Skip to Main Content

İzmir'de Kültür & Sanat - Kasım 2023: Sinema

SİNEMA

alt

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde vizyona giren Son Akşam Yemeği, cumhuriyetin ilanının bir gün öncesinde Çankaya Köşkü'nde verilen akşam yemeğini konu ediniyor.

28 Ekim 1923’te Çankaya Köşkü’nde, ülkenin kaderini değiştirecek kararlara imza atılmak üzeredir. Akşam verilecek yemek için mutfakta hummalı hazırlık devam ederken, köşkün yaşlı yamağı Ahir’e köyden bir ziyaretçi gelir. Çankaya Köşkü’nün üst katında yeni bir yönetim şekline geçiş tartışılıyordur ve ertesi gün cumhuriyet ilan edilecektir. Köşkün mutfağında ise aşçıdan yamağa tüm çalışanlar hüzün ve mutluluk dolu bu yirmi dört saate şahitlik edecektir. 

 Son Akşam Yemeği adlı film, Urla MyCinelifeFolkart CinemapinkMenemen MyCinelife ve İstinyepark Renk Sineması'nda gösterimde..

alt

Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı "Atatürk 1881 - 1919", yetim bir çocukken bir kahramana dönüşen Atatürk'ün etkileyici hayat hikayesini konu ediyor. İlk filmde, Mustafa Kemal'in milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı dönemler anlatılıyor. Filmin yönetmen koltuğunda, daha önce Devrim Arabaları ve 7. Koğuştaki Mucize filmlerine imza atan başarılı yönetmen Mehmet Ada Öztekin bulunuyor. Başrollerde ise Aras Bulut İynemli ve Songül Öden yer alıyor. 

Atatürk 1881 - 1919 (1. Film),  3 Kasım 2023 Cuma gününden itibaren, Urla MyCinelife, Bornova Batı SinemasıFolkart Cinemapinkİstinyepark Renk SinemasıUnivercity Park Avm Sineması ve Karaca Sineması'nda gösterimde..

alt

Zübeyde, Analar ve Oğullar filmi, Zübeyde Hanım'ın oğlu Mustafa Kemal ile olan diyaloğu ve Mustafa Kemal'in bir direnişin lideri olma yolunda ilerlerken gösterdiği dirayeti anlatıyor. Yapım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız annesi Zübeyde Hanım’ın, savaşlar, salgın hastalıklar, göçler ve yokluk içinde 6 çocuğundan 4’ünü ve eşini kaybederken ‘Mustafa’sını nasıl yetiştirdiğini gözler önüne seriyor.

Zübeyde, Analar ve Oğullar adlı film,  Bergama SineGama ve Bornova Batı Sineması'nda gösterimde..

alt

Kuru Otlar Üstüne adlı film, Doğu Anadolu'nun kırsal kesiminde çalışan bir öğretmenin, öğrencisini taciz etmekle suçlanmasını konu ediyor. Filmin yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan yaptı, senaryosunu da Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdı. Film, 2023 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı ve Merve Dizdar, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Kuru Otlar Üstüne, Nuri Bilge Ceylan'ın en iyi filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Film, güçlü karakterleri, uzun ve sakin sahneleri ile Doğu Anadolu'nun güzelliğini yansıtan görüntüleriyle dikkat çekiyor.

Kuru Otlar Üstüne adlı film, İstinyepark Renk Sineması,  Karaca SinemasıUnivercity Park Avm Sineması ve Bergama SineGama'da gösterimde..

alt

Yılın en çok beklenen animasyon filmi, büyük usta Hayao Miyazaki’nin on yıl aradan sonra sinemaya muhteşem dönüşü… Toronto Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Çocuk ve Balıkçıl, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve küçük Mahito’yu izliyor.

Çocuk ve Balıkçıl filmi, Karaca Sineması'nda gösterimde..

alt

Mavka, evi olan ormanın içinde sessizce yaşamını sürdürürken, yetenekli bir müzisyen olan Lukash ile tanışır. Lukash'a aşık olmasıyla Mavka, hayatının aşkı ile Ormanın Kalbi'nin koruyucusu olma görevi arasında imkansız bir seçim yapmakla karşı karşıya kalır.

Mavka: Ormanın Şarkısı adlı film, Folkart Cinemapink'de gösterimde..

alt

Filmde, Trabzon'un Çaykara ilçesine atanan koyu Fenerbahçeli bir öğretmenin gözünden Trabzonspor-Fenerbahçe rekabetinin yansımaları anlatılıyor.

