Skip to Main Content

Yardım Masası: Tüm Kaynaklarda Arama Yap (EDS)

Tüm Kaynaklarda Arama Yap - EBSCO Discovery Service (EDS) Arayüzü Yenilendi

                               

Tek bir tarama kutusu ile (Tüm kaynaklarda arama yap kutucuğu) kütüphanemizin sahip olduğu elektronik ya da basılı koleksiyonu aynı anda tarama ve sonuçları analiz ederek çok hızlı bir biçimde çeşitli seçeneklerle sunma imkanı sunan keşif aracımız EBSCO Discovery Service (EDS) arayüzü değişti. EDS platformu, kullanıcı amacını öngören gelişmiş özellikler ve işlevler sunarak kullanıcıların tam olarak aradıkları bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Yeni EDS arayüzü, kütüphane kaynaklarına erişimi, aramayı, seçmeyi ve kullanmayı yeniden tanımlıyor. Yeni arayüz erişilebilirlik öncelikli bir yaklaşımla hem masaüstü hem de mobil platformlarda cihazlar arası araştırma için tasarlanmıştır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Koleksiyonumuzda yer alan kaynakların büyük çoğunluğuna erişim için kampüs IP'leri tanımlı olduğundan, kampüs dışından kaynaklara erişmek istendiğinde kampüs dışı erişim yönteminin kullanılması gerekmektedir. Kampüs IP'leri dışında iken "Tüm kaynaklarda arama yap" kutucuğu kullanılarak arama yapıldığında gelecek olan EDS sayfasının üst bölümünde "Welcome, Guest. Sign in to your institution for full access to your library’s resources." yazısı görünecektir. Bu yazının üzerine tıklandığında açılan sayfada Enstitü eposta adresinin ve şifresinin yazılması kampüs dışından bağlanmak için yeterli olacaktır. Sonrasında abonelik ya da satın alma yolu ile koleksiyonumuzda yer alan tüm kaynaklara tam metin erişilebilecektir.

EDS Yeni Özellikler:

Yeniden Tasarlanmış Arama Deneyimi ve Kullanıcı Arayüzü:  Kütüphanemiz koleksiyonunda (abonelik, satın alma, açık erişim kaynaklar dahil) yer alan basılı, elektronik, görsel tüm kaynaklar için tek kutucuktan arama yapabilirsiniz. Arama terimi arama kutucuğuna yazıldığında, popüler yayınlar ve aramalar önerilir. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Modern Sonuç Listeleri: En kaliteli içeriği bulabilmek için hakem incelemesi göstergeleri içeren modern sonuç listesi gelir. Bir makalenin tam metnini PDF veya HTML olarak açabilir veya çevrimdışı görüntüleme için ögeleri indirebilir ve PDF, HTML gibi formatı seçebilir veya kayıt metadatasını CSV olarak indirebilirsiniz.
Ayrıntılı Filtreleme Seçenekleri: Gelen sonuçlar ayrıntılı filtreleme seçeneklerine göre (tarih, konu, yayıncı, kaynak türü, veritabanı adı vs.) daraltılabilir. Tüm filtreler başlığına tıklandığında sağ yanda açılır bir pencerede filtreleme seçenekleri görünmektedir.

Gelişmiş Arama: Daha hedefe yönelik bir arama için gelişmiş arama alanları kullanılabilir.

 

Research Starter: Araştırma yolculuğunu başlatmaya yardımcı olmak için aramayla ilgili bir Research Starter sunulmaktadır.

Bir arama için kitap, dergi gibi bir yayın ismi ile tam eşleşme varsa sonuç listesinin en üst kısmında gösterilecektir.

Belirli Bir Yayın İçerisinde Arama Yapma: Özellikle belirli bir yayının içerisinde arama yapılabilir. Bunun için arama kutucuğuna ilgili yayın ismi yazılır. İlgili yayınla birlikte yayının içerisinde arama yapmayı mümkün kılan arama kutusu da görünecektir.



 

Gelişmiş Atıf, Paylaşma ve Kaydetme Seçenekleri: Doğrudan sonuç listesinden atıf yapılabilir, kaydedilebilir, projeye eklenebilir, paylaşılabilir ve tam metin indirilebilir.

 

 

 

Atıflar için format seçilebilir ve bunları kopyalama, e-posta ile gönderme ve Zotero veya NoodleTools gibi araçlara aktarma yapılabilir.

 

Ayrıca, Google Drive, Google Classroom, One Drive ile paylaşabilir veya diğer platformlarda paylaşmak için bir bağlantı oluşturulabilir.

Yeni PDF Görüntüleyici ve e-Kitap Deneyimi: Atıf yapabilecek, paylaşılabilecek ve bir projeye eklenebilecek yeni bir PDF görüntüleyici sunulmaktadır. Bu görüntüleyicide, kütüphanede kaç kopya bulunduğu ve başlığın şu anda kullanımda olup olmadığı görülebilmektedir. Yeni PDF görüntüleyiciye ek olarak, e-kitabın tamamını indirme veya içindekiler tablosundan tek tek bölümleri seçme seçeneği sunan yeni bir e-kitap görüntüleyici vardır.

Publication Finder (Yayın Bulma): Alfabeye, veritabanına ve hiyerarşik konuya göre tarama seçeneğinin yanı sıra yayınları hızlı bir şekilde bulmak için tarama kutusu seçeneği mevcuttur.

 

Kavram Haritası: İlgili konular arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olan EDS Kavram Haritası, doğrusal sonuç listesinde kolayca görünmeyebilecek ilişkilerin keşfi için ilgili konuları ve kavramları görsel olarak sunar. 

Kavramlar arasındaki gizli ilişkiler bulunabilir ve çalışma alanları arasındaki bağlantılar keşfedilebilir, böylece disiplinler arası araştırma kolaylaşır. Kavram Haritası ayrıca, konu sorgularına anlamsal bir katman ekler ve başka türlü bulunamayacak öğrenme ve keşiflere olanak tanır. Sunulan bilgiler nasıl görülmek isteniyorsa buna uygun seçimler yapılabilir.

Kavram haritasının ızgara görünümü de mevcuttur.

Kişiselleştirilmiş Paneller: Gösterge paneli, klasörlerin tutulabileceği, yapılan aramaların, oluşturulan projelerin ve kaydedilen ögelerin görülebileceği sanal kişiselleştirilmiş “ev” olarak hizmet eder.

Yeni Mobil Uygulama: 

Erişebilirlik öncelikli tasarım yaklaşımı ile EDS yeni arayüzü hem masaüstü hem de mobil platformlarda cihazlar arası araştırma için oluşturulmuştur.

EBSCO mobil uygulamasıyla, hızlı bir şekilde arama yapılabilir ve makaleler daha sonra okunmak veya dinlenmek üzere kaydedilebilir. Önceki etkinliğe dayalı yeni içerik keşfedebilir ve biyometrik kimlik doğrulama ve sesten metne arama gibi mobil cihaz teknolojisinden yararlanılabilir. Ayrıca, cihazlar arası senkronizasyon ile makaleler organize tutulabilir, yerel iOS ve Android araçları kullanılarak kaynaklar paylaşılabilir.