Skip to Main Content

İzmir'de Kültür & Sanat - January2025: Mutfak Kültürü

Mutfak Kültürü

Ölümsüz Ağaç Zeytin ve Sanat

Zeytin ağaçları üzerine en çok düşünen ve çalışan ressamlardan biri Van Gogh’tur. Ressam, Saint-Remy-de-Provence’deki zeytinlikleri ve zeytin ağaçlarını resmetmek için kendi isteğiyle aylarca bir sanatoryumda kalır. Sanat kariyeri boyunca ortaya koyduğu toplam 18 zeytin ağacı tablosunun çoğunu bu sanatoryumda yapar. Bunlardan üstteki ‘Dağlarda Zeytin Ağaçları’ isimli tablosu, sanatoryumdaki odasındaki pencereden Saint-Remy köyünün gece vakti görüntüsünü resmettiği Yıldızlı Gece (Starry Night) tablosunu tamamlaması amacıyla yapılmıştır.

Özetle zeytin mitolojilerde yaratılış, barış ve ölümsüzlükle özdeşleştirilen kutsal bir semboldür. Antik Yunan’da Athena’nın insanlığa sunduğu en değerli armağan olarak kabul edilen zeytin, barışı simgeleyerek Poseidon’un savaşçılığına karşı üstün gelmiştir. Nuh Tufanı’nda, Tanrı’nın insanlıkla barışmasını sağlayan zeytin dalı, kutsal metinlerde de affetmenin ve yeni başlangıçların sembolü olmuştur. Zeytinin efsanevi ve evrensel gücü Pablo Picasso ve Vincent van Gogh gibi pek çok sanatçıyı etkilemiş ve kadim bir miras olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir. 

https://www.izmir.art/tr/olumsuz-agac-zeytin-ve-sanat

 

Köstem Zeytinyağı Müzesi

Köstem Zeytinyağı Müzesi, İzmir’in Urla ilçesinde, Uzunkuyu Köyü’nde yapımı tamamlanmak üzere olan Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi kompleksidir.

    Levent Köstem, amaçlarının çocuklara eğitim verebilmek, zeytin, sanat, kültür, tarih ve el becerilerini geliştirmeye yönelik bir çalışma başlatmak olduğunu söylüyor...

Zeytin ağacı,yüzyıllar boyunca doğanın sakince tanıklığını yapmış bir semboldür.Kökleriyle toprağa bağlı,dallarıyla gökyüzüne uzanır..

Dünya'nın En Büyük Zeytinyağı Müzesi görülmeye değer anılarınızı tazeleyeceğiniz vazgeçemeyeceğiniz bir yer..

https://www.visitizmir.org/tr/destinasyon/12337                                                                                

 

     İzmir Mutfağı                

İzmir mutfağı, taze ve lezzetli malzemelerin özenle kullanılması ile tanınır ve Ege'nin bereketli topraklarından gelen taze ürünlerle harmanlanarak özgün tatlar yaratılır. Bu yazıda, İzmir'in mutfak lezzetleri ve popüler yemekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Zeytinyağlı Enginar: İzmir'de enginar, zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmez bir malzemesidir. Taze enginarlar, yaprakları açılarak zeytinyağı, limon suyu, soğan, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan özel bir karışımın içine doldurulur. Ardından yavaşça pişirilir ve soğutulduktan sonra servis edilir. Tadı hafif ekşi ve hafif acıdır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma: İzmir mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan yaprak sarma, asma yapraklarına bulgur, soğan, baharatlar ve zeytinyağı karışımının sarılmasıyla hazırlanır. Genellikle limon suyuyla tatlandırılan bu yemek, taze nane ve yoğurtla servis edilir.

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki: Barbunya fasulyesi, İzmir'de zeytinyağlı yemeklerde yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Barbunya, zeytinyağı, soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla bir araya gelir ve yavaşça pişirilir. Sonuç, lezzetli ve besleyici bir yemektir.

Zeytinyağlı Taze Fasulye: İzmir mutfağının yazın en popüler yemeklerinden biri, taze fasulye ile yapılan zeytinyağlı taze fasulyedir. Taze fasulyeler, zeytinyağı, soğan, domates, biber ve baharatlarla birlikte pişirilir ve soğutulduktan sonra servis edilir.

Zeytinyağlı Bamya: İzmir'de bamya, zeytinyağlı yemeklerin önemli bir bileşenidir. Taze bamya, zeytinyağı, soğan, domates ve baharatlarla bir araya gelir ve kısık ateşte pişirilir. Sonuç, lezzetli ve besleyici bir yemektir.

Zeytinyağlı Kereviz: Kereviz, İzmir mutfağının zeytinyağlı yemeklerinde sıkça kullanılan bir sebzedir. Taze kerevizler, zeytinyağı, soğan, domates, limon suyu ve baharatlarla pişirilir. Tadı hafif ekşi ve tuzlu bir lezzet sunar.

 

İzmir boyozu: Ege Bölgesi'nin özgün ve lezzetli bir hamur işi tatlısıdır. Genellikle İzmir'in simgelerinden biri olarak kabul edilen boyoz, yıllardır bu bölgenin geleneksel kahvaltılarının ve atıştırmalıklarının vazgeçilmez bir parçasıdır. İzmir boyozunun tadı, hamurun çıtır çıtır dış kabuğu ve iç kısmının hafifçe yumuşak olmasıyla dikkat çeker. Boyoz, sade olarak tüketilebileceği gibi iç malzemelerle de çeşitlendirilebilir. En yaygın iç dolgu, beyaz peynir ve tuzlu lor peyniridir. Bu iç malzemelerle hazırlanan boyozlar, özellikle kahvaltılarda ve hızlı atıştırmalıklarda tercih edilir.                               

Can Yücel Tohum Merkezi - Bornova

Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanında kurulan Can Yücel Tohum Merkezi 2021 yılında hizmete açılmıştır. Merkezde  yüzlerce çeşit atalık tohumun korunmasını güvence altına alınması ve yok olmaya yüz tutmuş tohum-gen çeşitliliği gelecek kuşaklara aktarılması hedeflenmektedir. Ayrıca ‘Tarladan Sofraya” uzanan süreçte iyi, temiz ve adil gıdanın en güzel örneklerini üreterek tohum ve gastronomi arasındaki bağları ortaya konulması amaçlanmaktadır. Merkezde ayrıca okul öncesi, ilk, orta ve lise öğrencilerine uygulamalı doğanın ve doğayla birlikte üretmenin yaşam için ne kadar önemi merkezinde dersler verilmektedir.

Klazomenai Antik Kenti Zeytinyağı İşliği

Klazomenai Antik Kenti Zeytinyağı İşliği,  bölgede 1992-2004 yılları arasında yürütülen kazı çalışmaları sırasında, iki deposu ve iki kuyusu ile birlikte ortaya çıkarılmıştır. Anadolu'nun bilinen en eski zeytinyağı işliği olan işlik, MÖ 6. yüzyıla tarihlenmektedir...

https://www.izmir.art/tr/klazomenai-antik-kenti-zeytinyagi-isligi

 

 Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Konak

19. yüzyılda şehrin ticaret hayatının en alıcı noktalarından olan Kemeraltı, günümüzde İzmir’in önemli bir alışveriş yeri halini almış. Mezarlık başı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan bölgedeki Tarihi Kemeraltı Çarşısı, 2020 yılında UNESCO tarafından “İzmir Tarihi Liman Kenti” ismindeki miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyorİzmir’de görülmesi gereken yerler arasındaki Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapmadan şehirden ayrılmamanızı öneririz.

https://blog.obilet.com/izmir-gezilecek-yerler/