Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2011: Yenilikler

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı


Bilim, Teknoloji, Sanat, Sosyal Bilimler, Dil konularında; ansiklopedi, sözlük, bibliyografi, biyografi gibi çesitli online referans kaynaklarını içeren Credo
Reference'dan 100 başlığa 2011 yılında abone olunmuştur.

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı


Türkiye’de yayınlanmış süreli yayınlar başta olmak üzere, birçok Türkce bilgi kaynağına tam metin erişim imkânı sağlayan Pecya Türkce Dijital Bilgi Platformu'nda yer alan aşağıdaki koleksiyonlara 2011 yılında abone olunmuştur.


Abone Olunan Dergiler:
- Akademik Araştırmalar Dergisi
- Akbaba Karikatür Gazetesi
- Artist Actual Dergisi II
- Artist Modern Dergisi II
- Babıali Magazin Dergisi
- Bilim ve Gelecek Dergisi
- Bilim ve Ütopya Dergisi II
- Doğu Batı Dergisi
- Düşünen Siyaset Dergisi
- Express Dergisi
- Folklor Edebiyat Dergisi
- Genç Gelişim Dergisi
- Hece Dergisi
- İnsancıl Dergisi
- Kebikeç Dergisi
- Tiyatro Tiyatro Dergisi
-Türk Kültürü - Türk Kültürü Dergisi
- Varlık Dergisi
- Yerleşke Dergisi

Pecya Türkce Dijital Bilgi Platformu'na aboneliğimiz dolayısıyla platformda yer alan ücretsiz başlıklı yayınlara da erişim imkânımız vardır. Ekranın sol üst köşesinde yer alan "Kütüphanem" başlığına tıklayarak erişebildiğimiz yayın listesini toplu olarak görebilirsiniz.

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında dergileri içeren Scientific.Net Materials Science and Engineering veritabanına 2011 yılında abone olunmuştur.

Scientific.Net'de Yer Alan Dergiler:
• Materials Science Forum (32 volumes in 2011)
• Key Engineering Materials (30 volumes in 2011)
• Solid State Phenomena (12 volumes in 2011)
• Defect and Diffusion Forum (12 volumes in 2011)
• Applied Mechanics and Materials (20-30 volumes in 2011)
• Advanced Materials Research (30-40 volumes in 2011)
• Advances in Science and Technology (every two years 8-15 volumes)
• Journal of Nano Research (4 volumes in 2011)
• Journal of Biomimetics, Biomaterials, and Tissue Engineering (4 volumes in 2011)
• Journal of Metastable and Nanocrystalline Materials
• International Journal of Engineering Research in Africa (4 volumes in 2011)

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı


Hukuk Programları Ltd. Şti.'ne ait internet tabanlı "Hukuk Portalı" projesi olan HukukTürk, veritabanında; Yargıtay Kararları, Danıştay Kararları, Anayasa
Mahkemesi Kararları, A.İ.H.M. Türkiye Kararları, T.C. Mevzuatı, Dilekçeler / Sözleşmeler, T.C. Mevzuat Grupları, Türk Hukuk Bibliyografyası, T.C. Resmi Gazete, Yeni ve Değişen Mevzuat, Kanun Tasarıları yer almaktadır.

SUMMON

Her türlü yenilik ve gelişimin öncüsü olan İYTE Kütüphanesi; bilgi tarama teknolojisinin en son örneği olan SUMMON’a abone olarak hizmete sunmuştur.

SUMMON ile bütün kütüphane katalogumuz, abone olduğumuz veritabanları ve elektronik dergiler aynı anda taranabilmekte ve sonuçlar analiz edilerek, çok hızlı bir biçimde çeşitli seçeneklerle sunulmaktadır.

Summon Hizmeti Başlıca Özellikleri:

• Summon sayesinde hızlı ve etkin bir şekilde abone olduğumuz dergilerin, ekitapların, tezlerin, gazetelerin içeriklerinde ve katalog kayıtlarımızda
aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
• Summon sahip olduğu geniş indeksi ve güçlü arama motoru teknolojisi ile ihtiyaç duyduğunuz sonuçları hızlı bir şekilde görüntüler.
• Sadece kurum içinden yapılan aramalarda geçerli olmak üzere makalelere ait Cited bilgileri Summon içerisinden de sunulmaktadır. (Web of Science’a
erişimimiz olmasından dolayı.)
• Veritabanı önerme özelliği sayesinde, özel bir konuda arama yapıyorsanız ve o konuda bir veritabanına aboneliğimiz varsa o veritabanına yönlendirmektedir.

