Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2016: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Kayıp Kız / Gone Girl

KAYIP KIZ / GONE GIRL

Yönetmen: David Fincher 

Yapımcı: Arnon Milchan, Reese Witherspoon, Ceán Chaffin,
Joshua Donen

Senarist: Gillian Flynn

Uyarlarma: Gillian Flynn tarafından üretilen
Kayıp Kız adlı eser

Oyuncular: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry

Müzik: Trent Reznor, Atticus Ross

Görüntü Yönetmeni: Jeff Cronenweth

Ülke: ABD

Dil: İngilizce

Türü: Dram, Gerilim

Çıkış Tarih(ler)i: 26 Eylül 2014 (NYFF), 3 Ekim 2014 (ABD)

Filmin Süresi: 149 dk.

Konusu:

Amerika’nın Missouri eyaletlerinden birinde sıcak bir yaz sabahı, Nick Dunne (Ben Affleck) ve Amy (Rosamund Pike) evliliklerinin beşinci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanmaktadırlar. Fakat o gün Amy gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Polise başvurmasına ve arama çalışmalarına katılmasına rağmen polis Nick’ten şüphe duymaya başlamıştır. Nick'in kafası karışmıştır zira Amy'ye ne olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. Amy hiç bir yerde bulunamıyordur.  Medyanın da yoğun ilgi odağı haline gelen Nick, masum olduğu konusunda ısrar etse de üstündeki şüpheleri tamamen yok edemez. Nick'in yalanları ve tutarsızlıkları da herkesin aklına bu durumdan dolayı tek bir ihtimali getirmektedir, Amy’i eşi Nick öldürmüş olabilir mi? Amy kayıp ise nerededir? Gerçekte Amy kimdir?

Gillian Flynn’in "Gone Girl" adlı çok satan romanından yine Flynn'ın senaryolaştırdığı filmin yönetmenliğini; "Yedi", "Dövüş Kulübü" ve "Zodiac" gibi kült filmlerin de yönetmeni olan David Fincher yapıyor. Hikayeye olan bağlılığını koruyan Fincher, aynı zamanda baştan sona şeytansı bir eğlence kurarak, titizlik ve ustalıkla harmanlaşmış muazzam bir gerilim sunuyor.

Zaman içinde evliliklerin geldiği nokta ve medyanın insan algısı üzerindeki etkisi filmde öne çıkan konulardan. Fincher'in her izlendiğinde farklı detaylar, yeni hazlar alınacak, derin, zamansız filmlerinden değil belki ancak baştan sona heyecanla, ilginiz dağılmadan izleyeceğiniz, zeki, haşarı sürprizlere tanık olacağınız bir film. 

 

Kadronun neredeyse tamamının mükemmel bir oyunculuk sergilediği filmde; Ben Affleck’in özellikle ilk sahnelerdeki performansı hikayenin gizemini daha da arttırıyor. Dedektif rolündeki Kim Dickens çok fazla sahnede yer almasa da, muhteşem eforu ile kendinden bahsettiriyor.

Fakat Amy karakterini canlandıran, Rosamund Pike'ten özellikle bahsetmek gerekir ki; Amy karakterini müthiş bir ustalıkla canlandırarak, kendine hayran bırakıyor.

Filmin başarısında; motajın ve müziğin etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor. Fincher, gerek montaj gerekse soğuk ve mekanik müzikle belirsizliği daha da arttırarak, karakterlerin vahşi ve narsist taraflarını  ön plana çıkarıyor.

Film; 26 Eylül 2014'te, 52. New York Film Festivali (NYFF)' nin açılış gecesinde dünya prömiyerini yaptı ve 3 Ekim ABD ve 10 Ekim Türkiye olmak üzere bir çok ülkede gösterime girdi. 2014 yılının en yüksek puan alan filmleri arasında yer alan "Kayıp Kız"; Rosamund Pike ile Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu ve David Fincher ile En İyi Yönetmen dalları da dahil olmak üzere dört Altın Küre Ödülü adaylığı kazandı.

Kayıp Kız Fragman: