Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2020: Sizinleyiz!: Veri Tabanlarımızdan Örnekler

Veri Tabanları

Kütüphanemiz tarafından sunulan tüm elektronik kaynakları EBSCO Discovery Service, Katalog ve e-dergiler için Browzine'i kullanarak ulaşabileceğiniz gibi, eğer aradığınız kaynağın hangi veri tabanında yer aldığını biliyor iseniz, direkt  Kütüphane web sitemiz VERİTABANLARI altından ulaşabilirsiniz. Buradan kütüphanemiz aracılığı ile sunulan tüm e-kaynakları alfabetik olarak görebilir, konulara, türüne vb. göre daraltabilir ve ilgili başlığa tıklayarak içeriğine erişebilirsiniz. Eğer kampüs dışında iseniz ilgili başlığa tıkladığınızda kampüs dışı erişim için ara bir sayfaya yönlendireceksiniz. Gelen sayfada Enstitü e-mail adresiniz ve şifrenizle giriş yaparak ilgili veri tabanına ulaşabilecek ve lisans anlaşması kapsamında erişimimiz olan tüm içeriğe tam metin erişebileceksiniz.

Dönem dönem Kütüphanemiz tarafından gerek denemeye açılan veri tabanları ile ilgili gerekse erişimimiz olan kaynaklarla ilgili eğitimlere yönelik duyurularımız olacaktır. Bu duyuruları takip etmenizi de ayrıca öneririz.

Aşağıda kütüphanemiz tarafından sunulan veri tabanlarından örnekler yer almaktadır. Ancak bunlarla sınırlı olmadığını 150'ye yakın veri tabanına erişebileceğinizi vurgulamak isteriz.

ScienceDirect

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) konsorsiyumu kapsamında erişimimize açık olan ScienceDirect platformu Elsevier yayınevininin değişik konularda 2293 dergisindeki makaleleri içermektedir. 

ScienceDirect platformu üzerinden 1995-2007 yılları arasındaki 4.000'e yakın kitap satın alma kapsamında erişimimize açıktır.

Ayrıca; binlerce Elsevier dergisi, makalesi ve kitap bölümü ScienceDirect'te açık erişimli olarak yer almaktadır.

ScienceDirect daha ilgili dergi makaleleri ve kitap bölümleri bulmayı kolaylaştıran sofistike arama ve bilgi çekme araçları içermektedir.

Kullanım Kılavuzu(Tr)
Kullanım Kılavuzu(Eng)

Erişimimiz olan dergi listesi için tıklayınız.

Springer Link

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında  erişimimiz olan SpringerLink  aracılığı ile farklı konu başlıklarında 2.000'in üzerinde dergiye tam metin erişimimiz vardır. 

Ayrıca 2005-2008 yılları arasını kapsayan 14.533 kitap satın alma kapsamında koleksiyonumuzda yer almaktadır. 

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Eğitici Video

EBSCOHOST Veritabanları

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında aşağıda yer alan EBSCO veri tabanlarına erişimimiz vardır. İçerik bilgileri ve detaylar için tıklayınız.

Dergi listesi için tıklayınız.

Tam Metin Veri Tabanları

Bibliyografik Veri Tabanları

Kanıta Dayalı Veri Tabanları

Turcademy - Türkiye Akademik Yayınlar Platformu

Türkiye’de akademik yayınları tek bir portal altında toplayarak akademik yayınları dijital olarak sunan TURCADEMY Türkiye Akademik Yayınlar Platformu veri tabanında Mühendislik ve Doğa Bilimleri paketlerine aboneliğimiz vardır.

Turcademy, Türkiye’deki e-kitap yayıncılığına katkıda bulunmak amacıyla Informascope firması tarafından geliştirilmiş yerli bir e-kitap platformudur. 

Total Materia Erişimi Hakkında

Aboneliklerimiz arasında bulunan geniş kapsamlı malzeme veri tabanı Total Materia'ya gerek kampüs içinden gerekse kampüs dışından erişmek için hesap oluşturmanız gerekmektedir. 

  • İYTE email adresinizle bir defaya mahsus REGISTER seçeneği ile kayıt oluşturun.
  • Email adresinize gelecek olan şife ve giriş bilgileriyle giriş yapabilirsiniz.

Total Materia hakkında detaylı bilgilye ulaşmak için tıklayınız.

