Değerli Kullanıcılarımız;
Dünyada kütüphanecilik alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek; sürekli gelişme ve kendini yenileme anlayışı ile hareket eden Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız, diğer Üniversite Kütüphaneleri’ne de yaptığı çalışmalarla emsal teşkil etmekte. Özellikle; dünyanın da gündeminde olan “Açık Erişim” ile ilgili çalışmalara ağırlık verilerek, “İYTE Açık Erişim Politikası” oluşturuldu ve İYTE'nin entelektüel birikimini bir araya toplayarak kurumsal bir dijital açık arşiv oluşturmak ve uluslararası standartlarda açık erişime sunmak amacı ile “İYTE Açık Erişim Sistemi” olan DSpace@IZTECH kuruldu. Açık erişim konusunda farkındalığı arttırmak için dünyada Açık Erişim Haftası olarak kutlanan 21-22 Ekim 2013 tarihlerinde ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde "2. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı" gerçekleştirildi. Ayrıca; İYTE Kütüphanesi olarak, Türkiye adına OpenAirePlus proje ortaklığımız kapsamında, açık erişim konusundaki çalışmalarımız devam etmekte.
Her eğitim - öğretim döneminin başında yayınladığımız e-bültenimizin 9. sayısında; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasının amaçlandığı, araştırmacı kimlik tanımlama sistemi "ORCID"e nasıl kayıt olunabileceği ile ilgili bilgilere yer verdik. Gerek bazı yazar isimlerindeki benzerlikler, gerekse isimlerin veriliş yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmakta. Neticesinde ise; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bu sorunların önüne geçebilmek için her araştırmacının kimlik tanımlaması yapması zorunlu bir hal almıştır. Bu bağlamda, tüm akademisyenlerimizi ücretsiz, kolaylıkla ve kısa zamanda kayıt işlemlerinin tamamlanabildiği ORCID'i kullanmaya davet ediyoruz.
Bültenimizin bu sayısında ayrıca; içimizden biri, 2014 yılı veritabanlayla ilgili yenilikler, kütüphanemizden haberler, katıldığımız toplantılar, en çok kullanılan kaynaklarımız, kitap-film önerilerimiz gibi konular yer alıyor. Yardım Masası bölümümüzde; dünya çapında akademik enstitülerde ve araştırma kurumlarında yaygın olarak kullanılan, akademik personel, öğrenciler ve araştırmacıların makale, tez vb. çalışmalarının yazım aşamasında baştan sona yardım amacıyla tasarlanmış web tabanlı bir hizmet olan bibliyografya programı EndNote'un kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
E-bültenimizi bilgisayarınızdan okuyabileceğiniz gibi mobil cihazlarınızdan da okumanızın mümkün olduğunu hatırlatır, başarılı bir öğretim dönemi dileriz.
Gültekin GÜRDAL
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı