Yazmak Eylemi |
Arka Kapak:
Kendilerini "devrimci" olarak tanımlayan örgüt üyelerinin bir eylemi sonucu 14 Şubat 1980 Perşembe günü, İstanbul' un birçok semtinde dükkânlar kepenk açmadı.
Yazar, bu eylemi 101 değişik metinde dile getirerek bir yazmak eylemi' nde bulundu.
Yazmak Eylemi, yazının sınırsız olanaklarını sunuyor okuyucuya.
--
Ferit Edgü'nün kitabın önsözünde belirttiği üzere, Raymond Queneau’nun "Exercises de Style" isimli kitabının çevirisini yaparken, bire bir çeviri yapmanın mümkün olmadığını görüyor ve buna benzer bir deneme yazmaya karar veriyor. Bir olayı yazmanın birden fazla yolu olduğunu ve bunu göstermeye çalıştığını ifade eden yazar, amacını ise “Bu alıştırma ya da deneme, gerçekliğin sayısız anlatım yolları olduğunu belgelemeyi amaçlıyor.” şeklinde belirtiyor.
Bunun için de 14 Şubat 1980 tarihinde anarşist bir grubun İstanbul Beyoğlu’nda esnafa dükkanlarını açmama talimatı gönderdiği yaşanmış bir olayı seçiyor ve bu olayı anarşist, halktan biri, esnaf vb. 101 farklı kişinin gözünden 101 farklı şekilde (ayrıntılı, nesnel, masal vs.) yazıyor. Bir olaya 101 farklı bakış açısı ile bakmak, olayları değerlendirirken kendi bakış açımızı da sorgulamamıza neden oluyor.
Alt başlığı “Bir Toplumsal/Siyasal Olay Üzerine 101 Çeşitleme” olan "Yazmak Eylemi" özellikle; edebiyata ve yazmaya meraklı olanlar için çok faydalı, hem teknik ve biçem olarak hem de farklı bakış açıları kazandırma anlamında yol gösterici bir kaynak niteliğinde.
Ferit Edgü Eserleri Roman
Öykü
Senaryo
Deneme
Şiir
Anı
Biyografi
Çocuk Kitabı
Çeviri
Bunların dışında Abidin Dino, Yüksel Arslan, Van Gogh, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan, Fikret Mualla, Avni Arbaş üzerine yayımlanmış monografileri var. |
İsmail Ferit Edgü (d.24 Şubat 1936 İstanbul) İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı. Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti (1968). Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu. Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı . Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi'de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı. Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı eseriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı. Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali'nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali'nde ödüller aldı (1984).
Ödülleri
https://www.turkedebiyati.org/yazarlar/ferit_edgu.html adresinden alınmıştır. |