Scopus

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) konsorsiyumu kapsamında erişimimiz olan Scopus, hakem denetimli literatür (bilimsel dergiler, kitaplar ve konferans raporları) özet ve atıf veri tabanıdır

Scopus, bağımsız bir inceleme kurulu tarafından titizlikle incelenip seçilen 24.600 aktif başlık ve 5.000 yayıncıdan gelen içeriği endeksler ve insanları, yayınlanmış fikirleri ve kurumları bağlamak için altta yatan zengin bir meta veri mimarisi kullanır.

Gelişmiş araçlar ve analizler kullanarak Scopus, kesin alıntı sonuçları, ayrıntılı araştırmacı profilleri ve daha iyi kararlar, eylemler ve sonuçlar sağlayan bilgiler üretir.

Kullanım Kılavuzu(Tr)
Kullanım Kılavuzu(Eng)

Web of Science

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) konsorsiyumu kapsamında Web of Science'a erişimimiz vadır. Bilim, sosyal bilimler, sanat ve insani bilimlerde ilgi alanınızdaki en kaliteli araştırmaları bulmak için, 74.8 milyondan fazla kaydı, en iyi dergilerden, konferans bildirilerinden, kitaplardan tarayabilirsiniz. Atıf yapılan referans linklerini kullanarak, alanınızda çalışan uzman araştırmacıların makaleleri arasındaki konu bağlantılarını keşfedebilirsiniz.

Web of Science Hakkında (TR)
Web of Science Hakkında (ENG)
Kullanım Kılavuzu (TR)
Kullanım Kılavuzu (ENG)

Turnitin

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) konsorsiyumu kapsamında Turnitin İntihal Yazılımı erişimimize açıktır. 

Turnitin OriginalityCheck, eğitimcilerin, öğrenci ödevlerini yanlış alıntılama ve olası intihale karşı sürekli olarak güncellenen veri tabanı ile karşılaştırarak kontrol etmelerini sağlar. Her bir orijinallik raporu, öğrencilerin akademik doğruluğunu korumanın yanında aynı zamanda öğretmenlere öğrencilerine doğru alıntılama yapmayı öğretme fırsatı verir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Turnitin Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler: 

  • İYTE  Kütüphanesi tarafından hesabınız tanımlandığında tarafınıza "Turnitin "İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ" hesabına, hesap yöneticisi tarafından öğretmen olarak eklendiniz." içerikli bir ileti gönderilecektir. Bu iletiyi aldıktan sonra en geç 24 saat içerisinde iletiyle birlikte size gönderilen geçici hesap bilgileriyle hesabınızı aktive etmeniz gerekmektedir. Hesap aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmenizin ardından hesabınıza giriş yapacak ve adım adım başlangıç sürecinde olacaksınız, aynı zamanda şifrenizi ve kişisel bilgilerinizi değiştirme şansına da sahip olacaksınız. Sistem tarafından size gönderilen geçici şifrenin büyük küçük harfe duyarlı olduğunu ve şifrede Türkçe karakter kullanılmaması gerektiğini unutmayınız. Kopyalayarak doğrudan tarayıcınıza yapıştırmanızı tavsiye ederiz.
     
  • Turnitin sisteminde, sadece akademisyenler için hesap açılabilmekte, öğrencilere (lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri) hesap açılamamaktadır. Ancak, akademisyenler kendi hesaplarının altında oluşturdukları sınıflara öğrencileri için hesap ekleyebilirler. 
     
  • Kullanıcının, analiz yapmak üzere yüklediği dokümanını, Turnitin içerik havuzunda yer almasını engellemesi mümkündür. Varsayılan olarak dokümanlar içerik havuzuna gider. Ancak; ayarlardan, havuzda yer alınması istenmeyen dokümanlar için, “depo  yok” seçeneği işaretlenerek, içerik havuzunda yer almamaları sağlanabilir.
     
  • “Hızlı Gönder / Quick Submit” seçeneği seçilerek yapılan yüklemeler, otomatik olarak depoya gittiğinden bu seçeneğin kullanılmaması son derece önemlidir. Bu seçenek üzerinden yapılan yüklemeler, depoya gideceğinden aynı doküman tekrar yüklendiğinde %100'e yakın bir benzerlik çıkacaktır. Sorun yaşanmaması için bu konuya dikkat edilmesi son derece önemlidir.
     
