Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2016: Kütüphanemizden Haberler

Wiley Online Library'den Ücretsiz Makale, Kitap Bölümü İndirme Şansı

Wiley aboneliğimiz kapsamında yayınevi ile yapılan anlaşma çerçevesinde;  lisans anlaşmamızın dışında kalmasından dolayı erişimimizin olmadığı dergi makalesi ve kitap bölümlerine tam metin erişebilmek amacıyla, 2016 yılı içerisinde kullanılmak üzere, toplam 200 başlık için ücretsiz erişim -Article Select Tokens- hakkı verilmiştir. 

Her bir başlık için kullanışımızda,  ilgili makale veya kitap bölümü 24 saat süre ile tüm kurumumuz için erişilebilir olacaktır.

Wiley Online Library'den ihtiyacınız olup, anlaşmamız kapsamı dışında olmasından dolayı erişemediğiniz dergi makalelerini, kitap bölümlerini library@iyte.edu.tr adresine yazarak kütüphanemizden talep edebilirsiniz.

 

A-Z Databases

2015 yılında, veri tabanları LibGuides platformuna aktarılarak, görsel olarak çok daha zengin yeni ara yüzden hizmete sunulmaya başlanmıştır. Veri tabanlarına; konusu, türü, sağlayıcı/yayıncı bilgilerine göre ve alfabetik olarak kolayca erişilebilmektedir. http://libguides.iyte.edu.tr/az.php adresinden ulaşılabilmektedir. 

Güvenlik Kamerası

Kütüphane binamızın güvenliği, Kasım 2015'ten itibaren 7/24 güvenlik kameraları ile izlenme suretiyle sağlanmaya başlanmıştır. Güvenlik sisteminin amacı; kütüphane kullanıcıları, personeli ile kütüphanemizdeki kitap, malzeme, eşyaların vs. emniyet ve güvenliğini arttırmaktır.

RSC 'de Açık Erişim Makale Yayınlama Şansını Yakala

  

Bildiğiniz gibi son yıllarda açık erişim konusunda dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmalar hız kazanmış ve yayınevleri açık erişim konusunda değişik modeller sunmaya başlamışlardır. Bu yayınevlerinden biri olan Royal Society of Chemisty, RSC veritabanı aboneliğimizden dolayı; RSC dergilerinden herhangi birinde makale işlem ücreti almaksızın Açık Erişim (Open Access) makale yayınlama hakkı sağlamakta ve bu amaçla kullanılmak üzere, 2014 yılından bu yana her yıl kütüphanemize 4 kupon göndermektedir.

Enstitümüzden 4 makale, bu kodlar ile Açık Erişim olarak yayınlanabilecektir. Bu kodları kullanarak makalenizi açık erişim yayınlayabilmek için; makaleniz RSC tarafından kabul edildiğinde, bizimle iletişime geçiniz library@iyte.edu.tr

Kupon Kullanım Koşulları ve Şartları:

  • Her bir kupon, RSC dergilerinden herhangi birinde bir Açık Erişim makale yayını için kullanılacaktır.
  • Kupon 2016 yılında yayını kabul edilen makaleler için kullanılabilir
  • Makaleniz kabul edildiğinde, kupon kodu online başvuru formu tamamlanarak kullanılır (Kütüphanemiz ya da sizin tarafınızdan) http://www.rsc.org/publishing/forms/gold-for-gold-open-access-application.asp
  • Yukarıdaki link aracılığı ile online başvuru formu ve Açık Erişim Yayımlama Lisans formunun doldurulmasından sonra makaleniz RSC web sitesinden dergiye aboneliği olsun olmasın herkes tarafından erişilebilir olacak ve bu konuda yayınevi tarafından size bir bilgilendirme maili gönderilecek.

Ayrıntılı Bilgi İçin: http://rsc.li/goldforgoldfaqs

Not: 2015 yılından kullanmadığımız kupon kodları, 2015 yılında açık erişim yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler için, 31 Mart 2016 tarihine kadar kullanılabilecektir.

Açık Erişimi Neden Tercih Etmeliyim?

  1. Ücretlendirme ve lisanslama konusundaki engelleri kaldırarak bilimsel bilgiyi özgürleştirir.
  2. “Adil Kullanım” hakkı sağlar.
  3. Çalışmanın tanınırlığını ve görünürlüğünü arttırarak bilimsel etkisini yükseltir.
  4. Atıf oranlarını yükseltir. (% 50-300)
  5. Araştırmacıların literatüre daha geniş alandan bakmasını sağlar.

Bana Faydası Ne Olacak?

  1. Bilimsel faaliyetleriniz çıktıları dünyaya açılır.
  2. Çıktılarınız görünürlüğünü ve etkisi artar.
  3. İşbirliği çalışmalarınızı destekler.
  4. Disiplinlerarası araştırmalarınız için çalışma alanı sağlar​.

Sessiz Çalışma Alanı

Kullanıcılarımıza daha rahat ve daha etkin kullanabilecekleri alanlar oluşturmaya yönelik çalışmalarımızdan biri olarak; Kütüphanemiz üst katında Q-Z Salonu olarak bilinen salonumuz artık "Sessiz Çalışma Alanı" olarak kullanımda.

Çalışmaları bölecek, dikkat dağıtacak gürültü veren tüm çevresel faktörlerden uzak olan bu alanda; telefonlar kapalı ya da sessiz konumda, şişe su dışında yiyecek ve içecek tüketilmeyen, sessizliğin ve temizliğin esas olduğu bir çalışma ortamı sunulmakta.