Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2016: Bir Kitap Önerimiz

Bir Kitap Önerisi - Arkadaş : Mihail

Arkadaş : Mihail

Yazarı: Panait Istrati

Çeviren: Yaşar Nabi Nayır

Tür: Roman


Yayınevi: Varlık

Yayın Yeri: İstanbul

Yayın Yılı: 2006

Sayfa Sayısı: 158

ISBN: 9789754341270                                             

Arka Kapak: 

Istrati'nin birçok eserinde adı geçen o unutulmaz Mihail, bu romanın başlıca kahramanıdır. İstrati burada en büyük dostunu nasıl tanıdığını, bu eşsiz insanı niçin ve nasıl sevdiğini, Tuna kıyısında birlikte geçen serüvenlerini, o her zaman ki sürükleyici, büyülü üslubuyla anlatıyor. Istrati'ye hayran olanlar bu kitabı okuduktan sonra onu daha çok seveceklerdir. Çünkü Istrati, 'Mihail'le birlikte kendini, kendi dünya görüşünü en çok bu eserinde ortaya koymuştur.

--

Genç tutkulu ve geleceğe umutla bakan Adrien ile hayatının bir bölümünü zenginlik içinde geçirmesine rağmen yaşamın yoksulluk içindeyken daha iyi anlaşılabileceği düşüncesiyle sokaklarda yaşamayı tercih etmiş olan Mihail arasındaki dostluğun başlaması, akıcı yalın bir dille anlatılıyor.

Arkadaşlık kavramını sorgulatan kitap, psikolojik çözümlemeleri ile de son derece başarılı. Değişmeyen ise; hangi dönem veya hangi toplumda olursa olsun, aykırı olarak görülen düşünce ve kişilere olan tahammülsüzlük...

Kitaptan Alıntı:

“-Özgürlüğünü kaybettiğin oldu mu hiç?

- Hayır, hiç olmadı.

-Günün birinde, bir an için kaybetmeni isterdim…Bizim gibi insanlar için bu, hayati bir zorunluluktur: Memleketinden dışarı ayak atmamış adam ne memleketini tanır ne de başka yerleri, özgürlüğünü hiç kaybetmemiş olan nefsinin iyi yanları gibi kusurlarından da habersizdir. Ah, bu zalim dünyada her şey mükemmel değildir ama hissetmek, dengeyi alt üst edinceye kadar hissetmek iyi şeydir.” 
 

Yazarı Hakkında - Panait Istrati

                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Panait Istrati, (10 Ağustos 1884 - 18 Nisan 1935) Romen yazar. Balkanların Maksim Gorki'si olarak anılır.

Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu.

İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak ve Sünger Avcıları gelir.

Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır.

Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Panait_Istrati

adresinden alınmıştır.