Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2009: Yardım Masası

Yardım Masası

Toplu Tarama Nedir?
Nasıl Faydalanabilirim?      

- Tek bir arayüz ile kütüphanemizin sahip olduğu elektronik kaynakları aynı anda arama ve gelen sonuçları aynı anda görüntüleme olanağı sunan bir servistir.  Kullanımı kolay arama araçları ve kolay anlaşılır arama sonuç sayfaları sunar. Kütüphane web sitemizde “Toplu Tarama” linkinden ulaşabilirsiniz. Arayüzü “Türkçe” veya “İngilizce” olarak kullanabilirsiniz.

Aramayı Başlatmak: 
Aramayı başlatmak için aşağıdaki seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz:
-“Basit” ya da “Gelişmiş Arama” arasında seçim yapmak
-“Konu başlığına” ya da “veritabanına” göre arama yapmak
- Hangi kaynakların içinde arama yapılacağını seçmek
- Bir arama yürütmeye başlatmak

Basit Arama & Gelişmiş Arama:

“Basit Arama Sayfası”, aramalarınızı başlatmak için kullanabileceğiniz basit bir arama kutucuğunu içermektedir.

“Gelişmiş Arama Sayfası”, özelleştirilmiş bir arama başlatmak için kullanılabilecek dört arama kutucuğu içermektedir. Boole bağlaçlarını kullanarak arama yürütmezi ve “Makale Adı”, “Yazar”, “Tam Metin”, “Anahtar Kelime”, “Konu”, “Özet”, “ISBN”, “ISSN”, “Herhangi biri” ve “Yıl” gibi belirli meta-verilere göre arama yapabilmenizi sağlayan gelişmiş bir arama aracıdır. Her kaynak, bu arama türlerinin hepsini desteklemeyebilir. Bu durumda karşınıza “Search type(s) not supported (Desteklenmeyen Arama Türü)” mesajı çıkacaktır.

Basit ve Gelişmiş Arama türlerinin her ikisinde de, kelime grubu araması ve  Boole bağlaçları desteklenmektedir: and, or, not (and not bağlacı, not bağlacının eşanlamlısı olarak kullanılmaktadır.)

Konu Başlığına ya da Veritabanına Göre Arama Yapmak:

Basit ve Gelişmiş Arama türlerinin her ikisi de, “Konuya Göre Arama” ya da “Veritabanına Göre Arama” seçeneklerini sunmaktadır. Arama yaparken istediğiniz konu başlıklarını veya veritabanlarını seçebilir ya da bütün koleksiyonu seçmek için “Tümünü Seç” kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.
 

Belirli konu başlığı kategorileri içinde arama yaptığınızda, karşınıza çıkacak sonuçlar, aradığınız konu ile daha ilgili sonuçlar olacaktır. Herhangi bir konu baslığına tıkladığınızda, o konudaki veritabanlarının listesi gelir ve orada da istediğiniz veritabanlarını seçebilirsiniz. Bir veritabanı, birden çok konu başlığını kapsayabilmekte ve sınırsız bir hiyerarşi desteklenmektedir.

Dinamik Kaynak Görüntüleme:
Yapılan arama yürütülürken, her kaynağın arama durumunu gösteren “Dinamik Kaynak Görüntüleme” kutucuğu görülecektir.

Bütün arama sonuçlarıyla ilgili olarak güncelleme bilgileri sunar ve  eğer bir arama başarısız olursa, hata mesajı iletir. Dinamik kaynak görüntüleme aracılığıyla, arama sonucunu ilk sunan kaynakların hangileri olduğunu görebilir ve arama devam ederken, gelen sonuçları  incelemeye başlayabilirsiniz. Bir kaynağın aranması bittiğinde, kaynağın adı link seklinde görüntülenir ve bu linkin üzerine tıklayarak sonuç sayfasını görebilirsiniz. Arama tamamlandığında, arama sonuç sayfası görüntülenecektir.

Arama sonuçları sayfasının başlığı; “Özet Göster”, “Özet Gizle”, “Sırala”, “Süz” araçlarını içermesinin yanı sıra, arama sonuçlarını ve kaç sonuca ulaşıldığını da görüntülemektedir.

Özet Göster-Özet Gizle:

Arama özetini göstermek ya da gizlemek için bu linkleri kullanabilirsiniz. “Arama Sonucu Özeti”ndeki Kaynak Sağlayıcı ya da Veritabanına tıklayarak, o kaynağın içinde bulunan arama sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz. Yani kaynağa göre filtreleyebilirsiniz. Ayrıca, bir kaynak adının solundaki artı ya da eksi işaretine tıklayarak, alt bilgileri gizleyebilir ya da gösterebilirsiniz. Arama Sonucu Özetinin gizlenmesi “Özet Gizle” esas sonuçların görüntülenmesi için ekranda daha fazla yer bırakacaktır.

