Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2009: Röportajlar

Röportajlar

BİHTER AVŞAR


Fen Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Merhabalar… Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisiyim. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biomühendislik bölümünü 3.5 yılda tamamladıktan sonra buradaki hocalarımızla çalışmak için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne geldim.

- 2009 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla  kitap ödünç alan yüksek lisans öğrencimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Açıkçası buna şaşırmadım. Çünkü okulda bulunduğum zaman dilimlerinde kütüphaneye sıkça gidip, yeni yayınları takip etmekten oldukça zevk alıyorum.

- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Öncelikle şunu söylemeliyim ki; kütüphanede zaman geçirmek -geldiğim üniversitede de bu geçerliydi- beni çok mutlu ediyor, huzurlu kılıyor. Kütüphaneden ayrılırken her seferinde  kendimi rahatlamış  ve yeni yayınlar hakkında bilgi edindiğim için mutlu hissediyorum.

En basit şekliyle kütüphanede; kitap raflarına göz geçirmek, kitap kataloglarını incelemek vazgeçilmez bir hobi niteliğinde benim için.


- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Kütüphaneler benim hayatımda çok önemli bir yere sahip ve her anlamda hizmet sunmaları gerektiğini düşünüyorum ki; kütüphanemizin hizmetleri de oldukça iyi. Örneğin; kütüphanemizin araştırma ve çalışmalarımız için değişik üniversitelerden kitap, makale taleplerimizi karşılaması ya da değişik bilimsel dergilerde çıkan yeni yayınları, makaleleri takip etme ihtiyacımızı gideriyor olması sunulan güzel imkânlar arasında. Muhtemelen bir çok arkadaşımın da bana katılacağı gibi yabancı ve Türkçe özellikte DVD’ler, özellikle yabancı dilde eğitim veren bir üniversite için güzel bir hizmet. Yine çalışma odaları, çalışma yerlerinin rahatlığı kütüphanemizin fiziksel detayları üzerinde de ayrıntılı olarak düşünüldüğünün göstergesi.

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- Az önce de bahsetmiş olduğum gibi, çalışmalarım için öncelikle veritabanlarından oldukça fazla yararlanıyorum. DVD ödünç alıyorum. Kütüphane, sınav zamanları özellikle ortak bir çalışma yapılacaksa ideal bir ortam.

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Ders kitaplarının kopya olarak sayısı biraz daha artırılabilir. Yine veritabanları olanakları biraz daha genişletilip, üyelik zamanları uzatılabilir ve ödünç alabileceğimiz kitap sayısı artırılabilir.

Röportajlar

GÜLER KARAPINAR

Fen Fakültesi
Matematik Bölümü
Araştırma Görevlisi

- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

- Adım Güler Karapınar. Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışıyorum ve aynı bölümde doktora öğrencisiyim.

- 2009 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla kitap ödünç alan akademik personelimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Kendi adıma sevindim ama diğer akademisyenlerin kütüphaneden benden daha az faydalanmış olmalarına açıkçası şaşırdım.

- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Ben hayatım boyunca kütüphaneleri çok sevmişimdir. Çocukken de bir kitap alıp kütüphanede okumak, raflar dolusu kitaplar arasında oturmak beni çok mutlu ederdi.

Girdiğim tüm sınavlara kütüphanelerde hazırlanmışımdır. Kütüphane atmosferi bile beni çalışmaya motive ediyor kısacası. Halen ciddi çalışmalarımı ofisimde değil de kütüphanede yapıyorum.

- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Sahip olduğu kaynaklar açısından orta düzeyde buluyorum, çok iyi diyemem. Biraz daha kaynakların artırılması gerekiyor ama takip ettiğim kadarıyla her yıl yeni kitaplar alınıyor tabi ki birkaç yıl içerinde çok iyi olacağına inanıyorum. Bulamadığım kitapları bazen ODTÜ kütüphanesinden getirtiyorum. Herkese tavsiye ederim kütüphaneler arası kitap istediğinizde oldukça hızlı geliyor. Fakat akademik kitaplar dışındaki okuma kitapları daha az. Kütüphanede klasikleri bile bazen bulamıyorum. Deniz Şengel Hocamızın kitaplarını kütüphaneye bağışlaması çok güzel oldu. Bizler de böyle güzel katkılarda bulunmalıyız. Farklı dillerde okuma kitapları da az bunu da eklemek istiyorum. Veritabanları, dergiler iyi geliştirilebilir. Bu konuda da Gültekin Gürdal' a teşekkür ediyorum, geliştirmek için sürekli çalışıyor. Fiziksel olarak değerlendirirsem, oldukça iyi. Fakat bireysel çalışma odaları az, sayıları daha fazla olabilirdi ve o odalar için neden anahtar verilmiyor, o kısmını anlayamadım. Kütüphaneye genelde kendi bilgisayarımla geldiğim için maalesef bilgisayar salonunu değerlendiremeyeceğim. Bu arada Vahap Eroğlu, Serkan Tufan, Ayşe Akbıyık ve isimlerini bilmediğim diğer tüm kütüphane personeline bana her zaman çok yardımcı
oldukları için teşekkür etmek istiyorum.

