Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2020: Sizinleyiz!: Kaynaklarımızı Keşfedin

Kampüs Dışı Erişim

Enstitümüz kütüphanesinin abone olduğu veri tabanlarına / elektronik kaynaklara erişim yapılan lisans anlaşmaları gereği IP adresi kontrollü sağlanmaktadır. Bu nedenle daha ziyade kampüs dışında olacağınız bu dönemde kampüs dışı erişim yöntemlerimiz hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemli. Kampüs dışından erişimde iki yöntemimiz mevcut: 

​1- Enstitü e-mail adresiniz ve şiftenizle EzProxy aracılığı ile: Karşınıza gelen ekranda "Enstitüsü e-mail adresiniz" ve "şifrenizi" girerek veritabanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

2- Tarayıcılarınızda Proxy ayarları yaparak: proxy2.iyte.edu.tr/proxy.pac otomatik ayarı yapılması gerekmekte olup; explorer, firefox ve chrome için bu ayarın nasıl yapılacağına dair bilgilere ulaşmak için tıklayınız: 

Kurumumuz tarafından erişime sunulan tüm veri tabanlarına ulaşmak için tıklayınız.
 

Tüm Kaynaklarımızı Keşfedin!

Kütüphane kaynaklarımızı keşfedebilmeniz için sizlere değişik yöntem ve teknolojiler sunuyoruz. Bunlardan biri tüm kaynaklarımızda arama yapabileceğiniz EBSCO Discovery Service, bir diğeri kütüphane katalogumuz, dergilere özel Browzine vb. Bunların her birinin tanıtımını yapıp, kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşacağız. 

EBSCO Discovery Service; Kütüphanemizin Google'u diyebileceğimiz, aramanıza nereden başlayacağınızı bilmediğiniz durumlarda tüm kaynaklarımız için ilk başvurabileceğiniz alan kütüphane web sitemiz (http://library.iyte.edu.tr) ana sayfasında "Tüm kaynaklarda arama yap" kutucuğu olacak. Aşağıya da bu arama kutucuğumuzu ayrıca yerleştirdik. 

EBSCO Discovery Service
Limit Your Results

Kütüphane Katalogumuzu Tanıyın

Özellikle basılı ve elektronik kitaplarımızı, tez, dvd, cd vs. keşfetmek istiyor, basılı kitapların raflardaki yerini görmek istiyorsanız Kütüphane web sitemizde Katalog bölümünden ulaşacağınız arama kutucuğunu kullanabilirsiniz.

Kütüphanemiz tarafından  esnek mimarisi ve dizaynı sayesinde kolaylıkla yeni teknolojiler ile adapte olabilen Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi Symphony kullanılmaktadır. Bu sayede; aradığınız bir kaynağın (basılı kitap, elektronik kitap, tez, dvd, cd. vs.) kütüphane koleksiyonumuzda olup olmadığı bilgisine ulaşabilir, aynı zamanda kütüphane hesabınızı da (üzerinizdeki kitapların süresini uzatma vb.) yönetebilirsiniz.  Kullanım yöntemleri görsellerle desteklenerek aşağıda anlatılmaktadır.

 Kütüphane web sitemiz (http://library.iyte.edu.tr) ana sayfasının üst bölümünde yer alan “Katalog” u seçiniz.

Gelen sayfada, tarama kutucuğuna yayına ilişkin (yayın adı, yazar adı, anahtar kelime vs.) bilgiyi yazıp, “Ara” butonuna basınız. Yaptığınız aramaya ilişkin sonuçlar gelecektir. Ekranın sol tarafında yer alan yazar bilgisine, materyal türününe, dil bilgisine, yayının tarihine vs. göre arama sonuçlarınızı daraltmanız mümkündür.

Gelen sonuç sayfasından yayınlara ilişkin bilgileri edinebilir; kapak fotoğraflarını görüp, format (basılı kitap, elektronik kitap, dvd vs.), yer numarası ve mevcut olup olmadığı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Eğer bir yayının erişebilirlik bilgisi olarak “Mevcut: 0” yazıyor ise, o an için yayının raflarda olmadığı anlamına gelmektedir.

Ayrıntısına bakmak için yayın adına tıklarsak gelen sayfada “Statü” altında erişilebilirlik durumuna ilişkin ayrıntıyı bulabiliriz. Eğer bir tarih yazıyorsa, yayının bir başka kullanıcıda olduğu ve o tarihte kütüphanemize geri getirileceği anlamını içermektedir. Yer numarası kütüphanemizde bulunduğu rafın yerini göstermektedir. Eğer yayın bir başka kullanıcıda ise yayını rezerve ettirebilirsiniz. Bunun için, “Rezerv Koy” u tıklayabilirsiniz.

Ayrıca “Eylem Seç” bölümünden de rezerv koy işlemini gerçekleştirebilir, istediğiniz yayını listenize ekleyebilir, yayına ilişkin bilgileri e-posta adresinize gönderebilir ya da çıktısını alabilirsiniz.

Başka bir kullanıcıda olan yayını rezerv ettirmek için “Rezerv Koy” a tıkladıktan sonra “IYTE Mail” ve “şifre” bilgilerinizi gireceğiniz bir pencere açılacaktır. Enstitü e-posta adresiniz ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Rezerve ettirdiğinizde sizden önce başka rezerveler var ise kaçıncı sırada olduğunuzu görebilirsiniz. Kitap kütüphaneye geldikten sonra size e-mail ile bilgi verilecek ve üç gün içinde yayını kütüphaneden almanız istenecektir. Eğer üç gün içinde yayını almaz iseniz, yayın raftaki yerine yerleştirilecektir.

Eğer aradığınız yayın elektronik bir yayın ise; yayın ismine tıkladıktan sonra “Electronic Erişim” bölümünde yer alan link vasıtasıyla yayının tam metnine ulaşabilirsini. Statü bölümünde ise bu elektronik kaynağın hangi veri tabanından erişilebildiğini görebilirsiniz.

Yayın adına, yazar adına, konuya, anahtar kelimeye vs. göre basit tarama yapabileceğiniz gibi “Gelişmiş Arama”yı kullanarak da arama seçeneklerinizi genişletebilirsiniz.

Ayrıca; "IYTExplore" a tıklayarak abone olduğumuz tüm veri tabanı ve elektronik kaynaklarda tarama yapabilirsiniz. "Diğer Kütüphaneler" başlığına tıklayarak isimleri yazılı kütüphanelerin kataloglarından da tarama yapmanız mümkündür.

Katalog sayfasında sağ üst bölümde yer alan “Giriş” veya "Hesabım" a tıklayarak kütüphane hesabınıza ulaşabilirsiniz. Bunun için Enstitü e-posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra; üzerlerinizdeki yayınları görüp, sürelerini uzatabilir, rezerv koyduğunuz yayınları görebilir, cezalarınıza ilişkin bilgi edinebilirsiniz.

 

BookMyne

Kütüphane kataloğumuzun mobile uygulaması BookMyne'ı, Android ve IOS cihazlarınıza indirerek de kullanıcı işlemlerinizi yapabilirsiniz.