Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Şubat 2013: Kütüphanemizden Haberler

OverDrive ve BookMyne Kullanıcı Eğitimi - e-Kitap Okuyucu Hediyeli


Elektronik kitap, sesli kitap, müzik ve video sağlama hizmeti sunan İYTE Dijital Kütüphanesi (OverDrive) ve kütüphane mobil uygulaması (BookMyne) hakkında 11 Ekim 2012 tarihinde kullanıcı eğitimi verildi.

Kullanıcılarımızın, OverDrive ve BookMyne aracılığıyla kütüphanemizden daha efektif yararlanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen eğitim sonrasında yapılan çekilişle, katılımcılar arasından 1 kişiye e-kitap okuyucu hediye edildi.


İYTE Dijital Kütüphanesi (OverDrive) Hakkında:
 
Kütüphanemiz; koleksiyonunu geliştirmek üzere elektronik kitap, sesli kitap, müzik ve video sağlama hizmeti sunan ve dünyanın en büyük dijital medya sağlayıcılarından biri olan OverDrive servisi yaklaşık 2 yıl önce partneri olarak seçmiştir. Bu servis aracılığıyla üniversitemiz 7 gün 24 saat dijital kütüphane hizmetine sahip olmuştur. Seçmiş olduğumuz bütün dosya türleri tek bir dijital medya sağlayıcı platform http://iyte.lib.overdrive.com/ üzerinden sunulmaktadır. Kullanıcılarımız; Web sitesi üzerinden TC kimlik numarası ve şifreleri ile kütüphanemiz tarafından seçilmiş olan yayınları ödünç alabilmektedirler.

Bu hizmetimiz, kullanıcılarımıza eğitim ve özel ilgi alanları konusundaki kaynakları dijital ve ilgi çekici bir biçimde sunmakta, kütüphane –kullanıcı ilişkisinin gelişerek farklılaşmasını sağlamaktadır. Çünkü bu platform, günümüz hızlı ve yoğun yaşam temposunda kolay kullanılabilme imkânı sunan dosya türleri içermektedir. Cep telefonlarına ya da cep bilgisayarlarına bu kaynaklar yüklenip kullanılabilmektedir. Sesli kitaplar MP3 çalarlara yüklenerek; seyahat ederken, spor yaparken vs. dinlenebilmektedir. Özellikle sesli kitaplar, yabancı dil öğrenimini kolaylaştıracak, kelime bilgisini arttıracak ve telaffuzu geliştirmeye yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz.
 
BookMyne Hakkında:

IOS ve Android işletim sistemli telefonlara ve mobil cihazlara "BookMyne" uygulamasını indirmek suretiyle kullanıcılarımız; kütüphane katalogumuzda çok kolay taramalar yapabilir, üzerlerindeki yayınları görebilir, uzatma yapabilir, hold koyabilir, hesaplarıyla ilgili her türlü işlemi gerçekleştirebilirler.

İzmir Üniversiteleri Platformu Kütüphane Yöneticileri Toplantısı

İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanlığı’nın İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne geçmesinin ardından; Kütüphanelerce yapılacak çalışmaların belirlenmesi amacıyla, Kütüphane Yöneticileri Toplantısı’nın ilki 10 Aralık 2012 tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. İzmir Üniversiteleri Platformu üyesi tüm üniversite kütüphane yöneticilerinin katıldığı toplantıda bilgi paylaşımında bulunularak, ortak neler yapılabileceği konuları üzerinde duruldu.

İzmir Üniversiteleri Kütüphaneleri portalı oluşturulması projesi kapsamında; üniversitelerin abone oldukları ve satın aldıkları veritabanlarının tek bir ara yüzden görülebilmesi konusunda, İYTE Kütüphanesi tarafından önceden yapılmış olan çalışma paylaşıldı. Söz konusu çalışmanın İzmir Üniversiteleri Platformu Kütüphane Yöneticilerine gönderilmesi ve her bir kütüphane tarafından kendilerine ait veritabanları listesinin kontrolünün yapılarak, 2013 yılı verilerine göre güncellenmesi kararı alındı. Kütüphane kataloglarının ortak taranması projesi üzerinde durularak, en kısa zamanda hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

İzmir Üniversiteleri arasında daha hızlı ödünç verme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için neler yapılabileceği konuları üzerinde duruldu. Diğer üniversitelerin kütüphanelerinden kitap ödünç alınabilmesine ilişkin olarak; İzmir’deki Üniversite Kütüphaneleri arasında sadece akademisyenleri kapsayan mevcut işbirliği protokolü kapsamının, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de içerecek şekilde genişletilmesi kararı alındı.

İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal’ın  Çeşme Altınyunus’ta gerçekleştirilen İzmir Üniversiteleri Platformu toplantısında yapmış olduğu “Bilimsel Yayın Çıktı Analizi ve Simülasyonu”  isimli sunumu katılımcılarla paylaşılarak, görüş alış verişinde bulunuldu.

Gürdal ayrıca, açık erişim çalışmaları kapsamında OpenAireplus isimli projenin katılımcı üyelerinden olduklarını belirterek proje ile ilgili bilgi verdi ve proje ile ilgili beklentileri, yapılması gerekenleri anlattı. Projedeki misyonlarının OpenAire ile uyumlu arşiv sayısını arttırmak ve farkındalık yaratmak olduğunu belirten Gürdal, İzmir Üniversiteleri olarak "öncü olma, açık erişim arşivi kurma ve mevcut açık erişim arşivlerini OpenAire ile uyumlu hale getirme" çağrısında bulundu.

Author Seminar - Seminar The Art of Writing Scientific Papers


İYTE Kütüphanesi olarak stratejik ortaklık anlaşmamız bulunan Elsevier yayınevi ile birlikte; 17 Aralık 2012 tarihinde Kütüphane Gösteri Merkezi'nde ‘How to get published in scientific journals’ isimli seminer gerçekleştirildi. Büyük ilgi gösterilen seminerde; araştırmacılara, yayınlarının hangi yollarla yayınlanma şansının ve etki değerinin arttrılabileceği konusunda önemli bilgiler verilmiş ve makale yayınlama süreci anlatıldı.

Sunum Video Linki : http://connect.iyte.edu.tr/p7dhxuok2tj/

Kampüs Dışı Erişim Hakkında

Abone olduğumuz veritabanlarına, kampüs dışından erişim için daha önceden kullanılmakta olunan iki yöntemden biri olan proxy.iyte.edu.tr:8080 servisi 27.12.2012 tarihinde kapatılmıştır. 27.12.2012 tarihinden itibaren, abone olduğumuz veritabanlarına kampüs dışından erişim için, internet tarayıcılarında herhangi bir proxy ayarı yapmaya ihtiyaç duymaksızın  EzProxy ile bağlanmaya devam edilmektedir.