Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2013: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film

DEVRİMDEN SONRA








Yönetmen: Mustafa Kenan Aybastı

Senarist: Mustafa Kenan Aybastı

Oyuncular: Ali Çatalbaş, Ali Uyandıran, Altan Gördüm, Aysan Sümercan, Ayşegül Alpak, Aytaç Arman, Bedia Ener, Belit Özükan, Beran Soysal, Cansu Fırıncı, Cengiz Kılçer, Cezmi Baskın, Çiğdem Özkurt Spickermann, Çisem Soylu, Elif Arıcı, Emin Gürsoy, Ender Yiğit, Engin Alpateş, Erdinç Tok, Erhan Alpay, Ferhat Aktaş, Ferhat Karaçak, Fırat Tanış, Hale Tüblek, Halil Ersan, Halil Küreş, Hasan Tanay, Hüseyin Akşen, Hüseyin Taş, Levent Ülgen, Mert Fırat, Metin Coşkun, Murat Vanlı, Musa Ağacık, Mustafa Payat, Müge Saut, Nevzat Süs, Orhan Aydın, Pınar Sağ, Renan Bilek, Selçuk Uluergüven, Serdar Orçin, Serkan Durak, Serpil Özcan, Sevtap Özaltun, Suha Çalkıvik, Suna Selen, Şerif Sezer, Taner Cindoruk, Timur Acar, Timur Ölkebaş, Tuğçe Tanış, Umut Topaloğlu, Vecihi Ofluoğlu, Vuslat Saraçoğlu

Müzik: Cahit Berkay, Akın Eldes, Emin İgüs, Ayşe Tütüncü, Sesler ve Düşler, Volkan Akkoç, Nazım Hikmet Kültür Merkezi Müzisyenler Atölyesi koro ve orkestrası

Tür: Politik drama

Yapım yılı, ülkesi: 2011 - Türkiye

Süre: 95 dk.

Dil: Türkçe


Konusu:
Filmde Türkiye’de gerçekleşen bir sosyalist devrimin ardından günlük hayatın değişimi konu ediliyor. Hayatın her alanındaki değişimin yansımaları sıradan insanların gözüyle irdeleniyor. İktidarın el değiştirmesinin ardından ülkeden kaçmaya çalışan bir burjuva aile, toprakların kolektifleştirilmesinin ardından şaşkınlık yaşayan köylüler, kirayı ödeyemeyen bir kiracının ev sahibiyle başından geçenler, Afganistan'daki ISAF bünyesinde görev yapan Türk askerlerinin yaşadıkları, yalnız yaşayan yaşlı bir kadının hayatının değişmesi, fabrikaları kamulaştırılan tekstil işçilerinin yaşadıkları, devrim yanlısı bir aydını öldüren katilin başından geçenler ve sağlık sorunları olan emekli bir işçinin yaşadıkları anlatılır.

İlk kez 6 Mayıs 2011 tarihinde gösterime giren Devrimden Sonra'da, Türkiye’de gerçekleşebilecek bir devrimin hayata ve sokağa nasıl yansıyabileceğini, devrimin, sıradan insanların, işçilerin, gençlerin, emeklilerin hayatlarında neleri değiştirebileceğini anlatıyor. Kamulaştırılan fabrikalar, ücretsiz sağlık, eğitim ve ulaşım hizmetleri, herkesin oturduğu evin sahibi olması ve bütün bunların halk üzerinde yarattığı şaşkınlık, sevinç belki de korkunun yansımalarını konu ediniyor.


Devrimden Sonra politik bir film olması dolayısıyla, sinematografik yönünden ziyade politik yaklaşımı ile eleştirilere konu olmuştur. Bazı kesimler n
e sosyalizm yandaşlarına ne de sosyalizm karşıtlarına hitap etmediğini savunurken; bazı kesimler bu tip yapımların çok fazla olmamasından dolayı umut vaat ettiği düşüncesinde birleşiyorlar.

Devrimden Sonra filmi, Türkiye siyasetine dair farklı bir yaklaşım sergilemesine rağmen; tek bir öykü şeklinde değil de, peş peşe dizilmiş skeçlerle son derece basit anlatımı ve didaktik tarzıyla zaman zaman sıkıcı ve genel anlamda vasat olarak nitelendirilebilir.

Usta oyunculardan, hayatında ilk defa kamera karşısına çıkmış olanlara 500’ün üzerinde kişinin rol aldığı filmde, özellikle yetenekli oyunculardan oluşan kadro sayesinde çok iyi sahneler de yer alıyor:

Başrolünde oynadığı hikâyenin biraz uzun olmasına rağmen Suna Selen’in usta oyunculuğu... Cezmi Baskın’ın sempatik oyunculuğu...
Fırat Tanış, Şerif Sezer, Altan Gördüm, Levent Ülgen ve diğerleri...

Yönetmen Mustafa Kenan Aybastı filmin gösterime girmesinden sonra yaptığı açıklamada, filmin eksiklerinin olmasına rağmen çok büyük olumsuzluklara karşın yapıldığını belirtmiş ve özellikle ünlü oyuncular dahil tüm ekibin gönüllü olarak filme katkı koymuş olmasına vurgu yapmıştır.

Beklentinizi fazla yüksek tutmadan, seyredilebilir filmler arasında yer aldığını söyleyebiliriz...

Devrimden Sonra - Fragman