Skip to Main Content

İYTE Kütüphanesi E-Bülten Ekim 2019: Bir Film Önerimiz

Bir Film Önerisi: Gifted = Deha

Gifted = Deha

Yönetmen:  Marc Webb

Yapımcı: Karen Lunder, Andy Cohen

Senarist: Tom Flynn

Oyuncular: Chris Evans, Mckenna Grace, Lindsay Duncan, Jenny Slate, Octavia Spencer

Görüntü Yönetmeni: Stuart Dryburgh

Türü: Dram

Yapımı: ABD

Vizyon Tarihi: 26 Mayıs 2017

Filmin Süresi: 101 dk.

Konusu:

Frank Adler (Chris Evans), kendini küçük yeğeni Mary’yi (Mckenna Grace) büyütmeye adamış bekar bir adamdır. Ancak birlikte sürdürdükleri bu mutlu yaşam, Mary’nin metamatik dehasının büyükannesi tarafından keşfedilmesiyle alt üst olur. Bu son derece duygu yüklü yüklü filmin her dakikasını çok seveceksiniz.

Frank, matematik dehası olan kız kardeşi Diane'nin intiharının ardından yeğeni Mary'nin bakımını üstlenmiştir. Mary'nin de annesi gibi matematiğe müthiş bir yeteneği ve ilgisi vardır. Okula başladığında diğer çocuklardan farklığı ve matematiğe olan yeteneği öğretmeni ve okul yönetimi tarafından fark edilmekte gecikmeyecektir. Okul yönetimi Mary'nin özel bir okula gitmesi gerektiğini söylerken, Frank yaşıtlarıyla birlikte eğitim alarak normal bir çocukluk geçirmesi gerektiğini savunmaktadır. Torununun matematik konusundaki yeteneğini öğrenen Frank'ın annesi, Evelyn (Lindsay Duncan) yıllar sonra ortaya çıkar ve küçük kızın özel eğitim alabilmesi için velayet davası açar. Son derece hırslı olan Evelyn, kızı Diane'nin intiharı ile yarım kalan hayallerini torunu Mary üzerinde gerçekleştirmeye çalışacaktır. Frank ise kız kardeşinin intiharından annesinin bu tutumunu sorumlu tutmakta ve Mary'nin sıradan mutlu bir çocukluk geçirmesi gerektiğine inanmaktadır.

Kaptan Amerika filminden tanıdığımız Chris Evans dayı rolünde, yıllların oyuncusu Lindsay Dunkan büyükanne rolünde, Oscar ödüllü siyahi Octavia Spencer ev sahibesi rolünde ve Jenny Slate küçük kızın öğretmeni rolünde hepsi de inandırıcı ve son derece başarılı bir oyunculuk sergiliyorlar. Fakat matematik dahisi küçük kız Mary'i canlandıran Mckenna Grace'in performansı muhteşem. Küçük kız rolünün hakkını tam anlamıyla veriyor, komik sahnelerde de dramatik sahnelerde de harikalar yaratıyor. Chris Evans ile de son derece uyumlular, dayı ile yeğenin duygusal sahneleri filmin en etkileyici sahneleri oluyor. Tek gözlü kedicik ile hayvan sevgisine de vurgu var filmde.

Deha'nın senaryosu sade ve basit olmasına rağmen; ailecek izlenebilecek, yer yer güldürecek, yer yer hüzünlendirecek kısaca yüreğinizi ısıtacak sıcacık bir film. Harika oyunculuklar, başarılı senaryosu ve hem güldüren hem de duygulandıran sahneleriyle izlemekten keyif alacaksınız.

Gifted = Deha