Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2018: Düzenlenen Eğitim - Tanıtım Etkinlikleri

Reaxys Medicinal Chemistry Eğitim Toplantısı

Reaxys Medicinal Chemistry veri tabanı tanıtım eğitimi 2Haziran 2018 tarihinde firma yetkilisi tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Reaxys Medicinal Chemistry, normalize edilmiş madde-hedef afinite verileri ve kapsamlı farmakokinetik, etkinlik, toksisite, güvenlik ve metabolik profiller ile ilaç geliştirmede erken keşfi güçlendirir. Yeni başlayanlar ve uzmanların, silico modelleme iş akışlarının bir parçası olarak bir maddenin potansiyel aktivitesini ortaya çıkaracak şekilde, eşit derecede güçlü aramalar yapabilmeleri için tasarlanmıştır.

EndNote Kullanıcı Eğitim Toplantısı

EndNote yazılımı için eğitim toplantısı 25 Nisan 2018 tarihinde firma yetkilisi tarafından gerçekleştirilmiştir.

EndNote kişisel bilgi veri tabanlarını oluşturarak, bibliyografik bilgileri (örneğin makaleleri, kitapları, dergileri, katalogları, görsel verileri vb.) saklamaya, düzenlemeye, taramaya ve paylaşmaya olanak sağlayan ve makale yazım sürecinde 6.000’in üzerinde farklı bibliyografya stili ile (APA, Harvard, MLA, Turabian v.b.) atıf, şekil ve referansları düzenlemeye yardımcı olan özel bir veri tabanı bibliyografya yazılımıdır.

İntihal Semineri

Özellikle son yılların önemli konusu “İntihal” ile ilgili bilgilendirme semineri 28 Mart 2018 Çarşamba günü Kütüphane Haftası Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilmiştir. Konunun uzmanı Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Güleda Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde İntihal hakkında bilgi verilerek intihali önleme yolları ile ilgili konulara değinilmiştir. 

Yoğun ilgi gören seminerin videosuna erişmek için: https://www.youtube.com/watch?v=k2XrNwQnZqw 

54. Kütüphane Haftası Etkinlik


                                                                                                                                                                                                                                                                                                

1964 yılından bu yana; her yıl Mart ayının son haftasında başlayıp Nisan ayının ilk haftasını içine alan hafta "Kütüphane Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 54.sü düzenlenen haftanın ana teması "Kültürel Değişim ve Kütüphaneler " olarak belirlenmiş olup, 26 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında "Kütüphane Haftası" Türkiye genelinde bir dizi etkinlikle kutlandı.

İYTE Kütüphanesi olarak 28 Mart 2018 tarihinde "Kütüphane Haftası" kapsamında bir etkinlik gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen etkinlikte KDDB Başkanı Gültekin Gürdal ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden'in açılış konuşmalarının ardından, Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen kütüphane temalı “Yaz, Çiz, Çek” başlıklı Edebi Mektup / Karikatür/ Fotoğraf dallarında düzenlenen yarışma sonuçlarına göre dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Yarışma sonuçları ile ilgili videoya erişmek için tıklayınız.

Müzik dinletisinin de yer aldığı program en çok kitap ödünç alan kullanıcı ödülleri verilerek sonlandırıldı.


Edebi Mektup 1. Elif SERT

Karikatür 1. Cemal Serhat TAYIZ

Fotoğraf 1. Ceren MELEMŞE

TotalPatent One Eğitim Toplantısı

Yıl içinde deneme erişimimize açılan TotalPatent One veri tabanı için 16 Nisan 2018 tarihinde firma temsilcisi tarafından kullanıcı eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir.

TotalPatent One veri tabanı, tek bir platform aracılığıyla 90 milyondan fazla tam metin patente erişim sunmaktadır. Dinamik arama metodları ile araştırma, karşılaştırma ve analiz etme fırsatı sunmaktadır. TotalPatent One, 1790 yılından günümüze kadar olan patent verilerini 107 farklı patent ofisinden (US, EP, WO, DE, FR, GB, CN, JP, KR) alarak kullanıcılara ulaştırmaktadır.​

JoVE Veri Tabanı Kullanıcı Eğitimi

JoVE veri tabanı kullanıcı eğitimi 22 Mart 2018 tarihinde firma temsilcisi tarafından gerçekleştirilmiştir.

JoVE Video Journal, PubMed’de indekslenen ve video yöntemlerini içeren önde gelen hakemli bir dergidir. Aboneliğimiz kapsamındaki JoVE Video Journal paket içeriği şöyledir:

  • JoVE Biology
  • JoVE Bioengineering
  • JoVE Chemistry
  • JoVE Neuroscience

JoVE Science Education, basit ve anlaşılması kolay videolarıyla bilimsel temelleri öğretmeye adanmış bir video kütüphanesidir. Aboneliğimiz kapsamındaki JoVE Science Education paket içeriği şöyledir:

  • Basic Biology
  • Chemistry

Rosetta Stone Library Solution Veri Tabanı ve Literatür Tarama Teknikleri Kullanıcı Eğitimi

                                                                                                                                                                                                                                         

"Literatür Tarama Teknikleri ve Pratik Araştırma İpuçları" ile "Rosetta Stone Library Solution veri tabanı" kullanıcı eğitimleri 1 Mart 2018 tarihinde tam gün dört farklı oturumda EBSCO firma temsilcisi tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sabah 3 farklı oturumda Yabancı Diller Bölümü öğrencilerine yönelik verilen eğitime yaklaşık 750 hazırlık sınıfı öğrencisi katılmıştır. Öğleden sonraki oturumlarda ise "Literatür Tarama Teknikleri ve Pratik Araştırma İpuçları" ve "Rosetta Stone Library Solution" kullanıcı eğitimleri yapılmıştır.

Rosetta Stone Library Solution 30 dil içeren bir dil öğrenme veri tabanıdır.

Pathway Studio Kullanıcı Eğitimi

                                                               

 

Elsevier yayınevine ait Pathway Studio veri tabanı kullanıcı eğitimi 27 Şubat 2018 tarihinde firma temsilcisi tarafından gerçekleştirilmiştir.

2018 yılında aboneliklerimiz arasında dahil edilen Pathway Studio, deneysel verilerini yorumlamaya ve hastalıkların biyolojik temellerine, ilaçlara verilen tepkilere ve çok çeşitli biyolojik süreçlere ilişkin daha  kapsamlı bir resim elde etmeye yardımcı olur.

"Açık Erişim Dünyasında Neler Oluyor?" Web Semineri

ANKOS Akademi ile birlikte 21 Mart 2018 tarihinde Daire Başkanı Gültekin Gürdal tarafından "Açık Erişim Dünyasında Neler Oluyor?" başlıklı web semineri gerçekleştirilmiştir. Açık erişim, açık bilim, İYTE Kütüphanesi'nin proje ortaklarından olduğu OpenAIRE  Advance, Açık Bilim Bulutu gibi konuların anlatıldığı web seminerine Türkiye'deki farklı üniversite kütüphane çalışanlarından 50'nin üzerinde katılım olmuştur