Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2015: Bir Film Önerimiz

E-Bulletin

Bir Film Önerisi: Son Umut / The Water Dwiner

SON UMUT / THE WATER DWINER

Yönetmen: Russell Crowe

Yapımcı: Troy Lum, Andrew Mason, Keith Rodger

Senarist: Andrew Anastasios, Andrew Knight

Oyuncular: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan

Müzik: David Hirschfelder

Görüntü Yönetmeni: Andrew Lesnie

Ülke: Avustralya, Türkiye, ABD

Dil: İngilizce, Türkçe

Türü: Dram ve Savaş

Çıkış Tarih(ler)i: 26 Aralık 2014 (Avustralya/Türkiye)
24 Nisan 2015 (ABD)

Filmin Süresi: 111 dk.

Konusu:

Avustralyalı bir çiftçi olan Connor (Russell Crowe) üç oğlunu da Çanakkale Savaşı'na göndermiştir. Connor, Çanakkale Savaşı'nın ardından Türkiye'ye gelir ve Gelibolu'da savaşta kaybolan üç çocuğunun izini bulmak için arayışa koyulur. Arazide su bulma konusunda usta olan Connor, oğullarına ait bir iz bulabilmek için her şeyi yapacaktır. 

Connor'ın İstanbul'da başlayıp Çanakkale'ye ve oradan da ülkenin çeşitli yerlerine uzanan bu arayış yolculuğunda en büyük destekçileri, önce düşman olarak gördüğü ancak sonradan dost olduğu iki Türk subayı Hasan (Yılmaz Erdoğan) ve Cemal (Cem Yılmaz) olacaktır.

Filmde sadece bizim hikayemiz anlatılmıyor, aynı zamanda Avusturyalı acılı bir babanın 3 oğlunu ölü ya da diri bulmak için çıktığı yolculukta savaşın gerçekleriyle yüzleşiyorsunuz. Kurak arazide yer altındaki suyu​ bulma konusunda özel bir yeteneğe sahip olan Connor'ın, çocuklarının da tam olarak hangi noktada öldüğünü hissetmesi ve işaret ettiği yerde çocuklarına dair izler bulunması filme mistik bir hava katıyor. 

Önyargılı bir yaklaşımla değil de; savaşta tüm tarafların kayıplar yaşadığına vurgu yapılarak savaşa barışçıl ve eşit şartlarda yaklaşılıyor. Russell Crowe'un; filmde Avusturya'nın savaşa girme sebebini "prensip için savaştık" diye açıklaması karşısında Cem Yılmaz'ın "savaşıyorsun, ölüyorsun, hiçbir şey kazanmıyorsun, tam ticaret yapılacak milllet" cevabı ile özeleştiri de yapılıyor.

Russell Crowe ilk yönetmenlik denemesi olan "Son Umut" ile ilgili olarak verdiği röportajlarda, döneme ait bir mektuptan öğrendiği gerçek bir yaşam öyküsünden esinlendiklerini, bir Anzak  torunu olduğunu ve bu hikayeyi anlatmak istediğini söylüyor.

Farklı bir coğrafyanın kültürel ve tarihi dokusunun yansıtılması epey zor iken, çevresel, mekansal ve dönemsel olarak bu başarılmış. İstanbul’da işgal güçlerine karşı düzenlenen sokak protestoları, Kuvayi Milliye, o dönem kostümleri ve şartları başarılı bir şekilde perdeye yansıtılmış. Semboller yerinde kullanılmış ve mistik atmosfer tadında verilmiş.

Başta Russell Crowe olmak üzere oyunculuklar da son derece başarılı. Yılmaz Erdoğan filmde ağırlığını hissettiriyor ve yerinde bir performans sergiliyor. Cem Yılmaz ise canlandırdığı karaktere biraz delidoluluk, biraz şakacılık katarak, karakteri kendi oyunculuğuna uygun şekle büründürmüş.

Kocasını savaşta kaybetmiş bir Türk kadınını canlandıran Olga Kurylenko’nun yerine bir Türk oyuncu daha mı iyi olurdu diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Başarılı bir oyunculuk sergilemesine rağmen özellikle dublajın kötü olması bu düşüncenizi güçlendiriyor. 

Ödüller:

Ödül

Kategori

Aday

Sonuç

AACTA Ödülleri
 

En İyi Film

Andrew Mason

Kazandı

Troy Lum

Kazandı

Keith Rodger

Kazandı

En İyi Orijinal Senaryo

Andrew Anastasios

Adaylık

Andrew Knight

Adaylık

En İyi Erkek Oyuncu

Russell Crowe

Adaylık

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Yılmaz Erdoğan

Kazandı

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Jacqueline McKenzie

Adaylık

En İyi Kurgu

Matt Villa

Adaylık

En İyi Yapım Tasarımı

Christopher Kennedy

Adaylık

En İyi Kostüm Tasarımı

Tess Schofield

Adaylık

En İyi Görsel Efekt

David Booth

Adaylık

Prue Fletcher

Adaylık

Marc Varisco

Adaylık

Adam Paschke

Adaylık

Son Umut Fragman: