Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2022: Kütüphanemizden Haberler

İYTE'li Akademisyenlerimiz ACS Dergilerinde Makale İşlem Bedeli Ödemeden Açık Erişim Yayın Yapabilecek

ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) aracılığı ile abone olduğumuz American Chemical Society (ACS) ile Oku ve Yayınla (Read and Publish) anlaşması yapıldı. 

ANKOS ACS veritabanı sorumlusu olarak Türkiye adına fiyat pazarlıklarının yürütülmesi ve açık erişim anlaşma koşullarının belirlenmesine ilişkin süreçlerin içerisinde yer aldığımız oku ve yayınla anlaşması ile akademisyenlerimiz sorumlu yazar olarak ACS dergilerinde makale işlem bedeli (Article Proccessing Charge - APC) ödemeksizin açık erişim yayın yapabilecekler. Anlaşma, tüm ACS dergilerinde yapılan yayınları (additions, corrections, editorials ve kitap bölümleri hariç) kapsamaktadır.

Nasıl?

                                                                                                                                                                                                                                                                              

1) Gönderen sorumlu yazar, Paragon Plus profilindeki açılır bir menü aracılığı ile Enstitümüzü seçerek kurumumuzla ilişkisini belirtmelidir. Gönderen sorumlu yazar, hakem değerlendirme süreci boyunca ACS ile iletişim kuracak kişi olarak tanımlanmalıdır. 

2) Gönderen sorumlu yazar, Paragon Plus profilinde Enstitümüz e-posta adresini kullanmalıdır.

Yukarıdaki kriterleri karşılayan yazarlar Nitelikli Yazar (Qualifying Author) olarak değerlendirilecektir. Nitelikli yazarın makale kabulü sırasında otomatik olarak açık erişim fon talebi oluşacaktır. Fon talebi ile ilgili işlem yapıldığında Copyright Clearance Center (CCC)'dan yazara bir bildirim gönderilecektir.

Dergi Yayın Sözleşmesinde (Journal Publishing Agreement) makalenin açık erişim sözleşme kapsamında olduğu bilgisi yer  almaması veya makalenin açık erişim yayınlanmasıyla ilgili sorun yaşanması durumunda  bizimle library@iyte.edu.tr adresinden iletişime geçilebilir.

 

OpenAIRE Yönetim Kurulu Üyeliğimiz

İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal OpenAIRE Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi.

Türkiye'den tek üniversite olarak İYTE; 1 Aralık 2011'den, 28 Şubat 2021'e kadar sırasıyla "OpenAIREplus", "OpenAIRE2020" ve "OpenAIRE-Advance" olmak üzere AB teknik alt yapı projesi olan OpenAIRE'in çeşitli fazlarında yer aldı. OpenAIRE, Avrupa çapında ulusal bir politika ve açık bilim altyapısı için sürdürülebilir yasal bir kimlik oluşturmak amacıyla 2018 yılında dernekleşerek tüzel kişilik kazandı ve geçici bir yönetim kurulu oluşturuldu. İYTE'de derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldı ve  2021 yılı Temmuz ayı sonunda yapılan genel kurulda İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal OpenAIRE Yönetim Kurulu üyesi olarak seçildi. 20-21 Ocak 2022 tarihlerinde Avrupa'nın her yerinden 60'tan fazla katılımcı ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 8. OpenAIRE Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu Üyeleri katılımcılara tanıtıldı ve böylece yeni bir dönemin işareti verildi. 

https://www.openaire.eu/our-organisation

OpenAIRE Yönetim Kurulu Üyeleri:

OpenAIRE Derneği 38 farklı ülkeden 47 üyesi (Fransa ve Almanya ülke olarak üye) ve 37 NOAD (Ulusal Yardım Masası) ile çalışmalarını yürütmektedir. OpenAIRE dernek olarak var olan servis ve hizmetlerini geliştirmeye devam edecektir. Ayrıca yeni ortak olduğu ve olmayı planladığı Avrupa birliği projeleri ile açık bilim uygulamaları, araştırma verisi, veri yönetimi, araştırma değerlendirmesi ve açık bilim ile ilgili yeni metrikler oluşturma, bu konularda eğitim portalı hazırlama, bölgesel ve ulusal bazda eğitim seminerleri düzenleme gibi faaliyetler gerçekleştirecektir. İYTE, hem OpenAIRE yönetim kurulu üyelerinden biri hem de Türkiye yardım masası (NOAD) olarak açık bilim, açık veri, araştırma verisi, Türkiye’nin Avrupa Açık Bilim Bulutu ile entegrasyonu, OpenAIRE’in servis ve hizmetlerinden daha fazla yararlanılması gibi konular başta olmak üzere Avrupa ile Türkiye arasında köprü olmaya devam edecektir.

İYTE Rektörümüzün Ziyareti

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Baran ve Kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gamze Tanoğlu 14 Aralık 2021 tarihinde kütüphanemizi ziyaret etti. Kütüphane ekibiyle birlikte kahvaltı eşliğinde gerçekleştirilen sohbette, Sayın Rektörümüz ve Rektör Yardımcımız İYTE'nin çalışmaları/hedefleri hakkında görüş ve önerilerimiz, aynı zamanda taleplerimiz konusunda duyarlılıklarını sergilediler. 

İYTE Kütüphanesi Tanıtım (2021-2022 Akademik Yılı)

The Library Video (2021-2022 Academic Year) (in English)

Kütüphane Sanal Turu ve Videolar

2021-2022 Akademik yılının başlamasının heyecanı ile öğrenci ve akademisyenlere daha fazla ulaşabilmek, İYTE Kütüphanesini, kütüphane hizmet ve olanaklarını tanıtabilmek amacıyla kütüphane sanal turu, tanıtıcı videolar ile bazı kütüphane işlemlerinin nasıl yapılabileceğine dair kısa videolar hazırlandı.