  • Turnitin kullanımında, yüklenen dokümanların yanlışlıkla havuza gönderilmesi ve kullanıcının kendi hesabından ilgili çalışmayı silmesinden dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır (%100 benzerlik gibi). Doküman kullanıcı tarafından hesaptan silinse dahi havuzdan silinmemektedir. Bu nedenle yüklenen ve havuza gönderilen dokümanların library@iyte.edu.tr adresine bildirilmeden SİLİNMEMESİ son derece önemlidir. Hesaplardan silinen belgelerin daha sonra Turnitin tarafından tespit edilerek, silinmesi maalesef mümkün değildir.

E-Book Central (ProQuest)

Aboneliklerimiz arasında yer alan "Ebook Central" veri tabanından çeşitli disiplinlerde 209.574 elektronik kitaba tam metin erişilebilmektedir.  Bu kitaplar dışında Ebook Central'de 5 dakika boyunca inceleyebileceğiniz kitaplar da yer almaktadır. Sadece abone olduğumuz kitapları görmek istiyorsanız "Kütüphanenin aboneliği kapsamında" kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Kampüs dışından E-Book Central'e bağlandığınızda tüm cihazlardan abone olduğumuz kitaplara tam metin erişiminiz mümkün olacaktır. Ancak bilgisayar veya mobil cihazınıza kitap indirmek istediğinizde hesap bilgileriniz ile giriş yapmanız istenmektedir.

Kampüs dışında iken hesap oluşturmak için:

  1. E-Book Central'e kampüs dışı yöntemiyle bağlı olduğunuzdan emin olunuz.
  2. Sağ üst köşede bulunan "Sign in" (sayfa dili Türkçe seçili ise "Oturum Aç") linkine tıklayın. 
  3. Gelen sayfada "Create Account" (sayfa dili Türkçe seçili ise "Ebook Centra ne katıl") linkine tıklayın. 
  4. Enstitü email adresiniz ile hesabınızı oluşturun. 

E-Book Central'in kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Springer Nature

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında  Springer Nature dergilerine erişimimiz vardır. 

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Academic Journals (38 Dergi)
Nature Journals All (46 Dergi)

Taylor and Francis

 

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında  Taylor & Francis yayınevine ait farklı konularda 2187 dergiye erişimimiz vardır. 

Ayrıca satın aldığımız 207 e-kitaba erişebilmekteyiz.

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Dergi listesi için tıklayınız.

Wiley

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında  Wiley yayınevine ait farklı konularda 1497 dergiye erişimimiz vardır. 

Dergi listesi için tıklayınız.

ProQuest Dissertations & Theses

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL konsorsiyumu kapsamında erişimimiz olan ProQuest Dissertations & Theses Global  dünyanın en kapsamlı tez koleksiyonudur, binlerce üniversiteden milyonlarca çalışma içermektedir.

Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.

Onarchitecture

OnArchitecture video katalogları; dünya çapında önde gelen mimarlar (Frank O. Gehry, Robert Venturi, Denise Scott Brown, Moshe Safdie vb...) ile yapılan görüşmeleri, belli başlı eserler ve tesislerin kayıtlarını içermesinin yanı sıra mekanların kullanıcıları ile yapılan görüşmeleri de kapsamakdatır.

Akademisyenler için çağdaş bir kaynak olan OnArchitecture, eğitim çalışmalarının arttırılması, müfredat ve metodoloji geliştirilmesinde araç niteliğindedir. Öğrencilerin ise girişimciliğinin artmasına, kendi kendine öğrenmesine, eleştirel düşünme ve global bakış açısı geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Mobil araçlarınızdan kullanmanız mümkündür. Broşüre erişmek için TIKLAYINIZ.

Art History Research net (AHRnet)

Art History Research net (AHRnet) aboneliğimiz kapsamında sanat tarihi ile ilgili birbiriyle ilişkili ve bağlantılı aşağıda detayları verilen beş veri tabanlarına erişimimiz vadır.

ReVIEW: 19. ve 20. yüzyıl başlarının güzel ve dekoratif sanat dergilerinin dijitalleştirilmiş, taranabilir tam metinlerini içermektedir.

Design Abstract Retrospective: 1900-1986 yılları arasında mimarlık ve sanat alanında yayınlanmış önemli kaynakların, kitapların ve dergilerin özet ve indeks bilgilerini içerir.

Arts + Architecture  ProFILES: 45,000 civarı sanatçı, tasarımcı, zanaatkâr ve mimarın biyofrafik bilgilerini içermektedir.

Arts: Search  Research Guides: İnternette ücretsiz erişimi olan sanat, mimarlık, tasarım dergilerinin listesini görebilir ve bu dergilerin tam metinlerine erişebilir; yine aynı şekilde tasarımcı, mimar, zanaatkar, ressam ve heykeltraşların biyografilerine ulaşabilirsiniz.

