 |
İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanlığı’nın İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne geçmesinin ardından; Kütüphanelerce yapılacak çalışmaların belirlenmesi amacıyla, Kütüphane Yöneticileri Toplantısı’nın ilki 10 Aralık 2012 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. İzmir Üniversiteleri Platformu üyesi tüm üniversite kütüphane yöneticilerinin katıldığı toplantıda bilgi paylaşımında bulunularak, ortak neler yapılabileceği konuları üzerinde duruldu. |
İzmir Üniversiteleri Kütüphaneleri portalı oluşturulması projesi kapsamında; üniversitelerin abone oldukları ve satın aldıkları veritabanlarının tek bir ara yüzden görülebilmesi konusunda, İYTE Kütüphanesi tarafından önceden yapılmış olan çalışma paylaşıldı. Söz konusu çalışmanın İzmir Üniversiteleri Platformu Kütüphane Yöneticilerine gönderilmesi ve her bir kütüphane tarafından kendilerine ait veritabanları listesinin kontrolünün yapılarak, 2013 yılı verilerine göre güncellenmesi kararı alındı. Kütüphane kataloglarının ortak taranması projesi üzerinde durularak, en kısa zamanda hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

İzmir Üniversiteleri arasında daha hızlı ödünç verme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için neler yapılabileceği konuları üzerinde duruldu. Diğer üniversitelerin kütüphanelerinden kitap ödünç alınabilmesine ilişkin olarak; İzmir’deki Üniversite Kütüphaneleri arasında sadece akademisyenleri kapsayan mevcut işbirliği protokolü kapsamının, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de içerecek şekilde genişletilmesi kararı alındı.
İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal’ın Çeşme Altınyunus’ta gerçekleştirilen İzmir Üniversiteleri Platformu toplantısında yapmış olduğu “Bilimsel Yayın Çıktı Analizi ve Simülasyonu” isimli sunumu katılımcılarla paylaşılarak, görüş alış verişinde bulunuldu.
Gürdal ayrıca, açık erişim çalışmaları kapsamında OpenAireplus isimli projenin katılımcı üyelerinden olduklarını belirterek proje ile ilgili bilgi verdi ve proje ile ilgili beklentileri, yapılması gerekenleri anlattı. Projedeki misyonlarının OpenAire ile uyumlu arşiv sayısını arttırmak ve farkındalık yaratmak olduğunu belirten Gürdal, İzmir Üniversiteleri olarak "öncü olma, açık erişim arşivi kurma ve mevcut açık erişim arşivlerini OpenAire ile uyumlu hale getirme" çağrısında bulundu.