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- Ders çalışıyorum. Yıl içerisinde kütüphanede verilen sanatsal faaliyetleri seviyorum ve takip ediyorum.

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Doğal olarak şunu isteyeceğim, akademik olarak 7 kitap alabiliyorum, bu sayı artırılırsa sevinirim. Kütüphane tarafından eğitim programlarının verilmesini istiyorum. Örneğin, son olarak Go Turnuvasının yapılması çok güzeldi (Umarım İYTE Go Turnuvası gelenekselleşir). Bunun gibi aktivitelerin artırılmasını istiyorum. Üniversitemizin yerleşkesini düşünecek olursak özellikle lisans öğrencilerinin sosyal ve sanatsal aktivitelere çok ihtiyacı var. Sosyal aktiviteler İYTE' de mutlaka artırılmalı, kütüphane de desteklerse çok güzel olur.

Röportajlar


HÜSEYİN ÖZCAN


Personel Daire Başkanlığı
Akademik Personel Özlük İşler Şube Müdürlüğü



- Merhaba… Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

-1980 Isparta Şarkikaraağaç doğumluyum. İlkokulu Ödemiş’in Zeytinlik Kasabası’nda, orta öğrenimimi Seferihisar’da, Lise’yi İzmir Atatürk Lisesi’nde, Üniversiteyi de Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamladım. Özel sektörün çeşitli dallarında çalıştıktan sonra 2008 yılı Nisan ayında İYTE ailesine katıldım ve o tarihten bu yana Personel Dairesi Başkanlığı Akademik Personel Özlük İşler Şube Müdürlüğü’nde görev yapmaktayım. Evliyim, bir oğlum var. 

- 2009 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde kütüphanemizden en fazla kitap ödünç alan idari personelimizsiniz. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

- Bu şekilde bir istatistiğin tutulduğundan haberdar değildim. Ancak mevzu kitap olunca niceliklerin niteliklerin önünde tutulması gerektiğine inanıyorum. Birde bu değerlendirmeye her kitabın, kişiden kişiye değişen; dimağda bıraktığı lezzeti, açtığı ufukları da katarsanız, çıkılmaz bir hesabın içinde bulursunuz kendinizi. Keşke kitapların sayısını değil de, kişiliğe eklediği değeri gösterebilen bir ölçüm metodu olsa idi…
 
- Genel anlamda kütüphanelerin hayatınızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Beş sınıfın bir arada ders gördüğü köy okullarındandı ilkokulum ve tanıştığım ilk kütüphane sınıfın içindeki 50 kitaptan mürekkep telli bir dolaptı. İlk o kütüphanenin üyesiydim ve okunacak kitap kalmadığında en sevdiğim kitapları ikinci kez okumaya başlamıştım.

Maddi imkânları kısıtlı fakat okumayı seven her öğrenci için kütüphaneler dünyanın en cömert ve en zengin kurumlarıdır. 

- Kütüphanemizi fiziksel olarak ve sahip olduğu kaynaklar açısından değerlendirebilir misiniz?

- Son derece şık bir kütüphanemiz var. Sırf içinde bulunmak bile ayrı bir keyif veriyor bana. Verilen hizmetlerde şu ana kadar bir aksama yaşamadım. Teknik bilimlerin ağırlığı kütüphane kaynaklarında bariz bir biçimde hissediliyor. Kütüphaneler yaşayan varlıklar bence ve bizim kütüphanemiz daha çok genç.

- Kitap ödünç alma dışında daha çok kütüphanemizin hangi hizmetlerinden faydalanıyorsunuz?

- Multimedya demekle yetiniyorum çünkü diğer imkânlardan faydalanmaya pek vaktimiz olmuyor maalesef.

- Kütüphanemizde olmayan ancak sunulmasını istediğiniz başka hizmetler var mıdır?

- Şahsen, kitap okuma alışkanlığını tamamen kütüphanelerin sağladığı kaynak zenginliğine borçlu birisi olarak bu kurumların bu işlevlerini diğer kültürel faaliyetlerde de sürdürmesini dilerim. Hele pasif aktivite seçeneklerinin (internet-televizyon vb…) hızla arttığı günümüz çağı çocuklarının, gençlerinin birçok kültürel faaliyetten habersiz büyüdüğü bir gerçek. Kütüphaneler salt kitapla anılmak yerine -yeni bir kavramla- Kültürhaneler olma yolunda ilerlemelidir bence.