Sırala:
Arama sonuçlarını tarihe, makale adına, yazar adına ya da kaynağa göre sıralayabilirsiniz.

 

Süz:
Arama sonuçlarınızı sadece tam metin içeriğe link veren arama sonuçlarını görüntüleyecek şekilde sınırlandırmanızı sağlar.

Filtreleri Ortadan Kaldır:
Arama sonuçlarına uyguladığınız kümeleme filtrelerini kaldırmanızı sağlar. Böylece, arama sonuçlarınızı, orijinal sıralamasıyla görüntüleyebilirsiniz.

Gelen sonuç sayfasının üst kısmında “Aramayı Daralt”, “Yeni Arama Yürüt” ve “Kümelenmiş Sonuçlar” için araçlar görüntülenmektedir.

Aramayı Daralt - Yeni Arama: Bazı değişiklikler gerçekleştirmek için “Aramayı Daralt” ile ilk arama sayfanıza geri dönebilir ya da “Yeni Arama”  ile boş bir arama sayfası açabilirsiniz.

Kümelenmiş Sonuçlar:

Arama sonuçlarınızı, kolayca incelenebilir kategorilere bölen kümeleme aracıdır. Kümelenmiş arama sonuçlarını; konu baslığına, yayınlama tarihine, dergi ya da yazar adına göre gruplanmış olarak görüntüleyebilirsiniz. Seçtiğiniz kategorinin içinde gruplanmış arama sonuçlarını görüntülemek için, kümelenmiş sonuç linklerinden herhangi birinin üzerine tıklayabilirsiniz. Bütün linklerin yanında, o kategorinin kaç arama sonucu içerdiğini gösteren bir sayı bulunmaktadır.

Kayıtları Başka Programlara Aktarmak:

Gelen arama sonuçlarından aktarmak istediğiniz kayıtların yanında bulunan kutucukları ya da gelen tüm sonuçları aktarmak istiyorsanız  “Tüm Kayıtları Seç” in yanındaki kutucuğu işaretleyerek “e-mail” veya “Dışa Aktar/Kaydet” linkleri yardımı ile aktarma işlemlerini yapabilirsiniz. Doğrudan “Refworks”e aktarım, “Endnote”, “Procite” vb. programlara aktarım, “HTML formatında” aktarım ve “Düz Metin formatında” aktarım imkânları sunulmaktadır.

Navigasyon ve Daha Fazla Sonuca Erişmek:

Arama sonuçları, her sayfada 25’er bibliyografik künye içermektedir. Diğer arama sonucu sayfasına gitmek için sayfa numaralarının üzerine tıklayabilir ya da sıradaki diğer on sayfalık seti görebilmek icin “<”  “>” işaretlerini kullanabilirsiniz. 

Kaynak Sağlayıcıları, her aramanın sonucunda sadece belli sayıda arama sonucu verebilecek şekilde sınırlandırılmıştır. Yapılan arama sonucunda, bir veritabanın içinde 1000 adet ilgili kaynak bulunabilir ama Kaynak Sağlayıcının sınırlamaları nedeniyle tarama yapılırken bunların sadece 50 tanesi görüntülenebilir. Kaynak Sağlayıcının bulduğu ama görüntülemediği sonuçları görüntülemek için gelen sonuçların son sayfasında görünen “Daha Fazla Sonuç Bul” linkini kullanmanız gerekmektedir.

Özet Bilgilerinin Görüntülenmesi:
Bazı arama sonuçları, metnin içeriğini özetleyen bilgiler içermektedir. Bu seçeneğe sahip olduğunuz zaman, makalenin altında özet bilgilerini saklamak ya da görüntülemek için kullanabileceğiniz “Özet Göster” linkini görebilir, özet bilgisini görüntüleyebilirsiniz. “Özet Gizle” linkini kullanarak bu bilgiyi tekrar saklayabilirsiniz. Bütün kaynak sağlayıcılar özet bilgi sunmadığından karşılaştığınız her arama sonucu, özet bilgisi içermeyebilir.

Birden Fazla Görüntülenen (De-duplicated) Arama Sonuçları:

Bir arama yapıldığında, bazı arama sonuçları birden fazla görüntülenebilmektedir. Bir aramada, böyle bir durumla karşılaşıldığında, bu kayıtlardan sadece bir tanesi diğer kayıtlara giden linkler içerecektir. “Çoklu Kayıt” linkine tıklayarak,  bu arama sonuçlarının hepsini birden görüntüleyebilirsiniz.

Birden Fazla Görüntülenen Arama Sonuçları yönetilirken; tarih, makale adı, ISSN numarası, dergi sayısı, yayın adı karşılaştırılmaktadır. Eğer bu meta-veri öğelerinden bir tanesi bile diğer kayıtlara göre farklılık göstermekteyse, o kaydın diğer kayıtlarla aynı olmadığı kabul edilmekte ve ayrı olarak görüntülenmektedir.