Research Sources: 1. The Poster: Posterin tarihi hakkında kapsamlı araştırma verilerini içerir

Resources Sources: 2 : British & Irish Architecture and Decorative and Applied Arts 1850s to the 1930s: 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın ilk yıllarında İngiltere ve İrlanda'da yayınlanan her kitabı, sergi kataloğunu, broşürü ve konferans makalesini sayısallaştırmak için devam eden bir projedir.

Reaxys

Aboneliklerimiz arasında bulunan Reaxys, önde gelen kimyacıların ilgili kimya literatürü, geçerli bileşik özellikleri ve deneysel prosedürleri aramaya harcayacakları zamanın yarıya inmesine yardımcı olan son derece sezgisel  bir veri tabanıdır.

İlaç geliştirme, çevre sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve malzeme bilimi dahil tüm kimya araştırmalarını desteklemesi için tasarlanmış olan Reaxys, en tecrübesizinden en tecrübelisine kadar tüm bilim adamları için yanıtlara giden en kısa yoldur.

Güçlü arama seçenekleri ve ustalıkla derlenmiş kimya verileriyle, Reaxys kimyacılar ve araştırmacılara yardımcı olur:

  • Kimyasal yapıları, özellikleri ve reaksiyonları keşfedin
  • İlgili kimya literatürünü ve patentlerini kolayca bulun
  • Pürüzlerden arındırılmış ve sezgisel arayüzlerle sorgular oluşturun
  • Bileşik sentezleme ve satın alma seçeneklerini değerlendirin
  • Kurum ya da kuruluş içinde ve dışında araştırma verilerini paylaşın
  • Dahili ve yayınlanmış deneysel verileri karşılaştırın

Scival

Elsevier'in SciVal çözümü tüm dünyada 14.000 araştırma kuruluşu ve 230 ülkenin araştırma performanslarına hızlı ve kolay erişim sağlar.

Günümüz Ar-Ge ortamı araştırma yöneticilerinin kuruluşlarının araştırma projelerinin kalitesi ve etkisini ölçmek için daha iyi yollar bulmasını gerektirmektedir. Gelişmiş veri analizi süper bilgisayar teknolojileri kullanan SciVal, saniyeler içinde güçlü veri görselleştirmeleri oluşturmak için muazzam miktarda veriyi anında işleyebilmenize imkan verir.

Kampüs Dışından Erişim Bilgileri 

1. https://www.sciencedirect.com/customer/authenticate/manra adresine bağlanınız.

2.Gelen sayfada iyte uzantılı mail adresinizi yazınız.

3. Şifrenizi yazarak "continue" butonuna basınız. (Daha önceden oluşturulmuş ScienceDirect veya Scopus hesabınız varsa, aynı şifreyi kullanın)

4. İYTE e-mail adresinize gelen aktivasyon linkine tıklayarak uzaktan erişim bağlantınızı gerçekleştirin.

Ithenticate

 

TÜBİTAK ULAKBİM’in EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) konsorsiyumu kapsamında  iThenticate yazılımına erişimimiz vardır.

Akademik çalışmalardaki (öğrenci ödevleri ve tezler hariçiThenticate lisans anlaşması gereği öğrenci ödevleri ve tezler için kullanılmamalıdır. Ödev ve tezler için lütfen Turnitin'i kullanınız) intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate programı, ULAKBİM tarafından yalnızca öğretim üyelerinin hizmetine sunulmuştur. iThenticate’in veri havuzunda akademik veri tabanları, dergiler ve yayınlar ile 17 milyardan fazla web sayfası bulunmaktadır. Turnitin’den farklı olarak, iThenticate ile kontrol edilen yayınlar, sistemin veri havuzuna eklenmemektedir.

Programı kullanmak isteyen akademisyenlere Kütüphane tarafından şifre verilecektir. Şifre almak isteyenlerin library@iyte.edu.tr yada sukruidin@iyte.edu.tr adresine isim, soy isim ve e-mail adreslerini bildirmeleri rica olunur.

DSpace@IZTECH - İYTE Akademik Arşiv Sistemi

DSpace@IZTECH, İYTE bünyesinde üretilen kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolayan ve aynı zamanda bu yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunan bir akademik arşiv sistemidir. DSpace@IZTECH bünyesinde şu anda 5823 yayın bulunmaktadır.