Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi Tanıtım Rehberi : İYTE Kütüphanesi Hakkında

Kütüphane Sanal Turu

Kütüphane Hakkında Genel Bilgi

Dinamik ve değişime öncülük eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı; 1992 yılında Enstitü bünyesinde kurulmuş ve 2007 yılında 6.100 metrekarelik alana sahip, 1.000 kişilik oturma kapasitesi olan kendi binasına taşınmıştır. 2008 yılında LIBER (Avrupa Kütüphaneler Birliği) tarafından yapılan çalışma neticesinde, Avrupa’da son 4 yılda yapılan en iyi 29 kütüphane binası içinde yer almıştır.

İYTE Kütüphanesi; Türkiye’de kütüphanecilik alanında birçok konuda ilkleri gerçekleştirerek öncü olan, yenilikçi bir kütüphanedir: İlk mobil kütüphane web sitesi, ilk facebook uygulaması, ilk mobil kütüphane katalog tarama uygulaması, akıllı araç çubuğu kullanılması, kütüphane kayıtlarının Google books ve dünya kataloğunda taranabilmesi gibi. Gerek fiziki şartları ve koleksiyonlarının güncelliği, gerekse kullandığı bilgi teknolojileri ve dünya standartlarında, zengin bir veri tabanı ve elektronik kaynak koleksiyonuna hızlı ve kolay erişim imkânı sunması bakımından Türkiye’nin en iyi Üniversite Kütüphaneleri arasında yer almaktadır.

Kullanıcıların olduğu her yerde olmaya özen gösteren İYTE Kütüphanesi, ihtiyaç duyulduğu her an, en iyi hizmeti sunabilmek için facebook, twitter ve foursquare gibi sosyal medya araçlarını da aktif olarak kullanmakta, Kütüphane çalışanlarına ve sunulan hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmaktadır.

İYTE Kütüphanesi, özellikle son yıllarda kütüphane hizmetlerinin yanı sıra yürüttüğü AB (Avrupa Birliği) projeleri, düzenlediği çeşitli toplantı ve etkinlikler başka kurumlarda düzenlenen farklı konularda sunduğu bildiriler, uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış makaleler, ulusal ve uluslararası üyelikleri ile hem ulusal hem de uluslararası ölçekte fark yaratmaya devam etmektedir.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı; kullanıcı merkezli hizmet anlayışı ile her türlü bilgi ihtiyacında kullanıcılarının kütüphaneyi başlangıç noktası olarak görmelerini hedef almaktadır.

Kütüphane Üyelikleri: ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Derneği), TÜBİTAK-EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı), LIBER (Avrupa Kütüphaneler Birliği), IATUL (Uluslararası Teknik Üniversite Kütüphaneleri Derneği), EuroCris (Güncel Araştırma Bilgi Sistemleri) ve COAR (Açık Erişim Arşivleri Konfederasyonu).

Çalışma Saatleri:
Hafta içi 08:45 – 01:00
Hafta sonu 09:00 – 01:00

Final Dönemlerinde 7/24

Yaz dönemi ve yarı yıl tatilinde:
Pazartesi-Cuma 08:45 – 17:15

Yaz Okulu: 
Pazartesi – Cuma: 8:45 – 24:00
Cumartesi – Pazar: 12:00 – 24:00

Çalışma saatleri dışında da kullanıcılardan gerek sosyal medya gerekse de e-mail yoluyla gelen sorulara kısa sürede cevap dönülmekte, 7/24 yardımcı olunmaktadır.

E-posta: library@iyte.edu.tr

Sosyal medya hesapları: 

Facebook: https://www.facebook.com/iytelibrary
Twitter: https://twitter.com/iytelibrary
Instagram: https://www.instagram.com/iytelibraryofficial/​
Youtube: https://www.youtube.com/IYTEKutuphane1

 

Bunları Biliyor Musunuz?

• İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademik-idari personeli ve öğrencileri doğal üyelerimizdir. Herhangi bir üyelik işlemi yapmadan; Enstitü kimlikleriyle kütüphanemizden faydalanabilir, ödünç kaynak alabilirler.

• Sanayi kuruluşları, İYTE mezunları ve İYTE Teknoloji Geliştirme Bölgesi Şirketleri üyelik anlaşmasına bağlı olarak kütüphane olanaklarından paketler doğrultusunda faydalanabilirler.

• Üyelerimiz sadece kendi Enstitü Kimlik Kartları ile ödünç kaynak alabilirler, bir başkasının kimlik kartı ile ödünç kaynak alamazlar.

• Kütüphane web sitemizden “Tüm kaynaklarda arama yap” yazan arama çubuğundan; kütüphanemizde bulunan basılı ve elektronik kaynakların tamamına yakınını aynı anda taratabilir, konulara göre sınıflandırma yapabilir, gelen sonuçları istediğiniz şekilde (yayın adı, yayın yılı vs.) sıralatabilir ve tam metinlere ulaşabilirsiniz.

• Abone olduğumuz veritabanlarına kampüs dışından erişim mümkündür. 

• Basılı ve elektronik kitap aramalarında Katalog başlığından aramanızı yapabilirsiniz. 

• Katalog sayfasında iken hesabınızla giriş yaparak (Enstitü e-mail adresiniz ve şifreniz ile) ödünç aldığınız kaynakların süresini uzatabilir, ödünçte görünen kaynaklar için rezerv işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulaması olan Bookmyne ı Google play ve app store dan indirebilirsiniz.

• Ödünç aldığınız kaynak bir başka üyemiz tarafından ayırtılmamışsa (rezerv yapılmamışsa) süresini iki kez uzatabilirsiniz.

• Kullanıcılarımıza; elektronik posta yolu ile rezerv işlemleri ile ilgili bilgilendirme ve ödünç aldıkları kaynakların süresine dair uyarı mesajları gönderilmektedir.

• Kullanıcılarımız yaptıkları katalog taramalarını kaydedip, elektronik posta yolu ile kendilerine veya başkalarına gönderebilirler.

• Kütüphane web sayfamız duyurular kısmından kütüphanemiz ve veritabanları ile ilgili duyuruları takip edebilirsiniz.