Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2019: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Pawn sacrifice= Şah mat

Pawn sacrifice= Şah mat

Yönetmen: Edward Zwick

Yapımcı: Tobey Maguire,  Gail Katz

Senaryo: Steven Knight,  Stephen J. Rivele,  Christopher Wilkinson

Oyuncular: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Michael Stuhlbarg 

Türü: Biyografik - Dram

Yapımı: 2014 - ABD

Filmin Süresi: 110 dk.

Konusu:

Soğuk Savaş döneminde geçen filmde, Bobby Fischer Amerika'nın satranç alanında görmüş olduğu en büyük yetenektir. 1972 Dünya Satranç Şampiyonası gelip çatar ve Fischer ile Rus şampiyon Boris Spassky arasındaki epik maç böylece başlamış olur. Ruslar o döneme kadar satrançı domine eden taraftır ancak ilk kez Amerika'nın satranç masasında Rusya'ya karşı galip gelmesi ihtimali doğmuştur. Bu zorlu maçın heyecanı medyanın da etkisiyle yayılmaya devam ederken Fischer tüm dünyanın ona karşı bir komplo girişiminde bulunacağı paranoyasını yaşamaya başlar...

Gerçek olaylardan uyarlanan filmde yenilmez Rus şampiyon Boris Spassky ile Amerikalı genç satranç oyuncusu Bobby Fischer'ın haftalar süren unutulmaz rekabeti konu ediliyor. Reykjavik'de geçen hikayenin başkarakterlerine Liev Schreiber ve Tobey Maguire ikilisi hayat veriyor. Steven Knight'ın senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda bulunan isim Edward Zwick.

1972 yılında İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te Sovyet Dünya Şampiyonu Boris Spassky’i yenerek Dünya Şampiyonu olan dünyanın en iyi satranç ustalarından Boby Fischer'in yaşamından yola çıkan filmde siyah beyaz eski gerçek görüntülere yer verilmesi filmi daha da etkileyici kılıyor. Hatta filmin sonunda Boby Fischer'in gerçek görüntüleri ve konuşması da yer alıyor.

Başarılı oyuculukların göze çarptığı filmde, Tobey Maguire dengesiz bir ruh halindeki deliliğin sınırındaki Bobby Fischer'i son derece iyi canlandırıyor. Spassky rolündeki Liev Schreiber de muhteşem, rolünün hakkını fazlasıyla veriyor. 

Biyografi alanında kaçırılmayacak filmlerden. İyi kurulmuş yapısı, kurgusu, doğa sahneleri, müziği ile izlemeye değer. 


 

Pawn sacrifice= Şah mat Fragman