Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2014: 2014 Yılı Veritabanı Abonelikleri Yenilikler

Mango Languages İle Yabancı Dil Öğrenmeyen Kalmayacak

 

2013 yılında ilk defa abonelik başlattığımız, online dil öğrenme sistemi Mango Languages için bazı dillerde değişiklik yapılarak, 2014 yılında aboneliğimiz yenilendi.

Mango Languages ile öğrenebilek diller:

Türkçe konuşanlar için: İngilizce

İngilizce konuşanlar için: Almanca, Arapça, Çince (Mandarin), Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Portekizce, Rusça, Türkçe ve Yunanca

İster "Kampüs dışı erişim" yöntemiyle bir bilgisayarlardan, ister mobil cihazlar ile Mango Languages'a her zaman ulaşmak mümkün.

Mobil cihazlardan erişebilmek için; öncelikle "Create a Profile" bölümünden hesap oluşturulması gerekmektedir. Hesap oluştururken e-mail adresi ve belirlenen bir şifrenin (en az 6 karakter içermelidir) yazılması yeterlidir.  Daha sonra e-mail adresine sistem tarafından gönderilen linke tıklayarak hesap aktif hale getirilir.

Cihazlara mobil uygulaması indirildikten sonra, hesap bilgileri ile giriş yapmak mümkündür.

Library Press Display - Gazete Veritabanı Abonelik

Birden fazla dilde görütülenebilen arayüz, makalenin başka dillere çevirisi ve sesli dinlenme imkanı sağlayan, günlük gazete veritabanı "Library Press Display" veritabanına abone olunmuştur. Gazetelerin 90 günlük geriye dönük arşivi ile beraber sunulduğu "Library Press Display" veritabanı; her gün 95 ülkeden, 54 dilde, 2.200'den fazla günlük gazeteye, tam sayfa orjinal gazete baskısıyla aynı günde ulaşabilme imkanı sağlar.

Özellikler:

  • Sayfalar tam resimli ve baskılı normal gazete formatında yayımlanmaktadır.
  • 95 ülkede  ve 54 ayrı dilde yayımlanan gazetelerin hepsine bir yerden erişim imkanı sunmaktadır.
  • 90 günlük arşivi sayesinde okuyucular istediği bir konunun son 90 günlük gelişimini araştırıp inceleyebilir.
  • Gazeteler basıma çıkar çıkmaz Press Display'de görüntülenmektedir. Bu sayede günlük gazetelere anında erişim imkanı sunar.
  • Birden fazla dilde görütülenebilen arayüz, makalenin başka dillere çevirisi ve sesli dinlenme imkanı sağlamaktadır.
  • SmartNavigation sayesinde ilgilendiğiniz haber icin RSS FEED düzenleyebilir, makaleyi paylaşabilir hatta uluslarası sosyal ağ sitelerinde fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
  • Librarians Picks aracı sayesinde en çok okunan gazeteleri seçip arayüzünüze ekleyebilirsiniz.
Diğer Önemli Özellikler:
  • Türkçe Arayüz seçeneği: Library Press Display günlük gazete veritabanına baglandıktan sonra, arayüzden  sağ üst köşede yer alan dil seçeneklerinden Türkçe'yi seçmek mümkündür.
  • Tüm gazetelerin orjinal baskısı (scan değil) -  Hızlı sonuç getirme özelliği
  • Basılıdan önce online erişim imkanı
  • Görme engelliler için bazı gazeteleri sesli okuma imkanı

Türkiye’den Bazı Gazeteler: Habertürk, Hürriyet, Hürriyet Kelebek - haftasonu ekleri,  Milliyet, Radikal, Sabah, Star, Vatan, Yeni Safak, Zaman, Today’s Zaman, Türkiye, Akdeniz Haber, Manavgat’ın Sesi, Hürriyet Daily News and Economic Review...

Kuzey Kıbrıs Gazeteleri: Havadis Gazetesi, Kıbrıs Gazetesi

Bazı Yabancı Gazeteler: The Guardian, The Independent, The Observer, USA TODAY, Washington Post, The Wall Street Journal Europe, The Wall Street Journal Asia, International Herald Tribune…

Library Press Display Mobil Kullanımı

  • Mobil cihazınızla kurum içinden internete bağlanınız (IP tanımı gerekmektedir.)
  • www.PressReader.com adresinde sayafanın üst kısmında yeralan   linklerinden uygun Press Reader aplikasyonunu mobil cihazınıza indiriniz.
  • Okumak istediginiz gazeteyi indiriniz.