İYTE Digital Library

Teknoloji Lideri İYTE Kütüphanesi 7/24 dijital kütüphanesini hizmete açtı…

Kütüphanemiz koleksiyonunu geliştirmek üzere elektronik kitap, sesli kitap, müzik ve video sağlama hizmeti sunan ve dünyanın en büyük dijital medya sağlayıcılarından biri olan OverDrive servisi partneri olarak seçmiştir. OverDrive 1.000 üzerinde sağlayıcıdan edindiği yaklaşık 300.000’in üzerinde dijital kaynağı ekitap, sesli kitap, video ve müzik türlerinde sunmaktadır.

Bu servis aracılığıyla üniversitemiz 7 gün 24 saat dijital kütüphane hizmetine sahip olmuştur. Seçmiş olduğumuz bütün dosya türleri tek bir dijital medya sağlayıcı platform http://iyte.lib.overdrive.com üzerinden sunulmaktadır. Web sitesi üzerinden TC kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak kütüphanemiz tarafından seçilmiş olan yayınları ödünç alabilirsiniz.

“İYTE Digital Library” adını verdiğimiz bu hizmetimiz, kullanıcılarımıza eğitim ve özel ilgi alanları konusundaki kaynakları dijital ve ilgi çekici bir biçimde sunmakta, kütüphane –kullanıcı ilişkisinin gelişerek farklılaşmasını sağlamaktadır. Çünkü bu platform, günümüz hızlı ve yoğun yaşam temposunda kolay kullanılabilme imkânı sunan dosya türleri içermektedir. Cep telefonlarınıza ya da cep bilgisayarlarınıza bu kaynakları yükleyip kullanabilirsiniz. Sesli kitapları MP3 çalarlara yükleyerek; seyahat ederken, spor yaparken vs. dinleyebilirsiniz. Özellikle sesli kitapların, yabancı dil öğrenimini kolaylaştıracağına, kelime bilgisini arttıracağına ve telaffuzunuzu geliştirmeye yardımcı olacağına inanıyoruz.

Kütüphane web sitemiz ana sayfası üzerinden bu servisi kullanabilirsiniz.

İYTE Subject Guides (LibGuides)

Teknoloji lideri İYTE kütüphanesinden bir yenilik daha…

Web 2.0 bilgi paylaşım sistemi olan ve dünyada 1800 civarı kütüphane tarafından kullanılan LibGuides ile hazırlanmış, farklı konu alanlarına yönelik rehberlik hizmeti olan İYTE Subject Guides kullanıma sunulmuştur.

Her bir bölüm için ayrı ayrı hazırlanmış rehberler aracılığıyla; bölümünüzle ilgili tüm kütüphane kaynaklarını (veritabanları, basılı ve elektronik kitaplar, dergiler, tezler, referans kaynakları vs…) toplu bir şekilde görebilir, bölümünüze özel olarak hazırlanmış yararlı linklere ulaşabilirsiniz.

Araştırmalarınızda başlangıç noktası olacak olan konu rehberleri; sizlerden gelecek görüş ve öneriler de dikkate alınarak içerik bakımından zenginleştirilmeye ve yeni konu başlıkları eklenmeye devam edecektir.

Hazır Olan Konu Rehberleri:
Architecture
Chemical Engineering
Civil Engineering
Computer Engineering
Electrical & Electronics Engineering
Food Engineering
Mechanical Engineering
Chemistry
Mathematics
Molecular Biology and Genetics
Physics

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı

Kopya tespiti ve engellenmesini sağlamak amacıyla internet tabanlı bir servis olarak geliştirilen URKUND'a 2011 yılında abone olunmuştur.

Kopyacılık yeni bir sorun olmamasına karşın, her türlü bilginin internet üzerinden dağıtımının giderek artması, sorunun tespiti konusunda zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Kopyacılığın önlenememesi; bilgi kalitesini düşürürken, bilgi üretenlerin haklarının korunmaması nedeniyle bilgi üretiminin azalmasına sebep olur. Bu sorunun önüne geçebilmek için çeşitli yazılımlar üretilmektedir. 2000 yılında İsveç’te akademisyenler tarafından geliştirilen ve bugün 300’den fazla üniversitede aktif olarak kullanılan URKUND ile birçok formatta dosya otomatik olarak taranıp içerisindeki kopya içerikler tespit edilebilmektedir. URKUND, bir kopya takip sistemi olmasının yanı sıra aynı zamanda hocaların rahatlıkla kullanabileceği bir online sınıf yönetim sistemidir.

