Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2010 : Yardım Masası

Yardım Masası

Kopya Tespiti ve Engellenmesi                                                                        

Gerek bilgi kalitesini düşürmesi gerekse de bilgi üretenlerin haklarının çiğnenmesi dolayısıyla kopyacılık (intihal) ciddi sonuçlar doğurmaktadır. İnternet aracılığıyla her türlü bilgiye ulaşılabilmesi ve bilgi dağıtımının artmasıyla birlikte, kopyacılığın tespit edilmesi konusunda da zorluklar yaşanmaktadır. Tüm bu nedenlerle üretilen yazılım programlarından biri olan URKUND, 2000 yılında İsveç’te akademisyenler tarafından geliştirilmiş ve bugün 300’den fazla üniversitede aktif olarak kullanılmaktadır. Birçok formatta dosyanın otomatik olarak taranıp içerisindeki kopya içeriklerin tespit edilebilmesinin yanısıra aynı zamanda hocaların rahatlıkla kullanabileceği bir online sınıf yönetim sistemidir. Urkund başta Avrupa olmak üzere Amerika, Asya ve Orta Doğu’da kullanılmaktadır.

Programın Amacı:
•    Kopyacılığa teşebbüsü engellemek, olası girişimlerde akademisyenler için objektif analiz raporu çıkarmak…
•    Öğrencilerin kolay yolları kullanmasını engellemek, araştırmayı özendirmek…
•    Eşit değerlendirme ile soru işaretlerini gidermek…

Nasıl Kullanacaksınız?
Urkund'u kullanmak isteyen kullanıcılarımızın library@iyte.edu.tr adresine mail atmalarının ardından, kendilerine bir hesap oluşturulacak ve sistem tarafından otomatik olarak kullanıcı adı ve şifreleri e-mail adreslerine gönderilecektir. https://secure.urkund.com/user/login.aspx adresinden;

Kullanıcı adı ve şifreniz ile programa giriş yapınız.

İlk gelen “Settings” sayfasından Edit’e tıklayarak, şifrenizi değiştirebilir, gerçekleştirmek istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

- Sayfada kabul edilen karakterler şunlardır; harfler (Türkçe karakterler hariç), rakamlar, tire, altçizgi, nokta.
- Kullanıcı adınız ve şifreniz en az 6 karakterden oluşmalıdır.
- Doldurduğunuz kısımlarda bir yanlışlık olduğunda sistem verileri kaydetmeyecek ve kırmızı bir açıklama ile düzeltmeleri gösterecektir.

Not: Kullanıcı adınızı veya şifrenizi unuttuğunuz takdirde Urkund Log-in sayfasından (https://secure.urkund.com/user/login.aspx) “Lost your account username and password” kısmına tıklayabilirsiniz. Açılan sayfadaki formda kişisel mail adresinizi yazdığınızda kullanıcı bilgileriniz mailinize tekrar gönderilecektir.

Üst menüde yer alan “Search” butonuna tıklayarak, gelen sayfada File’ı seçip dosyayı yükleyebileceğiniz gibi Text’i seçerek de kopyala-yapıştır yöntemi ile incelenmesini istediğiniz metni sisteme yükleyebilirsiniz.


Dosyayı sisteme yüklemenizin ardından sistem tarafından gönderilen maildeki linke tıklayınız.

Linke tıkladığınızda gelen sayfada “E-mail adresi”, “İsim”, “Soyad”, “Ders”, “Telefon”  bilgilerinizi doldurarak veya yazılı ise kontrol ederek “Kullanıma Hazır” butonuna tıkladıktan sonra 24 saat içinde sonuçlar mail adresinize gelecektir.

Sisteme yukarıda anlatıldığı şekilde dosyaları kendiniz yükleyebileceğiniz gibi, e-mail yoluyla öğrencilerinizin de ödevlerini sisteme göndermelerini sağlayabilirsiniz.
Bunun için:

Üst menüde yer alan “List” butonuna tıklayarak gelen sayfada “Yeni” ye tıklayarak “Ders”, “Kod”, “Ödevin Son Teslim Tarihi – Saati” ve diğer ayrıntıları belirttikten sonra “Kaydet” butonuna tıklayarak “Ders” klasörü oluşturun.

 


Öğrencilerinizi dokümanları göndereceği mail adresiniz hakkında (örn: gonulkafali.iyte@analysis.urkund.com) ve eğer ödevler için son teslim tarihi belirlemiş iseniz, bu konuda öğrencilerinizi bilgilendirin. Ödevlerin formatları “.doc, .docx, .sxw, .pdf, .txt, .rtf, .html, .htm, .wps, .odt” olabilir. Öğrencinin ödevlerinin açtığınız ders klasörüne düşmesi için mailin konusu kısmında, köseli parantez içerisinde dersin adını (Örnek: [Math101]) yazmaları yeterlidir.
 

Öğrencilerin ödevlerini eğitmenin Urkund mail adresine ekli olarak göndermesi gerekmektedir.

Ödevlerin Urkund’a ulaşmasının ardından öğrencilere bilgilendirme maili gönderilir.

Urkund’a ulaşan doküman internetten, akademik kaynaklardan ve Urkund’un arşivinden en fazla 24 saat içerisinde (süre, dokümanın uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir) analiz edilir. Analiz sonucu eğitmene mail ile bildirilir. Eğitmen mailde gönderilen linki kullanarak ya da sisteme giriş yaparak analiz raporuna ulaşabilir.

Ödevler için belirlenmiş son teslim tarihi geçmeden önce veya geçtikten sonra, Urkund hesabına giriş yaparak değerlendirme sonuçlarına ulaşabilir.

Eğitmen, web tabanlı Urkund hesabını kullanarak tüm analizlerin sonuçlarını ayrıntılı olarak inceleyebilir.