Press Reader Kullanıcı Kılavuzu – Windows 8
http://www.geminiltd.com.tr/dosyalar/PressReader_kullanici_kilavuzu_Windows_8.pdf

Press Reader Kullanıcı Kılavuzu – Android
http://www.geminiltd.com.tr/dosyalar/PressReader_kullanici_kilavuzu_Android.pdf

Press Reader Kullanıcı Kılavuzu - iPad
http://www.geminiltd.com.tr/dosyalar/PressReader_kullanici_kilavuzu_iPad.pdf

Roman ve Hikayelerin de Dahil Olduğu Türkçe Elektronik Kitap Veritabanı - Hiperkitap (eBook Collection)

 

Roman ve hikayelerin de dahil olduğu disiplinlerarası her konuda 220 yayınevine ait, 8.000 civarında Türkçe içerikli elektronik kitabı içeren Hiperkitap (eBook Collection) veritabanına abone olunmuştur.

Hiperkitap veritabanının kullanım özellikleri:

  • Herhangi bir kullanıcı sınırlaması olmaksızın, SINIRSIZ kullanıcı ve LİMİTSİZ kullanım imkanı sunar.
  • Kitapları herhangi bir limit olmaksızın indirebilme ve ödünç verebilme özelliği bulunur. (Kitabı indirebilmek için; EBSCOhost platformu için hesap oluşturulması gerekmektedir.)
  • Bilgisayar, taşınabilir cihazlara (e-kitap okuyucu tabletler, ipad vs) indirilebilir, aktarılabilir ve offline olarak çevrimdışıyken okunabilir.
  • E-kitapların içerisinde gezinmek, tarama yapmak mümkündür.
  • Kitaplar hakkında not alabilme ve daha önce alınmış notları görüntüleyebilme özelliği vardır.
  • Kitapları tek bir seferde 60 sayfaya kadar bastırabilme özelliği vardır.
  • E-kitapları dünyanın en popüler formatlarında otomatik olarak atıflayabilme özelliği vardır.
  • Kitaplar hakkındaki bilgileri, dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabilme özelliği vardır.

Bu kitaplardan yüklenebilir özelliği olan e-kitapları ödünç alabilmek, taşınabilir cihazlara (ebook okuyucu tabletler, ipad vs) indirebilmek, transfer edebilmek ve offline olarak çevrimdışı iken okuyabilmek icin Adobe Content Server programının yüklü olması gerekmektedir.

OnArchitecture

Mimarlık konusunda görsel-işitsel bir kütüphane olan OnArchitecture veritabanına abone olunmuştur.

OnArchitecture video katalogları; dünya çapında önde gelen mimarlar (Frank O. Gehry, Robert Venturi, Denise Scott Brown, Moshe Safdie vb...) ile yapılan görüşmeleri, belli başlı eserler ve tesislerin kayıtlarını içermesinin yanı sıra mekanların kullanıcıları ile yapılan görüşmeleri de kapsamakdatır.

Akademisyenler için çağdaş bir kaynak olan OnArchitecture, eğitim çalışmalarının arttırılması, müfredat ve metodoloji geliştirilmesinde araç niteliğindedir. Öğrencilerin ise girişimciliğinin artmasına, kendi kendine öğrenmesine, eleştirel düşünme ve global bakış açısı geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Mobil araçlardan da kullanımı mümkündür.

640 Civarı Referans Kaynağına Erişim Olanağı - Credo Reference




Önceki yıllarda, aboneliğimiz kapsamında 100 referans kaynağına eriştiğimiz Credo Reference veritabanında 2014 yılında, 640 civarı referans kaynağına erişim imkanı sağlandı.

Credo Reference; görsel ve interaktif ağırlıklı olarak hazırlanmış, klasik arama yapmanın yanında, resim, video arama ve beyin fırtınası (concept map) özellikleri ile eğlenceli bir kullanım sağlamaktadır.

2014 Yılı Dergi Aboneliklerimiz - Basılı & Elektronik

Abone olduğumuz veritabanlarından bağımsız olarak, Kütüphanemiz tarafından 2014 yılında abone olunan Yabancı Dil ve Türkçe Basılı & Elektronik Dergi aboneliklerimiz güncellenmiştir.

Güncel Dergi Listemiz