Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2014: En Çok Okunan Kitap Hakkında

En Çok Okunan Kitap

AŞK

Yazarı: Elif ŞAFAK

Tür: Roman

Yayınevi: Doğan Kitap                        
                         

Yayın Yeri:İstanbul                                   

Yayın Tarihi: 2009

Sayfa Sayısı: 419 s.

ISBN: 9786051111070

Arka Kapak:

Ya ortasındasındır AŞK'ın merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde...
Ella Rubinntain (40) Amerikalı bir ev kadınıdır. Tipik burjuva değerlerinin hâkim olduğu oldukça varlıklı bir ailesi, düzenli ve görünüşte "sorunsuz" bir evliliği vardır. Üç çocuğunu da büyüttükten sonra bir yayınevinde editör-asistanı olarak iş bulur; görevi A. Z. Zahara adlı tanınmamış bir yazarın tasavvuf felsefesini konu alan tarihi romanını değerlendirmektir.

Ancak hayatının kritik bir döneminde eline aldığı bu kitap, hiç beklemediği bir şekilde Ella'yı derinden sarsacak, dünyevi aşkı keşfetmek adına zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına neden olacaktır.

Hayatlarımızın durgun gölünü dalgalandıran taş misali, yüzleşmek zorunda olduğumuz sıkıntılar, acılar... ve aşkın peşinde kat etmek zorunda olduğumuz zorlu yollar, ödediğimiz bedeller...

Aşk... kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası...

Aşk... Elif Şafak'tan arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman...

***

Kitabın Konusu:

Aşk; biri 2000'li yıllarda, diğeri 1240'larda yaşanan, şimdi ile geçmişin iç içe geçtiği, iki ayrı hikayeden oluşan, arayışın, yolculuğun ve aşkı bulmanın romanı.

Kırklı yaşlarında Ella Rubinstein'a, editör asistanı olarak yarı zamanlı çalıştığı yayınevi, hakkında rapor yazması için Aşk Şeriatı adlı bir roman verir.  Derin bir felsefeye sahip olan bu kitap, 1240'ların Konyası'nda Mevlâna ile Şems-i Tebrizi'nin ilişkisini konu almaktadır. Zamanla evliliği monotonlaşan, çocuklarıyla ilişkisi mesafeli bir hal alan Ella, kitabı okudukça kendini, yaşamını sorgulamaya başlar ve kitabın yazarı A. Z. Zahara'yla bağlantıya geçer. Zahara'yla yakınlaşmaya başlayan Ella; tasavvuf yolculuğuna çıkacak, varoluşun, inancın ve aşkın kapılarını aralayacaktır... Elif Şafak; Mevlana, Şems arasındaki ölümsüz ulvi aşk ile  Ella, Zahara arasındaki dünyevi aşkı anlatarak, geçmişten bugüne, yerelden evrensele bir eser ortaya koyuyor.

Romanda geçen Şems'in Kırk Kuralı okuyucuyu etkileyip, ders verir nitelikte:


“On dördüncü Kural: Hakk'ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine, teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın. Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?"

“Kırkıncı Kural: Aşksız geçen bir ömür beyhude yaşanmıştır. Acaba ilahi aşk peşinde mi koşmalıyım mecazi mi, yoksa dünyevi, semavi ya da cismani mi diye sorma! Ayrımlar ayrımları doğurur. AŞK’ın ise hiçbir sıfata ve tamlamaya ihtiyacı yoktur. Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde, ya da dışındasındır, hasretinde.”

Elif Şafağın edebi yaratıcılığını gözler önüne serdiği; özenli kurgusu, doğallığı, akıcı diliyle içine alan, sarsan, düşündüren, coşturan bir roman AŞK. Gerek tasavvufi, gerekse de dünyevi aşkın değerini, güzelliğini ve gücünü, aşkın aslında insanın özü olduğunu anlatırken, aynı zamanda inanç zenginliklerini, insanın değerini de ortaya koyuyor. Yüzeysel yaşamlara inat, ruhun derinliklerine sesleniyor ve kaybetmeye başladığımız manevi değerleri uyandırmaya çalışıyor.

Yayınlandığında birçok tartışmayı da beraberinde getiren AŞK'ın tüm bölümlerin B harfi ile başlıyor olması ilginç noktalardan biri. Önce İngilizce, sonra Türkçe  yazılmış olması çeviri hissi yarattığı yönünde eleştireleri de beraberinde getirdi. Kapak rengi ile de tartışma konusu olan "AŞK" önce pembe, sonra gri kapakla çıktı piyasaya.

"AŞK" ı beğenenlere; benzerliğinden dolayı, Ahmet Ümit´in Rumi-Şems ilişkisini, mevlevilik felsefesini, yabancı bir kadının bu felsefe ile kendi iç dünyasını düzenlemesini anlattığı Bab-ı Esrar´ı da okumalarını öneririz.

Yazarı Hakkında - Elif Şafak

ELİF ŞAFAK

 

 

 


Kitapları


• Kem Gözlere Anadolu, 1994, Evrensel,

• Pinhan, 1997, Metis,

• Şehrin Aynaları, 1999, Metis,

• Mahrem, 2000, Metis,

• Bit Palas, 2002, Metis,

• Araf (The Saint of Incipient Insanities çevirisi), 2004, Metis,

• Beşpeşe, 2004, Metis, (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Celil Oker and Pınar Kür ile)

• Med Cezir, 2005, Metis,

• Baba ve Piç (The Bastard of Istanbul çevirisi), 2006, Metis,

• Siyah Süt, 2007, Doğan Kitap,

• Aşk, 2009, Doğan Kitap,

Kâğıt Helva, 2010, Doğan Kitap,      

• Firarperest 2010, Doğan Kitap,

İskender, 2011, Doğan Kitap,

• Şemspare, 2012, Doğan Kitap, 

• Ustam ve Ben, 2013, Doğan Kitap

Ödülleri

•  2007 Türkiye Yayıncılar BirliğiDüşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü

http://tr.wikipedia.org/wiki/Elif_%C5%9Eafak


adresinden alındı.


































Elif Şafak Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk yazar. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihininin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir.

Yaşamı: 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strasburg 'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Akayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı.

Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi.

Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı.

Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi.

2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi.

Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi.

Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı.

2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi.

2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu.

2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur.

2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı.

2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir.

2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır.

Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.

Mimar Sinan'ın yanında çırak olan birinin gözünden Osmanlı'yı anlattığı son romanı Ustam ve Ben 2013 yılında yayımlandı.