Öğretmen filmi,  Menemen MyCinelife'da gösterimde..

alt

Çok Aşk filmi, korsan film satıcılığı yapan Coşkun'un ilginç hikayesini anlatıyor..

Film, Urla MyCinelifeİstinyepark Renk SinemasıFolkart CinemapinkBornova Batı SinemasıÇeşme Sineması ve Menemen MyCinelife'da gösterimde..

Paw Patrol: Süper Film

Macera Şehri'ne büyülü bir meteor çarptığında, PAW Patrol yavrularına süper güçler vererek onları Süper Köpekçiklere dönüştürür.

Macera Şehri’nin kaderi tehlikedeyken, Süper Köpekçikler kötüleri çok geç olmadan durdurmak zorunda kalır.

PAW Petrol, Urla MyCinelifeMenemen MyCinelifeBergama SineGama'da  gösterimde..

alt

Filmde, bir göçe liderlik edeceğini öğrenen serçe Richard'ın maceraları anlatılıyor.

Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde filmi, Urla MyCinelife'da gösterimde..

alt

Film, ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte Doğu Ekspresi ile Kars'a gitmek için yola çıkan İbi'nin, treni Bilinmez Diyar'a ışınlayan kötü bir masal kahramanına karşı arkadaşlarıyla birlikte verdiği mücadeleyi konu ediniyor.

İbi: Doğu Ekspresi'nin Gizemi Filmi, Urla MyCinelifeİstinyepark Renk SinemasıMenemen MyCinelifeBornova Batı Sineması ve Çeşme Sineması'nda gösterimde..

alt

Mesut Süre, Fazlı Polat ve Anlatanadam’ın podcast olarak başlattığı mizah programı Meksika Açmazı'nın sinema uyarlaması olan film, aldıkları bir iş teklifi üzerine farklı motivasyonlarla Kapadokya’ya giden ekibin hikâyesini anlatıyor.

Film, İstinyepark Renk Sineması'nda gösterimde..

alt

Dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’nin sahibi olan bu “Hitchcockvari mahkeme filmi” bir evliliğin dinamiklerini mercek altına yatıran bir psikolojik gerilim. 

Bir Düşüşün Anatomisi filmi, Karaca Sineması'nda gösterimde..

alt

Edebiyat tarihinde yazılmış en büyük trajedi olarak bilinen Shakespeare’ın King Lear’ı, prodüksiyonunu Chichester Festival Theatre’ın üstlendiği temsilinde başroldeki Ian McKellen’ın performansı ile seyirciye çarpıcı ve duygulu bir oyun sunuyor. 

King Lear filmi, 9 Kasım'da Karaca Sineması'nda..

Yeniden Sinematek / "Gece Yarısı Çanları"..

yeniden-sinematek-gece-yarisi-canlari

William Shakespeare'in yinelenen karakteri Sir John Falstaff'a ve babası Kral Henry IV'e ve Falstaff'a sadakati arasında seçim yapmak zorunda kalan Prens Hal ile olan baba-oğul ilişkisine odaklanıyor. 

Yeniden Sinematek kapsamında "Gece Yarısı Çanları" adlı film 5 Kasım 2023 tarihinde saat 19.00'da İzmir Sanat'ta, 15 Kasım 2023 tarihinde saat 20.00'da Seferihisar Kültür Merkezi'nde..

Yeniden Sinematek / "Arılar Vadisi"..

yeniden-sinematekarilar-vadisi

Yeniden Sinematek kapsamında "Arılar Vadisi" adlı film 19 Kasım 2023 tarihinde saat 19.00'da İzmir Sanat'ta.
29 Kasım 2023 tarihinde saat 20.00'da Seferihisar Kültür Merkezi'nde..

Arılar Vadisi, František Vlácil'in yönettiği 1968 yapımı Çekoslovak tarihi drama filmidir. Film, babası tarafından sıkı bir Şövalye Tarikatı'na katılmak üzere gönderilen genç bir adam olan Ondcej'i konu alıyor.

Yeniden Sinematek / " Yedinci Mühür"..

yeniden-sinematek-yedinci-muhur-8151

Yedinci Mühür, ilk planlarından itibaren kamerayı gökyüzüne çevirmesi ile metafiziğe yönelen yönetmen Ingmar Bergman'ın 3. dönem filmlerinden ilkidir. 

