Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2014: Kütüphanemizden Haberler

İYTE Kütüphanesi'nden bir Yenilik Daha: LibX IZTECH

Virginia Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Bilgisayar Merkezi işbirliği projesi sonucunda oluşturulmaya başlanmış, dünyada 1.200 civarı üniversite tarafından kullanılan ücretsiz bir aplikasyon olan LibX'in kütüphanemiz için olan versiyonu kullanıma sunulmuştur.

LibX IZTECH'i yüklediğiniz taktirde (Firefox ve Chrome'a kurulabilmektedir)

  • Tarayıcınızda hangi sayfa açık olursa olsun, kütüphane web sitesine gelmeden; İYTE kataloğu, dergiler, IYTExplore’da tarama yapabileceksiniz.
  • Herhangi bir sayfada iken, seçeceğiniz kelimeyi veya kelime grubunu Kütüphane kataloğu ve/veya  IYTExplore’da taratabileceksiniz.
  • Uzaktan erişim için kısa yol erişim imkanı sunar
  • Popüler web sitelerini kütüphane web sitesine bağlar – Amazon gibi... (Amazonda bir kitap aradığınızda eğer o kitap kütüphanede mevcut ise, kütüphane katologunda ilgili kayda yönlendirilirsiniz)
LibX IZTECH'in kurulumu ve kullanımına ilişkin ayrıntılı bilgi için: http://libguides.iyte.edu.tr/content.php?pid=548780&sid=4519024
              

   Firefox 

   Firefox'a LibX IZTECH yüklemek için      

Chrome

Chrome'a LibX IZTECH yüklemek için

Ayrıca; http://libx.org web sitesini kampüs içinden ziyaret ettiğiniz taktirde, IP adresiniz tanınır ve İYTE için uygun olan versiyona yönlendirilirsiniz.

 

"Tez ve Makale Yazmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı" Eğitim Semineri

Üniversitemizce lisanslanarak kullanımına sunulan, tez/makale yazma, atıf yapma, referans listeleri oluşturma ve farklı dergi formatlarına göre düzenleme gibi birçok özelliğe sahip olan EndNote yazılımının etkin kullanımına yönelik olarak "Tez Yazmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı" başlıklı eğitim semineri 06 Mart 2014 tarihinde kütüphanemizde gerçekleştirildi.

EndNote Eğitim Seminer İçeriği:

  • Atıf nedir?
  • Tez ve Makalelerde bibliyografya (kaynakça) oluşturma
  • EndNote nedir?
  • Kişisel bibliyografik veritabanı oluşturma
  • Manuel veri girişi (Referans kaydı oluşturma)
  • Referans kaydı import seçenekleri (direct export, import filtreleri ve pdf import)
  • Online veritabanlarında makale arama
  • Kişisel EndNote veritabanlarını düzenleme ve yönetme (seçme, sıralama, arama, taşıma, güncelleme)
  • EndNote ile makale yazımı (atıf yapma, referans listesi oluşturma, farklı dergi formatları için düzenleme)

EndNote Nedir?
EndNote kişisel bilgi veritabanlarınızı oluşturarak, bibliyografik bilgileri (örneğin makaleleri, kitapları, dergileri, katalogları, görsel verileri vb.) saklamanıza, düzenlemenize, taramanıza ve paylaşmanıza olanak sağlayan ve makale yazım sürecinizde 5000'in üzerinde farklı bibliyografya stili ile (APA, Harvard, MLA, Turabian v.b.) atıf, şekil ve referanslarınızı düzenlemenize yardımcı olan özel bir veritabanı bibliyografya yazılımıdır.


EndNote Hakkında Ayrıntılı Bilgi: www.researchsoftware.com/eninfotr

EndNote Tanıtım Sunumu: www.researchsoftware.com/enppttr

EndNote Eğitim Dökümanları ve Videoları:
www.researchsoftware.com/trv

EndNote Türkçe Kullanma Kılavuzu:
www.researchsoftware.com/enmnltr

Elektronik Yayıncılıkta Yeni Trendler Eğitim Semineri

Springer - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi işbirliğinde; Ege ve Akdeniz Bölgesi Kütüphanecilerinin katılımıyla, elektronik yayıncılıkta yeni trendlerin, yaklaşımların ve kütüphanelerin gereksinimlerinin belirlenmesi ve yeni modellerin geliştirilmesi konularının yer aldığı seminer 14 Mart 2014 tarihinde İYTE Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

50. Kütüphane Haftası & Anlatacak Bir Hikayeniz Olmalı

50. Kütüphane haftasına özel olarak, İYTE Kütüphanesinin kullanıcılarımız için anlamı ve üniversite yaşamlarındaki önemine ilişkin "Anlatacak Bir Hikayeniz Olmalı" başlıklı kısa hikaye yarışması düzenledik. Toplam 8 hikayenin katıldığı yarışmanın sonuçları; 50. Kütüphane Haftası kutlamaları çerçevesinde İYTE Kütüphanesi olarak 3 Nisan Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz etkinlikte açıklanarak, dereceye girenlere ödülleri verildi.


Etkinliğimizde ayrıca; İYTE Girişim Topluluğu ve Düşün Taşın Derneği ile beraber "Nerelerde Kitap Okunmaz" başlıklı fotoğraf sergisi yer aldı ve Düşün Taşın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selim Çavuş "Girişimcilikte Sosyal Medyanın Önemi" isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Öğrencilerimizin hazırladığı müzik dinletisi programa ayrı bir renk katarken, program sonunda "toplu kitap okuma etkinliği" gerçekleştirildi.
 

Etkinliğimiz ile ilgili ayrıntılara; sunumlara, fotoğraflara, yarışmamıza katılan hikayelere, videolara ve afişlere aşağıdaki link aracılığıyla ulaşabilirsiniz:

 

TÜİK Veri Tabanlarına Erişim ve Veri Araştırma Merkezinin Kullanımı Eğitimi


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 28 Mart 2014 tarihinde Kütüphane Gösteri Merkezi'nde “TÜİK Veri Tabanlarına Erişim ve Veri Araştırma Merkezinin Kullanımı” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda; gerek akademisyenlerimizin gerekse yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin, TÜİK tarafından oluşturulmuş verilere en efektif biçimde nasıl erişebilecekleri ve istedikleri verilere ulaşmak için nelere dikkat etmeleri gerekiği hususlarında bilgiler verildi.