Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2018: OpenAIRE Advance

OpenAIRE Advance

 

Açık Bilimi Güçlendirmek: OpenAIRE-Advance H2020 projesi 

İYTE Kütüphanesinin proje ortaklarından olduğu, 18 ay sürecek olan AB Projesi OpenAIRE Advance 1 Ocak 2018'de başladı. 

Avrupa Açık Bilim Bulutunun temel direği

1 Ocak 2018'de OpenAIRE, OpenAIRE-Advance projesinin başlamasıyla birlikte heyecan verici yeni bir döneme girdi. 17-19 Ocak tarihlerinde Yunanistan Atina'da gerçekleşen proje başlangıç toplantısında, OpenAIRE’in Avrupa ve dünyadaki Açık Erişim / Açık Veri zorunluluklarını destekleme misyonunun zamanında devam ettirilebilmesi için çalışmak üzere 50 ortak bir araya geldi.

OpenAIRE Advance, insan ağı ve güçlü teknik servislerden oluşan başarılı mevcut altyapıyı sürdürürken, Avrupa Açık Bilim Bulutunun (European Open Science Cloud -EOSC) güvenilir bir ayağı olarak hizmet ederek, açıklık ve şeffaflığa doğru akademik iletişim sistemini yeniden şekillendirerek Açık Bilimi Avrupa’da temel model yapmak için çalışacaktır.

OpenAIRE aşağıdaki konularda çalışacaktır:

1- Hizmetleri birleştirme ve yararlı hale getirme

OpenAIRE'nin açık bilim hizmet portföyü son kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak üzere iyileştirilecek. Araştırma zincirinde yer alan tüm paydaşları hedefleyen bir dizi yönetim paneli (dashboards) vasıtasıyla, OpenAIRE Avrupa Açık Bilim Gözlem Merkezi'ni etkin bir şekilde oluşturarak tüm araştırma çıktılarını tek parça halinde birbirine bağlayacak.

2- Pan-Avrupa Açık Bilim Yardım Masasını yetkilendirmek

OpenAIRE’in bel kemiği olan 34 Açık Erişim Masası, ulusal alanda açık bilimin önemli bir parçası haline gelecek şekilde, ulusal güçlerini arttırmak ve yerel düzeyde kapasitelerini geliştirmek için yetkilendirilecek.

3- Açık bilimin araştırma topluluklarınca kavramasını desteklemek

Üç araştırma altyapı merkezi ile (Elixir-GR, EPOS-IT, DARIAH-DE) çalışan OpenAIRE, bir hizmet yaklaşımı olan açık bilim yolu ile kilit topluluklara köprüler kuracak.

4-Bilimsel iletişim ortamında ortaya çıkan değişimleri desteklemek

Küresel ağa bağlı ve dağıtılmış açık bilim altyapı temelli olan arşivler üzerine inşa edilen OpenAIRE, yeni işlev ve yeni teknolojilerle gelecek nesil arşivlerin gelişimini destekleyecek.

5- Küresel açık bilim ağı kurma

Dünya çapında ortaklarla (Latin Amerika, Japonya, ABD, Kanada, Afrika) birlikte çalışan OpenAIRE, yasal küresel ve birlikte çalışabilir akademik ortaklıklar için politika, uygulama ve hizmetleri uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

6-Laboratuarların ötesine geçmek

Avrupa çağında 10.000 okuldan (K12) oluşan bir ağa erişebilecek OpenAIRE, akademi dışındaki bilim insanları için Açık Bilimin avantajlarından yararlanmanın temellerini oluşturacak ve OpenAIRE'i endüstriye yakınlaştırmak için Açık Yenilik programı uygulayacak.

7-Avrupa Açık Bilimi (EOSC)'nin somut bir şekilde uygulanması ve başarılı olması için EOSC-hub ile işbirliği yapmak

Önemli olarak, yarının araştırmacısının ihtiyaçlarını EOSC bağlamında kesintisiz olarak yerine getirmek için birleştirilmiş, birlikte çalışabilir bir hizmet serisi oluşturmak üzere Avrupa Açık Bilim Bulutu için hizmetleri entegre edecek ve yönetecek olan EOSC-hub projesi ile birlikte çalışacak.

 

Ocak 2015'ten bu yana devam eden İYTE Kütüphanesi'nin proje ortaklarından olduğu diğer bir AB  projesi OpenAIRE2020 Haziran 2018'de bitiyor. OpenAIRE2020 hakkında detaylı bilgi için:  http://libguides.iyte.edu.tr/openaire2020