Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2015: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Yarının Sınırında / Edge of Tomorrow


YARININ SINIRINDA / EDGE OF TOMORROW


Yönetmen: Doug Liman

Yapımcı: Erwin Stoff, Tom Lassally, Jeffrey Silver, Gregory Jacobs, Jason Hoffs

Senaryo: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth

Uyarlama:  Hiroshi Sakurazaka tarafından üretilen All You Need Is Kill adlı eser

Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson

Müzik: Christophe Beck

Görüntü Yönetmeni: Dion Beebe

Yapım Ülkesi: ABD

Dil: İngilizce

Filmin Türü: Bilimkurgu , Aksiyon

Yapım Yılı: 2014

Filmin Süresi: 113 dk.

Konusu:

Yakın gelecekteki bir zamanda, dünyayı işgal eden Mimik adlı uzaylı organizmalar birçok büyük şehri yok eder ve milyonlarca insanı ölümün eşiğinde bekletir. Dünyada hiçbir ordu, onların hızına, silahlarının gücüne ve de en önemlisi telepati yoluyla emir verme ve uygulama güçlerine ulaşamaz. Ancak; Birleşmiş Dünya Kuvvetleri, askerleri süper savaşçılara dönüştüren bir zırh sistemi icat etmiş ve bu şekilde savaşın kazanılacağına olan inanç artmıştır. Uzaylıların işgali altındaki Fransız sahillerine büyük bir çıkarma yapılması bu şekilde savaşın sona erdirilmesi planlanmaktadır.

İşgalden önce bir reklam ajansı olan Binbaşı William Cage (Tom Cruise), savaş çıktıktan sonra NATO liderliğindeki Birleşik Savunma Güçleri (UDF)'nin basın sorumlusu olmuş, ordunun başarılarını pazarlamaktadır. Cage; Birleşik Dünya Kuvvetleri komutanı General Brigham (Brendan Gleeson) ile görüşmesi için Londra'ya çağrılır.. Brigham Mimiklere karşı günü birlik güçlü bir operasyon hazırlığındadır. Fransa'nın kumsallarını ele geçiren mimikleri püsktürtmek amacıyla güçlü savaş elbiseleri bulunan, dünya genelinde 70 ülkenin katılımı ile oluşturulan birlikleri yönetmektedir. General Brigham, Binbaşı Cage'e kendisinin de bu harekata katılması emrini verir. Orduya yalnızca kendi canını kurtarmak amacıyla giren Binbaşı Cage, bunu yapamayacağını söyler. Bunun üzerine General ile ters düşen Binbaşı, kapıdan çıktığında kendisinin tutuklandığını öğrenir. Kaçmaya çalışan Cage'i askerler elektrikle bayıltırlar. Cage uyandığında kendisini ileri bir harekat üssünde Başçavuş Farell'in karşısında bulur. Ayrıca Başçavuş Farell'in elinde Cage'in sahte binbaşı taklidi yaptığına ve bir savaş kaçağı olduğuna dair yazı bulunmaktadır.

Cage, kendisini daha önce hiç giymediği savaş elbisesinin içerisinde, Fransa sahillerine giderken bulur. İçinde bulunduğu helikopter ateş alıp düşmeye başyınca henüz savaş elbisesindeki silahların nasıl çalıştırılacağını bile bilmeyen Cage, kendisini büyük bir savaşın ortasında bulur. Mimikler geleceklerini bilircesine hazırlıklıdırlar ve orduya saldırmışlardır. Cage'in çevresinde bulunan herkes ölür. William'da üzerine gelen bir Mimik tarafından öldürülür ancak ölmeden önce bir Alfa Mimik öldürmeyi başarır. Ölüm Cage için bir son değil başlangıç olur. Aniden kendisini, elleri kelepçeli olarak harekat üssüne geldiği güne dönmüş bulur. Her seferinde ölüp sonrasında yeniden dirilerek aynı savaşı defalarca tekrarlamak zorunda kalır. Bu tekrarlardan birinde, bir tür savaş lorduna dönüşmüş Rita (Emily Blunt) tekrar uyandığında kendisini bulmasını söyler. Tekrar uyandığında, Çavuş Rita'yı bulur ve Rita kendisine de daha önce Cage'in içerisinde bulunduğu durumun olduğunu söyleyerek biyoloji uzmanı Dr.Carter ile tanıştırır. Üçlü, bundan sonra Omega adını verdikleri, Mimik yaratıklarının liderini yok etmek için birlikte çalışmaya başlarlar. Cage, her geri dönüşünde daha güçlü, daha zeki ve Mimiklere daha kolay başa çıkabilir hale gelse de kendine verilen iş dünyanın en zorlu görevidir ve Cage bu geri dönüşlerde Rita'ya aşık olacaktır.

İzlemesi çok zevkli bir bilim kurgu ve aksiyon filmi olan "Yarının Sınırı"nda, film kahramanının öldüğü ve aynı günü tekrarlamak ve hatalarını telafi etmek üzere aynı günün sabahına yeniden uyandığı 1993 yapımı komedi filmi "Bugün Aslında Dündü" filmininin konusunu bu kez uzaylılara karşı bir savaşta işliyor.

Zekice düşünülmüş bilim kurgu ve aksiyonlarından biri olan filmin hızlı temposu baştan sona düşmüyor.

Yarının Sınırında / Edge of Tomorrow - Fragman: