Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2017: En Çok İzlenen Film Hakkında

En Çok İzlenen Film Hakkında

                                                                                   

The Revenant (Diriliş)

Yönetmen: Alejandro González Iñárritu


Yapımcı: Alejandro González Iñárritu, Steve Golin

Senaryo: Alejandro González Iñárritu,  Mark L. Smith

Oyuncular:
Leonardo DiCaprio,  Tom Hardy,  Domhnall Gleeson,  Will Poulter,  Lukas Haas

Film Müziği: The Revenant Main Theme

Film Müziğinin Bestecisi: Ryuichi Sakamoto, Alva Noto, Graeme Revell

Tür: Dram, Macera

Yapım yılı, ülkesi: 2015 - ABD

Süre: 151 dakika

Dil: İngilizce                                                                 

Konusu:

İskoç kökenli bir avcı olan Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) bugün Dakota adıyla bilinen bölgede gerçekleştirilen bir av gezisinde bir ayının saldırısına uğrayarak ölümcül bir şekilde yaralanır. Hayatta kalma umudu çok zayıf olan Glass, ekipte yer alan John Fitzgerald (Tom Hardy) tarafından vahşi doğada ölüme terkedilir, oğlu da öldürülür. Müthiş bir dayanma gücüyle hayatta kalmayı başaran Glass, oğlunu öldüren Fitzgerald'dan intikamını alabilmek için zorlu bir yolculuğa başlar.

Michael Punke'ın kaleme aldığı "The Revenant: A Novel of Revenge" kitabından uyarlanan "Diriliş" filmiyle, Oscar ödüllü yönetmen Alejandro González Iñárritu Amerikan tarihinin efsanevi karakterlerinden Hugh Glass’ı beyaz perdeye taşıyor. Hugh Glass'ın gerçek yaşam öyküsüne dayandırılmış olmasına rağmen, senaryo epey farklılaştırılarak destansı bir hayatta kalma mücadelesi ve intikam hikayesine dönüştürülmüş: Hugh Glass kürkleri için hayvanları avlayan bir kuruluşa çalışan deneyimli bir tuzakçıdır. Bir av ertesinde bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralanan Glass'ı, yavaşlamamak adına ekibi ölüme terk eder ve sonrasında Glass'ın hayatta kalma mücadelesi başlar.

Gerek filmin yönetmeni Alejandro González Iñárritu, gerekse görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki Oscar'lı yönetmenlerden ve o dönemin Amerika’sının doğasını ve tehlikelerini yarı belgesel tadında ancak tempoyu ve heyecanı hiç düşürmeden yansıtmayı başarmışlar. Özellikle filmin başındaki çatışma sahnesi, ayı ile boğuşma sahnesi gibi dikkat çeken sahneleriyle son derece gerçekçi olmuş, izleyiciye savaşı, doğanın zorlu koşullarını, soğuğu hissettiriyor. 

Leonardo DiCaprio ve Tom Hardy mükemmel bir oyunculuk sergilemiş. Çok fazla diyaloğun olmadığı filmde DiCaprio fiziksel performansı ile dikkat çekiyor.  

Gerçek mekanlarda ve zorlu iklim koşullarında çekilen filmde ekip ve oyuncular epey zorluk yaşamış görünüyor. Aksiyon sahneleri dışında durgun ve ağır ilerleyen film Glass'ın hayatta kalma mücadelesini bize çok iyi yansıtıyor. Muhteşem manzara, dönemsel vurgular ile belgesel tadında olmuş.

Kısaca; mükemmel görsellik, harika oyunculuk , müzikler ve kostümler de oldukça başarılı.

Aldığı Ödüller:

The Revenant (Diriliş)