Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2010 : Röportajlar

Röportajlar

ERSİN YAVUZ


Mühendislik Fakültesi
Kimya Mühendisliği Bölümü
4. Sınıf Öğrencisi

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Merhabalar, ben okulumuz Kimya Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi Ersin.

- 2010 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla kitap ödünç alan lisans öğrencimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi
öğrenebilir miyiz?

- Bu sevindirici bir şey tabii ki, bunun en büyük etkenlerinden biri de geçen dönemden istediğim kitapların alınmış olmasıdır diyebilirim. Fakat aslına bakarsanız söylemeden edemeyeceğim, üzüldüğüm bir tarafı da var benim açımdan; yarım kalan, bitiremediğim kitapları hatırladım bu röportaj ile birlikte. Yani şöyle diyebiliriz aslında; ben en çok kitap okumaya çalışan kişi olmuşum bu dönemde.  Bu genelde yapmadığım bir şeydir, severek okuyunca ne olursa olsun bitirir kişi o kitabı… dostu yapar. Fakat yoğun bir yıl geçirdim, her açıdan, o yüzden bitiremediğim kitaplardan özür dilemek istiyorum bu bülten aracılığıyla.

- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- İlkokuldayken ufak küçücük bir kitaplığımız vardı okulda. Zaten topu topu 24 kişiydik birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar. Erzincan'da bir köy okulu düşünün. Benim ilk kütüphanem o zamanlar boyumu aşan o dolaptır ve hemen yanına yapıştırılmış bir okuma listesi vardı, kim hangi kitabı alırsa listeye ismi yazılırdı. Şimdi de elektronik olarak sayılıyor işte. Şartlar değişse de umarım okuma isteğim hiç azalmaz. Büyüdüğüm kent İstanbul'da da kimi kütüphaneler sadece içerisindeki bilgiyle değil tarihi yapısı ile de çok önemliler ve güzeller. Büyüleyici olabiliyorlar hatta. Kısacası hep huzur veren bir yer olarak bilir, sever ve öyle kalsın isterim kütüphanenin benim hatırımda.

- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Bence şuan İYTE'nin en güzel olanağı kütüphanesi. Özellikle; zor ve yalın bir üniversite hayatına sahip olduğumuzu düşünürsek kütüphanenin bu yönüyle hep ön planda olacağını zannediyorum. Zira yıllardır yapımı beklenen spor kompleksi, öğrenci çarşısı, havuz gibi bizlere sunulabilecek ders dışı aktivitelerin gerçekleşmesine daha çok var gibi görünüyor.

Türkçe yayınlara, daha doğrusu edebi yönden biraz daha fazla olanağa, yayına, kitaba sahip olabilirsek o zaman çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Sunduğu ders çalışma şartları ve diğer olanaklarıyla da bulunmaz bir nimet bizler için. Ayrıca kendisine sunulan ortak etkinlik isteklerine de mümkün olduğunca olumlu yaklaşan zihniyetteki idari kadrosu da kütüphanenin artılarından birisidir bence. 

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- Sanırım multimedya seçeneği diyebilirim. Bir de zorunlu bir işim yoksa yapılan diğer etkinlik, film gösterimi, söyleşi ve panellere de katılmaya çalıştım yıl içerisinde. Çok az katılım olması umarım sizin etkinlik gerçekleştirme isteğinizi ve çabanızı baltalamaz. Giderek artar kütüphanenin etkinlik afişleri kantin ve panolarda.

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Bilirsiniz çoğu üniversite  mezuniyetinden sonra da kişiye okulun çeşitli alanlarında hizmet vermeyi, olanaklardan yararlanmasını sağlamakta. Şu an yok diye biliyorum, eğer takibi iyi yapılabilecekse kütüphanemiz de, mezunlarına sonrasında da yararlanma fırsatı sunabilir mesela. Yine birkaç topluluktan da beslenerek, imece usulü yazar ve şair davetleri gerçekleştirilebilir. Söyleşiler dışında şiir günleri ya da kitap kritiği yapılabilir. Bir de okulumuz radyo yayın topluluğu Radiohightech'in kütüphaneye taşınma konusu gündeme gelmiş fakat yapılamamıştı, mevcut yerinde 18:00'dan sonra yayın yapılamamakta, eğer görüşmeleri bu bülten vasıtasıyla tekrar başlatıp radyomuz için bir yer ayarlayabilirsek kütüphanenin akşamları 22:45'te kapanıyor olması bir anlam daha kazanır, isteyen kişiler sadece bir-iki saatlik ders arasında değil, akşam yayını da yapmış olur. Umarım artık birileri toplulukların aslında hiç de zor olmayan bu gibi isteklerini bir kez daha gözden geçirip bu yapılacak olanların birey değil okul adına yapılacak işler olduğunun farkına varır. Görev bilincini hatırlar. Bu konuyu bir yana bırakırsak, son olarak yapılan kitap ve multimeyda isteklerinin alımında Türkçe ya da en azından teknik ve ders kitabı dışındaki yayınların alımına öncelik verildiğini sanıyorum, hala daha roman, klasikler vb. alanda kütüphanemizin yetersiz olduğunu düşünüyorum fakat bu bende bir umutsuzluk durumu yaratmıyor, tersine bize sunulan istek yapabilme fırsatını daha çok kullanmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bir nevi biz inşaa ediyoruz bizden sonrakilere kalacak raflarımızı.

Biraz da olmayacak duaya amin deyip şunu sunayım aklıma gelmişken, yerleşim  planı olarak sanki kütüphane kampüse sırt dönmüş durumda. Yani giriş kısmının öğrenci akışına ters olması bence ironik. SKS tarafına bakan kapıya da turnike ve güvenlik sistemi konabilir. Bir de çatı kısmına kafeterya tarzı bir yer düşünülebilir, açık ortam yaratılmış olur böylece kütüphane içerisinde.

Röportajlar

SERPİL GÜNGÖR    


Fen Fakültesi
Matematik Bölümü
Araştırma Görevlisi

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Merhaba… Matematik Bölümü Doktora öğrencisiyim. 2005 yılından bu yana İYTE’de araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım.

- 2010 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla kitap ödünç alan akademik personelimizden birisiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi
öğrenebilir miyiz?

- Duyunca yüzümde tebessüm oluştu tabi, sevindirici bir durum. Kitap okumayı çok seviyorum.

- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Kütüphaneler bulunmaktan en çok zevk aldığım yerlerden biri. Birçok kitabı bir arada görmek, onları karıştırmak, okurken kitapların içinde kaybolup gitmek harika bir duygu. Bazen kütüphanelerde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.

- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Kütüphanemiz fiziksel olarak iyi özelliklere sahip. Ders çalışmak veya kitap okumak için gerekli olan bütün olanaklar var. Aydınlık, sessiz ve temiz masaları olan bir kütüphane. Tam olması gerektiği gibi.  Ayrıca kütüphane içinde kantin ve kırtasiyenin olması kütüphane kullanıcılarına kolaylık sağlıyor. Kütüphanenin sahip olduğu kaynaklara gelince ben aradığım kitapları çoğunlukla bulabiliyorum. Bulamadıklarımı da kitap istek formları ile isteyebiliyorum. 

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- DVD ödünç almak. Bir de fırsat buldukça dergileri okuyabiliyorum. 

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Okuma kitaplarının sayısı arttırılabilir. Teşekkür ediyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.