Yeniden Sinematek kapsamında " Yedinci Mühür" adlı film
26 Kasım 2023 tarihinde saat 19.00'da İzmir Sanat Merkezi'nde..

3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması..

3-izmir-uluslararasi-akdeniz-sinemalari-bulusmasi

3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması 8 ile 13 Kasım 2023 tarihleri arasında ücretsiz gerçekleşiyor.

18 Akdeniz ülkesinden gelen 34 film İzleyiciler ile buluşacak.

Festival çerçevesinde 13 Kasım'da, Fransız Sinemateki'nin kurucusu Henri Langlois anısına “Henri Langlois ve Sinemanın Belleği Sempozyumu” İzmir Sanat'ta gerçekleştirilecek.
3. İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması Sergisi ise 7-30 Kasım tarihleri arasında İzmir Sanat’ta ziyaret edilebilecek.

alt

Ridley Scott ile Joaquin Phoenix'i yeniden bir araya getiren film, Fransız İhtilâli sonrası çalkantılı günler yaşayan Fransa'da Napolyon'un imparatorluğa kadar yükselişini odağına alırken, Bonaparte'ın eşi Josephine ile yaşadığı evliliği de gözler önüne seriyor.

Napolyon filmi 24 Kasım'dan itibaren Folkart Cinemapink ve Urla MyCinelife'ta gösterimde.

alt

Açlık Oyunları roman serisine imza atan Suzanne Collins'in 2020 yılında yayınlanan Açlık Oyunları Kuşların ve Yılanların Şarkısı, Panem'in başına geçmesinden yıllar önce, 18 yaşındaki Coriolanus Snow'un hikayesini konu ediyor. Yakışıklı ve çekici bir genç olan Coriolanus Snow, Capitol'de gözden düşen, solmakta olan bir soyun son umududur.

Folkart Cinemapinkİstinyepark Renk Sineması, Bergama CineGama, Urla MyCinelife,  Menemen MyCinelife, Çeşme Sineması'nda gösterimde..

alt

Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!, 9 Haziran 2017'de Batman'ın Kozluk ilçesinde teröristlerin hain krizi sonucu şehit olan öğretmen Aybüke Yalçın'ın hayat hikayesini anlatıyor.

Film,  24 Kasım'dan itibaren  Folkart Cinemapink ve Urla MyCinelife'ta gösterimde..

alt

Barbara, Transit ve Undine’nin yönetmeni Christian Petzold’un son filmi, dünya prömiyerini büyük ödüle layık görüldüğü 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı. Yönetmenin doğal elementleri konu alan üçlemesinin ikinci filmi olan Kızıl Gökyüzü, 24 Kasım'dan itibaren Karaca Sineması'nda gösterimde..

alt

Film, Maşa ile Koca Ayı'nın bir düğünden yılbaşı tatiline uzanan maceralarını anlatıyor.

Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence filmi, 24 Kasım'dan itibaren Urla MyCinelife ve Folkart Cinemapink'te gösterimde..

alt

The Marvels filmi, Carol Danvers, Kamala Khan ve Monica Rambeau'nun güçlerini birleştirerek evreni kurtarmak için birlikte çalışmasını konu alıyor. 

Folkart Cinemapinkİstinyepark Renk Sineması Cinepoll Kemalpaşa Sineması, Menemen MyCinelife, Urla MyCinelife'ta gösterimde.

alt

Film, çocuk izleyicilere havacılığı ve milli teknolojiyi sevdirmek amacıyla hazırlanmıştır. Filmde, dostluğun, cesaretin ve yardımseverliğin önemi vurgulanmakta..

Aslan Hürkuş 3: Anka Adası filmi, Bornova Batı SinemasıFolkart Cinemapinkİstinyepark Renk Sineması Cinepoll Kemalpaşa Sineması, Bergama CineGama, Urla MyCinelife,  Menemen MyCinelife, Çeşme Sineması'nda gösterimde..

alt

Hayalin Kapılarını Arala: Miyazaki Gecesi! Efsanevi dünyalar, büyülü anlar ve unutulmaz hikayeler Başka Sinema'da.

Film, 25 Kasım Cumartesi saat 23.00'da Karaca Sineması'nda..

alt

Poppy ve Branch, müzik, macera ve gerçek dostlukla dolu, efsanevi bir yolculuğa çıkıyor! Trolls: World Tour, müziğin büyülü dünyası, Urla MyCinelife ve İstinyepark'ta gösterimde..