Günümüzde Urkund başta Avrupa olmak üzere Amerika, Asya ve Orta Doğu’da kullanılmaktadır.

Urkund’un Amacı
• Kopyacılığa teşebbüsü engellemek, olası girişimlerde akademisyenler için objektif analiz raporu çıkarmak!
• Öğrencilerin kolay yolları kullanmasını engellemek, araştırmayı özendirme…
• Eşit değerlendirme ile soru işaretlerini giderme…

Urkund’un Çalışma Prensibi
• Öğrenciler hazırladıkları dokümanları Urkund sistemine e-mail yoluyla gönderirler.
• Dokümanlar internetten, akademik yayınlardan ve Urkund’un milyonlarca belgeden oluşan arşivinden analiz edilir.
• Analiz sonucu eğitmenin tercihine göre web tabanlı ara yüze ve/veya e-posta ile iletilir.

Urkund'u kullanmak isteyen kullanıcılarımızın library@iyte.edu.tr adresine mail atmalarının ardından, kendilerine bir hesap oluşturulmakta ve sistem
tarafından kullanıcı adı ve şifreleri e-mail adreslerine gönderilmektedir.

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı


19. ve 20. yüzyıl başlarının güzel ve dekoratif sanat dergilerinin tam metinlerini içeren ReVIEV veritabanının yanısıra 2010 yılında abonesi olduğumuz "Design Abstracts Retrospective (DAR)", ve "Design ProFILES (DP)" veritabanlarını da kapsayan designinform'a abone olunmuştur.

Designinform Veritabanları:

1- DAR - Design Abstract Retrospective: DAAI (Design and Applied Art Index) veritabanını destekleyen önemli bir tamamlayıcı kaynaktır. Design Abstract Retrospective DAAI'in tarih kapsamı içerisinde yer almayan (1900-1987 yılları arası) mimarlık ve sanat alanında yayınlanmış önemli kaynakların, kitapların ve dergilerin özet ve indeks bilgilerini içerir.

2- Design PROFiles (DP): DAR'da yer alan dergi ve yıllıklarda isimleri geçen yaklaşık 20,000 sanatçı, tasarımcı, zanaatkâr ve mimarın profilini
içermektedir. Son güncellemesinde; Wiener Werkstätte (1903-1932) yer alan ve Bauhaus (1919-1933)'ta okumuş sanatçı ve tasarımcıların biyografileri eklenmiştir.

3- ReVIEW: 19. ve 20. yüzyıl başlarının güzel ve dekoratif sanat dergilerinin dijitalleştirilmiş, taranabilir tam metinlerini içermektedir. Şu ana kadar dijitalleştirilmiş dergiler:
• The Studio [UK] vols 1-50 (1893-1910)
• Deutsche Kunst und Dekoration [Germany] vols 1-27 (1897-1911)
• Art et Décoration [France] vols 1-22 (1897-1910)
• The Poster [UK] vols 1-6 (1898-1901)
2011 yılında dijitalleştirilmesi planlanan : Art et Déco

Designinform platformundan Research Guides'a tıklayarak internette ücretsiz erişimi olan sanat, mimarlık, tasarım dergilerinin listesini görebilir ve bu dergilerin tam metinlerine erişebilir; yine aynı şekilde tasarımcı, mimar, zanaatkar, ressam ve heykeltraşların biyografilerine ulaşabilirsiniz.

2012 Yılı Yeni Abone Olunan Veritabanı

Temel mühendislik konularında aşağıdaki 19 dergiyi içeren Emeral Engineering eJournal Collection’a 2011 yılında abone olunmuştur.

Koleksiyonda Yer Alan Dergiler:

• Aircraft Engineering and Aerospace Technology
• Anti-Corrosion Methods and Materials
• Assembly Automation
• Circuit World
• COMPEL: The International Journal for Computation and Mathematics in Electrical and Electronic Engineering
• Engineering Computations
• Industrial Lubrication and Tribology
• Industrial Robot
• International Journal of Clothing Science and Technology
• International Journal of Intelligent Computing and Cybernetics
• International Journal of Numerical Methods in Heat and Fluid Flow
• International Journal of Structural Integrity
• Kybernetes
• Multidiscipline Modeling in Materials and Structures
• Microelectronics International
• Pigment & Resin Technology
• Rapid Prototyping Journal
• Sensor Review
• Soldering & Surface Mount Technology