğin Umulmayan Erdemi 2014, ABD yapımı kara mizah ve dram filmidir. Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Alejandro González Iñárritu üstlenmiştir. Aynı zamanda filmin senaristlerinden biridir. Filmin başrollerinde Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone ve Naomi Watts gibi isimler yer alır. Keaton bir zamanlar süper kahraman rolüyle ünlenen fakat unutulmuş ve bir Broadway şovuyla tekrar ünlenmeye çalışan bir Hollywood aktörünü canlandırmaktadır.

Bir dönemin 'Birdman' adlı süper kahraman filmleri serisiyle ünlenen oyuncusu Riggan (Michael Keaton), Broadway'de kendi yönettiği ve başrolünde yer aldığı bir oyunun son hazırlıklarını yapmaktadır. Ancak provalar esnasında oyunculardan biri beklenmedik bir biçimde yaralanır ve yerinin acil olarak doldurulması gerekir. Lesley (Naomi Watts) ve onun en yakın arkadaşı olan Jake'in (Zach Galifianakis) önerisiyle bir zamanların gözde yıldızı olan Mike Shiner (Edward Nortonile anlaşılır. Riggan sahneye çıkma hazırlıkları yaparken en başta Mike Shiner ardından ise oyuncu olan sevgilisi Laura (Andrea Riseborough), kişisel asistanlığını yürüten uyuşturucu bağımlılığı dolayısıyla rehabilitasyondan yeni çıkmış kızı Sam (Emma Stoneve mükemmeliyetçi eski karısı Sylvia (Amy Ryan) ile baş etmek durumunda kalır. Riggan kendine yeniden prestij kazandırmasını beklediği bu oyunu, beklentilerin aksine olumlu tepkiler kazanması için elinden geleni yapacaktır.

Yaratıcı fikirler ve zekice kurgularla karşımıza çıkan "Paramparça Aşklar Köpekler", "21 Gram" ve "Babil" filmlerinin yönetmeni, Meksikalı Alejandro González Iñárritu "Birdman"in yönetmeni, yapım ve senaryo ortağı olarak 3 Oscar kazandı. 

Süperkahraman filmlerinin yüzeyselliğinin cesurca eleştirilerek, sanatsal yapımların yerini aldığına vurgu yapılan filmde sinema sektörünün eleştirisi yine Holywood kanalı ile yapılıyor. Sinemada süper kahramanı oynadığı "Birdman" serisiyle yirmi yıl önce ünlü olan Riggan, Broadway'de sahneye koyduğu ve rol aldığı oyunla yeniden gerçeğe dönmek, kabul görmek istemektedir. Gösterişli günlerinin ardından, sönük bir yıldızın hayatta var olma amacı, çabasının anlatıldığı filmde 22 yıl önce Batman'i canlandırmış olan Michael Keaton'un seçilmesi de son derece ironik. 

Ön gösterimlerden önceki son provalarda Riggan'ın dünyasına dahil oluyoruz: Maddi zorlukların yanı sıra özel ve iş hayatına girmiş olağan dışı insanlarla baş etmeye çalışırken, asıl dikkat çeken Birdman karakterine geri dönmesi yönünde, alter ego/iç ses çatışmasının yaşattığı duygusal gerilimler.

Film gerçeklik kavramı üzerine kurulmuş, kamera açıları ve zekice kurgusu da bu algıyı oluşturmak üzere ayarlanmış, oyuncular seyirci ile iletişim halinde ve rol yapmayıp adeta rollerini yaşıyorlar. Ana karakterin bilinçaltı ve egosu tam olarak seyirciye yansıtılmış. Uzun plan çekimler, sanki tek bir çekimmiş gibi kamera geçişlerinin kurgulanması, zaman-mekanda kesintiye uğramama duygusu yaratıyor. Yönetmen Alejandro González Iñárritu ustalığını sergilerken, kurgu tekniği açısında son derece başarılı bu filmde görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki de harikalar yaratmış. Oyuncuların hepsi de çok iyi. 

Yenilikçi tarzı ve özgün senaryosunun yanı sıra diyaloglarıyla da dikkat çeken filmde, yönetmen seyirciyi yakalamayı başarıyor ve mizah ile dramı, gerçeklik ile yanılsamayı çok güzel harmanlıyor. Yönetmen filmin sonunu da izleyiciye bırakıyor. Düş gücünüzden de yardım alarak filmde bazı bağlantıları kurmaya çalışırken, zevkle izleyebileceğiniz yüksek düzeyde bir film. 

Ağır bir başlangıcı olması, sizi filme devam etmekten alıkoyabilir. Kafanız rahatken izlerseniz çok daha fazla keyif alabilirsiniz. 

Birdman Amerikan Film Enstitüsü dahil birçok yerden olumlu eleştiri toplamıştır ve 2014'ün en iyi filmlerinden biri olarak gösterilmiştir. 7 tane Altın Küre'ye aday gösterilmiştir. Müzikal veya Komedi Dalında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Müzik dallarında aday gösterilmiş ve En İyi Senaryo ödülünü kazanmıştır. Ayrıca Edward Norton, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Emma Stone En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında aday gösterilmiştir. Michael Keaton En İyi Aktör ödülünü kazanmıştır. 87. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film kategorisi dahil olmak üzere 9 dalda aday gösterilmiş, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Sinematografi olmak üzere 4 ödül kazanmıştır.
 

Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi)